Annons:
Etikettergeografihistoriakultur
Läst 4629 ggr
AnnaMoonshadow
2015-04-10, 09:38

Tanabata

Tanabata (the star festival) är en Japansk festival som har sitt ursprung, liksom den koranska festivalen Chilseok, från den kinesiska Qixi-festivalen.

 De tre ”olika” festivalerna bygger på samma myt om en väverska Orihime (som är hennes namn på japanska) och hedern Hikoboshi. Orihime var dotter till Tentei (himlens konung) och hon jobbade som väverska på stranden till Amanogawa (vintergatan som i historian är en flod). Tentei älskade alla hennes kläder och tyger liksom han älskade sin dotter och det fick henne att jobba hårt varje dag på att skapa bättre saker. Orihime var dock inte helt lycklig, eftersom hon jobbade hårt varje dag kunna hon inte träffa en man och bli förälskad. Tentei tog tag i saken och arrangerade ett möte mellan sin dotter och Hikoboshi som jobbade med sin hjord på andra sidan Amanogawa. De blev hopplöst förälskade i varandra och ingick giftemål. 

Men som nygifta fick paret svårt att ha ordning på sina arbetsuppgifter. De var så uppslukade av varandra att Orihime inte längre vävde och Hikoboshi lät sin hjord ströva fritt utan uppsikt. Tentei blev förargad över att de försummade sina uppgifter och valde till slutligen att skilja de nygifta åt. Han återbördade Hikoboshi till den andra sidan av Amanogawa och förbjöd dem att möta varandra. Orihime sörjde och grät och slutligen gav Tentei med sig och tillät de båda att mötas en gång per år, den sjunde dagen på den sjunde månaden, så länge de jobbade hårt den övriga tiden. För att kunna träffas den där årliga dagen behöver de dessutom  hjälp av ett flock skator som med sina vingar bildar en bro över Amanogawa åt Orihime att färdas på, därför sägs det att när det regnar på Tanabata så kan skatorna inte komma och de älskade inte träffas.

Önskebambu

Att myten säger att de älskade möts den 7 dagen på den 7 månaden gör att Tanabata på flera ställen firas den 7 juli varje år. Går man dock efter den gamla kalender kan festivalen hamna i augusti,  på olika datum varje år, och det är inte ovanligt att det finns festivaler som firar tanabata även då. Den mest kända tanabatafestivalen firas i Sendai mellan 6 och 8e augusti och har historia som sträcker sig tillbaka till edo-perioden.

 Tanabata infördes i Japan under Heian-perioden. Under Edo-perioden blandade man in obon-festival element som kom att ge festivalen den form den har idag. Under tanabata skriver man ofta ner sina önskningar på bitar av papper som sedan fästs i ett önsketräd av bambu. Trädet är ofta dekorerat och kan efter festivalen sättas på drift i vattnet eller eldas upp. En tradition som är hämtad från skickandet av pappersbåtar och ljus i vattnet under Obon. Tanabata-firandet kan i övrigt skilja sig mellan olika platser beroende på de lokala traditionerna men allt som oftast följs de av färgglada dekorationer och försäljning av mat och små spel. Människor ses gärna klädda i yukata.

Se gärna även artikeln Chilseok på Sydkorea.ifokus. 

löpsedelsbild: Hanasakijijii  [CC BY-SA 3.0] ) via Wikimedia Commons

Bild "the lovers of tanabata festival": britishmuseum.org

Bild önskebambu:  Laika  (Tanabata Wishes) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Annons:
tlover
2015-04-10, 10:59
#1

Nu när jag läser historien tror jag att jag har sett dom fira tanabata i Bleach nån gång…. eller så var det ouran high school hoast club.

Är det nån som ska på tanebata teceremonin i Stockholm förresten?

l'm back

AnnaMoonshadow
2015-04-11, 06:37
#2

Det kan så stämma, det är inte ovanligt att det dyker upp referenser till myten på olika ställen ^_^ 

Tyvärr kan jag inte då jag är utomlands vid tillfälllet :/

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Upp till toppen
Annons: