2015-02-13 19:30 #0 av: AnnaMoonshadow

Sanrio är det japanska företaget som äger rättigheterna till karaktärer som Hello Kitty, My Melody, Little Twin Stars, Cinnamonroll, Badtz-maru, Keroppi, Charmmy Kitty, Chococat, Kuromi med flera.

företaget grundades av Shintaro Tsuji 1960 och då började företaget försiktigt att sälja föremål så som sandaler som lutade åt kawaii, det söta. Bara några år senare investerde Tsuji mer i företaget och det började växa, med fokus mot just söt design och söta karaktärer. Efter 1974 dök Hello Kitty upp på Sanrios föremål, en karaktär som skulle visa sig bli väldigt populär världen över. Med jämna mellanrum tillkommer det nya karaktärer till företagets produkter och de äldre karaktärerna roterar in och ur produktion. 

Föremål som Sanrio säljer i dag rör sig om allt från kläder och skolmaterial till elektronik och gosedjur. Flera filmer, serier och spel har också skapats med deras karaktärer. Sanrio har flera butiker både i Japan och på andra ställen i världen, företaget har även två tema-parker i Japan och ett café på Hawaii. 

Sanrio har fått pris och utmärkelser för att de ger tillbaka till samhället. De har sedan 1984 ett partnerskap med UNICEF och har även varit inblandad i flera olika projekt som på olika sätt ska förbättra livet för människor. 

Sanrios hemsida (japanska) 

Sanrios söta tidslinje (engelska)

Bild: Nandaro [CC BY-SA 4.0], via Wikimedia Commons