Japans geografi, historia, kultur

Karoshi

2016-05-23 12:32 #0 av: Huygens

Karoshi är fenomenet när en person har arbetat ihjäl sej.

Tidigare var det medelålders manliga familjefäder som kunde få infarkt eller annat syndrom, så att dom avled på jobbet. Men nu har även kvinnor börjat drabbas av karoshi och dödsfallen smyger sej allt längre ner i åldrarna till yngre anställda.

DN har en artikel om karoshi och skriver att det officella antalet dödsfall under ett år är ca 1500 avlidna, men det verkliga mörkertalet är troligen 15000 avlidna i karoshi. Så underrapporteringen är hög av sociala och politiska skäl.

Den japanska regeringen och japanska myndigheter har stor ovilja mot att erkänna jobbrelaterade dödsfall av lojalitet med den framgångsrika japanska industrin.

Antalet tillfälliga anställningar har ökat i Japan dom sista årtiondena. Självmord räknas i allmänhet bara som karoshi om den döde arbetat 160 timmar övertid sista månaden.

.

Jämför även karoshi med dom hjärtinfarkter som drabbat unga amerikanska högutbildade jobbinterner i 20-årsålderna, hos amerikanska Goldman Sachs, Morgan Chase och Merrill Lynch, amerikaner som ibland tvingats jobba 40-70 timmar i sträck och har hittats avlidna hemma i duschen.


Anmäl
2016-05-24 11:31 #1 av: Pillerfrö

Därför som stress management är så viktigt!

Ur en statistisk synvinkel, så 10000 avlidna i KAROUSHI av 130 miljoner invånare i Japan motsvarar en dödssiffra i Sverige på ca 700 individer. I Sverige så tar varje år ungefär 700 medborgare (i åldrarna 45-64) livet av sig i Sverige. Man kan också jämföra med lite ovanligare sjukdomar som tex hjärtinfarkter bland unga svenskar, unga svenskar som drabbas av stroke, svenskar som får tuberkulos och ... den förfärliga bit fakta att våldtäkter i Sverige är nästan 10 ggr så vanliga. Ca 6000 anmälda fall i Sverige per år.

Nu blir detta naturligtvis väldigt svårt att jämföra på något vettigt sätt. Plötslig spädbarnsdöd bland vuxna och unga vuxna är naturligtvis enbart dåligt. Men, det är fortfarande en marginalföreteelse i Japan jmf med hur det var på 80-talet...

(Siffror plockade ur  https://www.folkhalsomyndigheten.se/pagefiles/17825/Folkhalsan-i-Sverige-arsrapport-2014.pdf )

Anmäl
2016-05-25 07:20 #2 av: AnnaMoonshadow

#0 det är viktig och intressant fakta du lägger fram, tack för det Glad

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2016-12-30 17:16 #3 av: Huygens

Chefen Tadashi Ishii för Dentsu, Japans största reklambyrå, tvingas avgå efter ett uppmärksammat fall av karoshi där en 24-årig kvinna förra året (2015) hoppade från ett av företagets byggnader. Hon jobbade mer än 1300 timmar övertid/år och sov till slut bara 2-3 timmar/natt.


Anmäl
2017-01-01 16:28 #4 av: Pillerfrö

Det är flera företag som utsetts till skamliga för Japan. Sexual harassment, maktövergrepp, extrem övertid och låga löner. Den japanska "svarta listan" innehåller bara företag som aldrig skulle ha en chans att existera i de flesta andra länder... Dentsu toppade listan 2016 och fick i Japan titeln: MEST ONDSKEFULLA FÖRETAG 2016. Andra företag är bla Don Quixote (udda/billiga/partyiska saker som ingen egentligen behöver, i anslutning till alla partydistrikt) och Japan Post som dessutom fick flest antal röster.

Detta sätt att medvetandegöra de värsta företagen får mer och mer genomslag i den japanska debatten. Ändringar som diskuteras är minimilöner på amerikanskt manér och någon form av arbetstidsreglering. Där är man dock långt från en svenskinspirerad lösning, då befolkningen i gemen anser månniskor lata som bara jobbar 40 timmar i veckan, inte besvarar ALL epost omedelbart, oavsett dag, tid på dagen, semester eller dyl samt som kommer sent, går tidigt, har sjukfrånvaro, tar rast osv.

Det följer ju på sin logik om att inte försena eller förstöra egna och andras projekt och uppdrag. Och att man vill behålla ett konkurrenskraftigt land.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.