2015-01-11 11:40 #0 av: AnnaMoonshadow

Wasabi (わさび(山葵), eller japansk pepparrot som den ibland kallas (även om den nu inte är en pepparrot), är en planta vars stam är väldigt stark i smaken. Wasabin växer vilt i närheten av vattendrag i japanska bergsdalar och den säljs i flera olika former i affärerna. Bland annat som hel rot, som torrt pulver och som en mald pasta på tub. 

Wasabin används som smaksättare och krydda i japansk matlagning, mest känt i samband med sushi. Smaken kan hellre liknas vid hettan från senap (fast mycket mer koncentrerat) än från chilifrukter, dels eftersom wasabin inte är oljebaserad (vilket chili är) och därför inte är lika långlivad. Trots detta ska man vara försiktig när man äter wasabi eftersom den fortfarande kan bli väldig stark, speciellt om man äter för mycket på en gång, och den brännande känslan ibland annat näsan kan göra väldigt ont.

På fina restauranger tillverkas wasabipastan på plats från den hela stammen på plantan och då sker det i samband med ordern av mat eftersom smaken väldigt snabbt avtar när pastan är i kontakt med luften. Andra sätt att bevara smakerna i wasabin är att bland annat placera det mellan exempelvis fisken och riset på sushi, då pastan då skyddas och bevaras längre.

Wasabin är svår att odla vilket ger den ett högt värde, detta har lett till att det finns falska wasabipastor. Ofta är dessa gjorda av en blandning av pepparrot, senap, stärkelse och färgämnen. Dessa falska blandningar är vanliga att hitta utanför japan. Likaså är det ovanligt att hitta hela wasabiplantor utomlands, och finns de där är de ofta ännu dyrare som följd av frakten.

Visste ni förresten att wasabipulver kan användas som luktsalt? Och att forskning pågår om hur man kan använda luftburen wasabi som en form av brandlarm för döva eftersom lukten gör att människor vaknar snabbt? 

Bild: Sabigirl (eget arbete) [Public domain] via wikimedia commons