2015-03-10 17:41 #0 av: AnnaMoonshadow

Kyoto (京都) fungerade som Japans huvudstad och boplats för kejsaren under lång tid, närmare bestämt mellan år 794 och 1868 och fick därefter lämna över titeln till Tokyo. Idag är det Japans sjunde största stad och har en befolkning på 1,4 miljoner invånare.

Staden ligger i området Kansai och har idag smeknamnet the city of ten thousand shrines (ungefär: staden med tiotusen helgedomar) och detta beror på att stora delar av Kyoto fortfarande består av gamla historiska byggnader, tempel och andra helgedomar. Detta trots att staden flera gånger fått stått emot attacker under krig. Idag sägs ungefär 2000 religiösa byggnader fortfarande finnas kvar och utöver det stora ståtliga byggnader, parker och trädgårdar som växt fram då staden var kejserlig huvudstad. Några av de mest besökta platserna är idag templen så som Kiyomizu-dera, Kinkaku-ji och Heian Jingu. Sjutton av UNESCOs världsarv ligger i Kyoto-området.

Bild: Lincun [ CC-BY-SA-3.0], via Wikimedia Commons

Som det kejserliga hovets huvudsäte har Kyoto under många århundraden varit både ett politiskt och ekonomiskt maktcenter i landet och många stora händelser har skett på platsen. Idag är det fortfarande relevant när det kommer till internationell politik, inte minst för att det var här Kyoto-protokollet skrevs under 1997. Ett protokoll som FN fortfarande utgår ifrån när det gäller de sammantagna länderna och deras skyldigheter jämte naturen och klimatet.

Utöver detta är det i Kyoto fortfarande viktigt med den gamla japanska kulturen då staden har blivit ett allt större resmål för de som vill se landets historiska utveckling. Med sina många tempel och helgedomar ger staden ett ypperligt tillfälle för besökare att se den sidan av landet. Detta bevisas också av de ca 30 miljoner turister som åker till staden årligen, både inhemska och internationella. Utöver att inhysa de tempel och historiska byggnader som många vill se erbjuder även Kyoto flera stora traditionella festivaler som blivit attraktioner även för turister. Bland annat har de Aoi Matsuri och Gion Matsuri.  

Andra saker som utmärker staden är de särskilda maträtterna som härstammar härifrån och som sägs vara riktiga delikatesser. Dessutom finns en stor del av Japans tv- och filmindustri i staden då dess variation av gammalt och nytt inspirerar skapandet liksom många stora företag som har sina huvudkontor här.