2015-01-10 21:02 #0 av: AnnaMoonshadow

Anko, röd bönpasta, är ett vanligt sött inslag i det japanska köket.

Anko är en bönpasta som är gjord på den röda azukibönan. Anko är söt och används i mycket traditionella sötsaker, wagashi, men också i mer moderna sötsaker så som glass och kakor. 

Anko görs genom att man kokar upp och mosa azukibönorna och sedan sötar röran med socker eller honung. Röran förekommer i olika former beroende på hur noga man är med att skala och krossa bönorna och alltså beroende på hur slät slutprodukten är. 

av dessa är Koshian (漉し餡) den vanligaste sorten. Här har bönorna passerats genom en sil efter kokning för att bönornas skinn ska försvinna och massan bli slät. Men det finns även bönpastor som inte gått lika långt ifrån bönornas ursprungliga form.  

Här är en lista på några av de saker som anko kan förekomma i: 

  • Dango
  • Manju 
  • Anpan
  • Taiyaki
  • Daifuku
  • Dorayaki
  • Yokan

Bild 1:  Midori (Own work)  via Wikimedia Commons

Bild 2: By Ocdp (Own work) via Wikimedia Commons