2015-02-03 08:33 #0 av: AnnaMoonshadow

Gacha, eller gachapon syftar på kapselleksaker. Ni vet sådana där plastkulor man kan betala en tia för att få på random ur en automat. I Japan är dessa väldigt populära och man kan stöta på den nästan vart som helst. Ordet gacha kommer från ljudet som låter när man vrider för att få ut sin leksak och pon är ljudet när leksaken faller ner. 

Till skillnad från de billiga leksaker vi här i Sverige får genom dessa maskiner så brukar de japanska kännetecknas av bättre kvalité och också mer eftertraktade leksaker. Det är väldigt vanligt att kända karaktärer, manga, spel och anime har olika gacha-uppsättningar man kan försöka samla och då i form av allt från små figurer till nyckelringar, smycken och allt möjligt annat. 

Gachapon har också börjat inkludera blind boxes som går att köpa i olika butiker. Detta är i princip samma sak men man köper en låda från en serie och så får man hoppas att man får rätt sak i lådan, istället för att dra det ur en maskin. I bland annat Akihabara har det också blivit vanligt att man kan hitta hela samlarsett att köpa på en gång och då till ett billigare pris än vad det kostat att dra dem ur maskinerna. 

Bild: Kenny Louie from Vancouver, Canada [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons