Serier, Filmer, Spel, etc.

Sudoku

2015-05-06 17:52 #0 av: DiamondIce

Sudoku är ett spel de flesta känner till. Även om du aldrig själv spelat det så har du säkert sett det sifferbaserade spelet bredvid lösenorden i tidningen!

Vad är sudoku?

Sudoku är ett logikspel. Den vanligaste, klassiska sudokun består av ett rutmönster indelat i 3x3 "lådor", som i sin tur är indelade i ytterligare 3x3 "lådor". Dessa lådor ska fyllas med alla nummer från 1 till 9. Siffrorna ska fyllas i så att varje "låda", lodrät rad och vågrät rad har varje nummer från 1 till 9 i sig. 

Ett äkta sudoku får bara ha en lösning.

Ett sudoku måste inte bestå av siffror, utan det finns versioner med symboler eller bokstäver också. Ett sudoku av bokstäver kallas Godoku.

Historia

Trots sitt japanska namn så är den moderna versionen av sudoku faktiskt ett amerikanskt spel. Pusslet publicerades första gången 1979 under namnet Number Place i tidningen Dell Pencil Puzzles and Word Games, men van ingen större popularitet. Under 80-talet hamnade spelet i Japan där det först kallades suuji wa dokushin ni kaguru (en siffra som måste förbli utan par), men snart blev förkortat till su doku (ensam siffra). Därefter slog det igenom stort i både Japan och Storbritannien.

Howard Garns benämns ofta som skaparen av sudoku, men det är oklart om det faktiskt är så. En annan möjlig kandidat är Walter Mackey. Båda har jobbat för Dell Magazine, som gav ut tidningen Dell Pencil Puzzles and Word Games.

2005 började Sydsvenska Dagbladet och Svenska Dagbladet publicera ett sudoku om dagen, och var de första svenska tidningarna att göra så. Idag är det något de flest tidningar gör!

Sudoku på internet

Efter att nyzeeländaren Wayne Gould konstruerade ett datorprogram som snabbt genererar nya pussel så blev sudoku populärt även på internet, och det finns många sidor där du kan välja både vilken sorts sudoku du vill spela, vilken svårighetsgrad du vill ha och till och med sidor som löser sudoku åt dig! 

Här är några sidor för dig som vill spela:

internetSudoku -svensk sida med olika svårighetsgrader

websudoku -engelsk sida med olika varianter och svårighetsgrader av sudoku, från easy till evil.

conceptispuzzles -engelsk sida med alla möjliga versioner

Anmäl
2015-05-07 07:30 #1 av: AnnaMoonshadow

Vilken bra text! 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.