Japans geografi, historia, kultur

Japansk miljöpolitik

2017-04-10 20:31 #0 av: Expat-Tokyo

Japan är ju unikt på många sätt. Så också deras miljöpolitik och -debatt. Elproduktionen i Japan har en central position i debatt och beslut sedan Fukushima-katastrofen.

En annan fascinerande aspekt är hur de gått från att för inte så länge sedan bränna ALLA sopor i stora sop-brasor, till att ha inrättat ett av världens mest effektiva system för återvinning. Tex återvinns i princip alla PET-flaskor och Alu-burkar trots att man inte använder sig av något pant-system.

Undrar om DET skulle fungera i ett annat land...

Anmäl
2017-04-12 18:22 #1 av: Tandtrollet

Jag minns, för något år sedan, så var det stora diskussionsämnet "engångs-ätpinnar-av-trä". Att det skulle utgöra någon slags miljöskadlighet. Det är ju ändå bara trä som i sitt naturliga kretslopp tar en liten (nyttig) omväg via att agera ätpinne för en dag.

...och sedan blir till energi i en av sopbränningsstationerna...

Den debatten har tystnat och man får väl hoppas att dem som vill något bra numer ägnar sig åt sådant som verkligen kan göra skillnad.

/Anders aka Tandtrollet

Min japanska godisaffär har september-REA!
Bästsäljare: Godislera!

Anmäl
2017-04-14 22:37 #2 av: Plimme

Efter vad jag förstått är norska Tomra här och skall försöka hitta någon vinkel att tjäna pengar på. De är Norges återvinningsbolag och stjäl väl emellan på alla panter. Men, i Japan så finns ju inget pantsystem och inga planer på att införa då man redan har en extremt hög procent återvunnen PET, Alu, plast, cardboard, papper osv.
Kanske Tomra är pantat?

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.