Japans geografi, historia, kultur

Fujisan - Berget Fuji

2017-03-31 20:19 #0 av: Expat-Tokyo

Möh: 3776 m

Högsta berget i Japan.

~100 000 år gammal aktiv stratovulkan med åtta toppar.

Senaste utbrottet: 1707-08

På japanska: 富士山 [FU-DJI-SAN]

Plats: På huvudön Honshu, ca 100 km sydväst om Tokyo. Vid klart väder syns Fujisan tydligt från hela Tokyo-området, inklusive Kawasaki, Yokohama och Kamakura.

Ingår i UNESCO:s Världsarvslista sedan 2013 (faktiskt hela 25 platser inom Fujisans område). Fujisan har inspirerat konstnärer och poeter under århundraden.

Äventyr!

Hur ta sig dit

Närmsta flygplatsen heter Mt. Fuji Shizuoka Airport och ligger ca 80 km från Fujisan. Normalt beger man sig till Fujisan via tåg och många stationer finns och man väljer lämpligen den station som ligger närmsat sitt utvalda boende. Sedan tar man buss som stannar vid den Femte Stationen, ungefär halvvägs uppför berget.

Japanskt visdomsord innan du planerar din vandring uppför en oändlig grusgång (tre steg framåt och ett tillbaks):

     En vis man avnjuter Fujisan från avstånd.

     En vanlig man bestiger Fujisan en gång.

     Enbart en idiot bestiger Fujisan två gånger.


Vägar mot toppen

Under 2009 tog sig nära 300.000 människor upp till toppen. Under juli och augusti är alla stugor, matställen osv öppna och bestigningen är i det närmaste riskfri. Det sägs att det vackraste som finns är att avnjuta soluppgången från Fujisans topp. Kom bara ihåg varma kläder! Det kan nämligen bli minusgrader också under den varmaste delen av den japanska sommaren!!!

Oktober till Maj så råder starka rekommendationer att undvika att bestiga Fujisan.

Från den Femte Stationen så har man att välja mellan fyra huvudleder: Yoshida, Subashiri, Gotemba och Fujinomiya. Yoshida är den mest populära rutten tack vare stor parkering och bra faciliteter.

Då man vandrar uppför berget är det viktigt att man undviker de vägar som används för att frakta mat mm uppför berget. Detta för att traktorerna river loss stenar mm som dråsar längs dessa vägar. Mao: LIVSFARA!

Räkna med att det tar 3-8 timmar att nå toppen från den Femte Stationen och att återfärden tar 2-5 timmar.

Tänk också på att eftersom Fujisan är en Nationalpark, så är det olagligt att slå upp läger ovanför den Femte Stationen.

Du kommer finna åtta toppar längs kraterns rand. KEN-GA-MINE heter den högsta. Du kan besöka alla åtta om du orkar och vädret tillåter.

Historia

Fujisan är en attraktiv, nära perfekt kon, som genom Japans historia frekvent avbildats i både ord och bild. Otaliga poem och sånger har komponerats med Fujisan som ingrediens. Då det gäller måleri så är det särskilt sant efter det att Edo-perioden tog sin början under tidigt 1600-tal. Särskilt kända är Hokusai:s 36 Views of Mount Fuji och hans One Hundred Views of Mount Fuji. Hiroshige gjorde en egen tagning av 36 Views of Mount Fuji. (Googla och du skall finna!)

1290 så grundade Nikko Shonin Taiseki-ji tempelkomplex i låglandet nära Fujisan (Shizuoka prefektur). Tusentals västerländska zen-studenter besöker detta tempel varje år.

Aokigahara

Skogsområdet vid Fujisans nordvästra bas heter Aokigahara. Folksagor och legender berättar om spöken, demoner, YUREI och YOKAI som rör sig i dessa skogar. Aokigahara var ett av många platser där fattiga familjer lämnade de yngsta och de äldsta att dö. Detta skogsområde är också världens näst mest populära plats för att begå självmord, med 30-80 årligen återfunna kroppar. (#1 är San Franciscos Golden Gate Bridge.)

Geografi
Fujisan är en distinkt del av Japan, en bit väster om Tokyo. Placeringen är på gränsen mellan Shizuoka och Yamanashi prefekturer. Tre småstäder ligger utspridda runt berget:  Gotemba i öster, Fujiyoshida i norr och Fujinomiya i sydväst. Runt Fujisan hittar man också fem sjöar:Kawaguchi, Yamanaka, Sai, Motosu och Shōji. Tillsammans med den näraliggande sjön Ashi får man alla klassiska vyer av detta magnifika berg!

Fujisan kan ses från Yokohama, Tokyo och ibland från Chiba, Saitama, Tochigi och Hamana sjön, då vädret är helt klart. Fujisan är också tydligt synlig från rymden. Du rekommenderas att titta till NASA:s bilder samt att besöka Fujisan via Google Earth.

Klimat
Fujisans topp har tundraklimat med låga temperaturer och snö nästan hela året. Som kallast har det varit -38,0°C (feb 1981) och som varmast 17,8°C (au 1942).

Anmäl
2017-04-20 07:44 #1 av: Tandtrollet

Jag kan väl hålla med om att detta berg gör sig bättre på avstånd än i verkligheten. Det är som att promenera uppför en lång grusgång.

Att se soluppgången från toppen gör dock hela promenaden värt det! Kär 

/Anders aka Tandtrollet

Min japanska godisaffär har september-REA!
Bästsäljare: Godislera!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.