Övrigt

wapanese,hur?

2009-05-29 22:05 #0 av: [VictoriaR]

Har många gånger fått höra "ååh,jag haatar sånna där wapaneser"

Min fråga är: Vad är en wapanese?

Är det alla icke-japaner som klär sig i någon japansk stil och använder ord som "kawaii" hela tiden medans de visar peace tecknet?

Förklara någon snälla :)

Anmäl
2009-05-29 23:04 #1 av: [Tan-chan]

Jag har själv ingen aning, men jag klär mig i en halv-japansk stil (beroende på humör oftast) och visar peace-tecknet, men dock skriker jag aldrig kawaii; tycker det är lite löjligt/"fjortisaktigt"... (^_^,)

(Peace-tecknet är dock något jag alltid har gjort sedan urminnestider.)

Wapanese för mig är en japan-wannabe. (^_^) Men jag vet inte om det verkligen betyder det.

Anmäl
2009-05-29 23:28 #2 av: Emmell

Den här människan tänker som jag, hehe.^_~

Anmäl
2009-05-29 23:52 #3 av: ParaKiss

#2

yes, jag är en Wapanese!! :P

mvh
Stupid Bitch

Anmäl
2009-05-30 01:12 #4 av: [VictoriaR]

Jag diskuterade detta med en kompis.Han hade varit på LM.Cs konsert och sa typ "det fanns så många wapaneser där"

Frågade hur han visste att de var wapaneser, han sa att man såg det på dem, kan man endast genom att titta på en människa avgöra om han/hon är en "wapanese"?

LOL,tror inte det.

Tycker över huvud taget att den här wapanese grejen är så himla töntig, kan man inte få följa ett japanskt mode och lyssna på jrock/jpop bara för att man inte är från japan?

Sen så kan jag hålla med om att icke japaner som använder massor med japanska ord (som de typ inte ens vet betydelsen på) är lite irriterande..men annars tycker jag bara det är kul att olika japanska stilar och musik har kommit till Sverige (^_^)

två söta tjejer från An Café konserten, är säker på att många skulle kalla dem för wapaneser..elakt

tycker att de är såå fina :)

Anmäl
2009-05-30 01:54 #5 av: Kattmynta

#2, Haha! Underbar text!

Anmäl
2009-05-30 02:28 #6 av: Emmell

#4, Jag tycker väl egentligen inte att det är nåt värre att vara "wapanese", än att man slänger ur sig engelska uttryck hela tiden, exempelvis. (Och hur många gör inte det?!) Jag bryr mig inte så mycket, alla har väl diverse irriterande (o)vanor för sig... orka reta sig på nåt som ändå inte direkt påverkar en. :)

(Öhm, därmed inte sagt att jag inte stör mig på vissa typer av människor; det gör jag ju... men just att nån är "wapanes" stör väl ingen annan, egentligen? ^_^)

Anmäl
2009-05-30 11:24 #7 av: stalgren

Wapanese är wanabe japan eller Wiger som man hittar ofta bland amrekanare

Anmäl
2009-05-30 23:13 #8 av: [VictoriaR]

#6 Joo, egentligen ska jag inte säga något om den saken eftersom jag brukar använda ordet "kawaii" ganska ofta..:P

som du sa, det är lika konstigt att vara hiphoppare och använda massor med engelska ord som att vara jrockare och använda japanska. (^_^)

Finns det över huvud taget wapaneser? 

Min kompis är "jrockare" (klär sig i visaul-kei och lyssnar på jrock)
han säger att det finns wapaneser, hur är de i så fall? :)

Anmäl
2009-05-31 01:06 #9 av: emee

Jag tycker inte om ordet wannabe, det säger ju att några är riktiga och andra inte, frågan är ju när man är riktig eller inte...det finns väl dom dock, som lyssnar på japanska band bara för att det är inne, inte för att dom egenligen tycker om musiken. Men är det inte så med andra länders musik med. Sen tror jag att dom flesta vet vad de japanska orden de säger betyder...sen finns det en grupp på last.fm som beter We hate Wannabe-jrock-fans!! ^^;

 

Jag såg ju en tjej på mataffären för ett tag sen som hade typ decora stil, med ett diadem i pannan, An café skrivet på väskan, det kändes som om Japaner gör Decora stilen bättre, men jag vet inte^^; det känns lite elitistiskt att säga att någon är bättre på något för att de är från ett visst land. Nu borde ju Japaner känna till Japanska stilar lite bättre dock, men det är kul att de kommit hit också. Jag stör mig dock på när man lägger till saker i de japanska stilarna och fortfarande säger att de är Japanska...

 

Innebär att man har en visual kei stil att man klär sig som visual kei artister? Dom klär ju sig olika^^; en del är aristocrat(eller hur man säger på svenska^^; ) en del är Lolita, sen finns det ju andra stilar med som den som typ An café har...

Anmäl
2009-05-31 02:43 #10 av: Emmell

Lables are for cans, not people. ^_^,

Det är ju när man ska sätta stämplar på allt som det blir komplicerat. Allt ska ha särskilda "fack", kategorier, liksom. Sexuella läggningar, klädstilar, musikstilar... det är ju då det blir såna här onödiga "bråk". Typ, "du är inte punkare på riktigt!", "du är bara en wannabe", "du är bara bi för att det är inne", "jag lyssnade på deras musik FÖRE det blev inne" (som om det spelar nån roll!?). Osv.

Kan man inte bara "vara" utan att det alltid ska kategoriseras sådär?! Jag menar, om man själv vill kalla sig si eller så är det väl ok - men när vissa börjar bestämma vem som är en "riktig" punkare osv?! Jag tycker såhär, att om nån vill kalla sig *blabla*, så låt dom kalla sig *blabla*. So what om dom tolkat stilen på ett annat sätt, lagt till eller tagit bort... skadar det verkligen någon?

Håller med #9, jag gillar inte heller uttrycket "wannabe".

Anmäl
2009-05-31 12:40 #11 av: [VictoriaR]

Jag tycker det är fel att säga att man har en viss stil när man inte klär sig "rätt". Däremot kan man säga att man är inspirerad av tex oshare-kei, om man nu väljer att inte använad den stilen helt.

Annars kommer stilarna bara att bli konstiga,men det är min åsikt^^

#9 Diskuterade faktist det här med en kompis för ett tag sen, räknas verkligen lolita och aristocrat till visual-kei?

Visual-kei kom ju fram på 80-talet, lolita och aristocrat har vell funnits mycket längre? :)

Anmäl
2009-05-31 15:16 #12 av: [Tan-chan]

Jag personligen tycker att "fack" är rätt så viktigt när det gäller att identifiera sig. Men att folk sedan börjar klaga över att "du är inte alls det och det där!" är helt fel, och speciellt när de börjar använda ett "fack" som skällsord.

Till exempel emo. Vad är det för jäkla fel med att vara emo?! Blir så arg varje gång man hör folk använda det som skällsord.

Sedan tycker jag som #11: Om man har en viss stil (eller något annat från den vida världen) ska man ändå kunna veta vad det är man pratar om. Det är ju som att en homosexuell kommer och säger att man är heterosexuell (ah, kanske fel att dra in sexuella läggningar, men var tvungen att ta ett drastiskt exempel).

Att påstå vara något man inte är "skadar facket", eller hur man nu ska uttrycka sig, enligt min mening. Jag tycker det skadar min identitet utåt när någon med samma stil kommer och påstår att stilen är något helt annat. Det blir ju problem för folk att förstå vem/vad jag är då när någon annan kommer och vrider och vänder på det. (^_^,)

Men sedan så är det faktiskt en sådan liten grej att man inte ens ska egentligen bry sig. Bara slöseri med energi tycker jag. I grund och botten (som Emmell sade) - det skadar ju inte någon egentligen. (^_^)

Det enda jag vill är att man ska sluta använda "fack" som skällsord. Emo, homo, wannabe... Whatever liksom!

(Och det där med wannabe-folk stör man ju sig rätt så mycket på just för att de inte kan tänka själva och vara ärliga med såväl sig själva som med andra. Men det finns ju en psykologisk anledning till varför wannabes är wannabes... Ordet tycker jag inte är något fel på i och med att det beskriver ju ett "fack" av folk. Men man ska inte använda det som skällsord, för då blir ordet fult. (^_^))

Anmäl
2009-05-31 17:45 #13 av: emee

#11 nu är det ju så att det finns band som kallas Visual kei som klär sig i aristocrat och Lolita stil, t.ex så klär sig Mana och Emiru i lolita, Versailles klär sig i aristocrat stil, också Malice mizer(förutom Mana) och Lareine(förutom Emiru) klär väl sig i aristocrat stil...sen står väl lolita och aristocrat nära varann, det står om det i den senaste Shojo stars, så då kan man undra om Hizaki klär sig i lolita när han har sina långa klänningar på sig och både han och Teru har ju faktiskt klätt sig i typisk sweet lolita vid särskilda tillfällen...och dessa band kallas visual kei band...så jag har uppfattat det så att Visual kei inte är en stil utan är flera och att benämningen Visual kei band egentligen innebär att ett band har en uppseendeväckande klädsel och ofta går emot genus och är androgyna...när de som inte spelar i ett band säger sig vara Visual kei förstår jag inte riktigt vad det är, det borde ju vara någon av de stilar som visual kei artister har, eller är det bara vissa av dessa som anses rätt, jag tycker att det är lite diskriminerande emot de andra-_-;

 

#12 håller med om det med emo, emos mår ju ofta dåligt, och dom mår ju inte bättre av att folk håller på att klaga på dem...och varför ska det vara ok att trakassera just emos?

emo står väl för emotional, och jag förstår inte vad det är för fel med att ha känslor, det är väl okänslighet som är ett problem

Anmäl
2009-05-31 18:27 #14 av: [Tan-chan]

Så långt som jag har förstått så är visual kei-musik och klädstil olika. Musiken heter Visual Kei då artisterna koncentrerar sig mycket på det visuella med "något över det vanliga"-inslag. Sedan om det är lolita eller goth eller något annat så spelar det ingen roll, samt att soundet på musiken spelar inte heller någon större roll. (Med andra ord finns det ingen direkt musikgenre som heter Visual Kei.)

Men Visual Kei som klädstil är mer en "fast stil" där kläderna inspireras av punk och gothic och annat, och bildar en egen excentrisk stil av dessa. Oftast är denna klädstil influerat av japanska visual kei-artisters gotiska/aristokratiska/punkiga kläder, men också i många fall av "egen" design. Men Visual Kei som klädstil har garanterat växt fram ur musikvärlden.

Med andra ord är Visual Kei som musik och klädstil olika. Men det är bara så som jag har förstått det hela av det man har läst och upplevt. (^_^)

Klädstilen lolita är lolita, inte visual kei. Men i musikens värld är det visual kei just för att det är "visuellt" - gjort för att synas tillsammans med musiken. Görsvårt att förklara, men jag hoppas ni förstår! (^_^,)

Men sedan egentligen bryr jag mig inte så mycket om det hela, men eftersom det är folk som undrar så försöker jag förklara det hela. (^_^)

Anmäl
2009-06-26 03:47 #15 av: [Tan-chan]

Någon som frågade om wapaneser? Läs detta:

Urban Dictionary: wapanese

Totalt underhållande text! *garv* (^0^)

Anmäl
2009-06-29 04:41 #16 av: LaSadie

#2 hahahahahaha, jag skrattade hela vägen till toan och tillbaka.

Grejen med wapaneser (enligt mig) är att dom vill så gärna vara japaner till den gräns att det blir töntigt. Belive me, been there done that. Det är inte coolt... det är... ocoolt. Det är en del av identitetsökandet när man är i den pubertala åldern där man så gärna vill tillhöra till en grupp, gärna en som inte alla andra är, som gör att dom inte blir en i mängden utan en enskild individ. Därför är de flesta wapaneser under 20 år tills man kommer till freds med sig själv och sluta klä sig till den töntiga gränsen som gör dem till wapaneser.

Anmäl
2009-06-29 05:12 #17 av: LaSadie

Sen är ju gruppen som läser manga och kollar på anime (och japansk musik) och blir då helt plötsligt smartiepants och tror dom kan japanska pga det. Och med det använder japanska ord i sina presentationer på tex helgon för att verka speciella för att det bara dom och en liten klick (ofta liknands sinnade som har gått över gränsen) som förstår vad det betyder. Högsta drömmen är att flytta till japan och helst kunna utföra ett etniskt operationsbyte så man blir japan.

Sen till musiken. En wapanes lyssnar på all japansk musik, från pop till typ jazz bara för att de sjunger på japanska eller oförstålig engelska

Detta är min syn på wapaneser

Anmäl
2009-06-29 12:46 #18 av: [Tan-chan]

#16 & 17: Kunde inte ha sagt det bättre själv. Men det är ju typ det som står i den länken jag har precis ovan dig. (^_~)

Anmäl
2009-06-29 13:17 #19 av: LaSadie

jaha :D läste inte den ^^

Anmäl
2009-07-02 14:30 #20 av: gazeporn

Här va jag mer wapanese än vanligt!

Anmäl
2009-07-22 12:46 #21 av: gazeporn

oj, hitta en ennu värre bild.

Anmäl
2009-07-22 15:33 #22 av: [VictoriaR]

#20 #21

Hoppas inte du eller någon annan känner sig påhoppade.Meningen med den här tråden var inte alls att peka ut folk. Bara så att alla vet:3

Anmäl
2009-07-22 15:44 #23 av: gazeporn

# 22

haha nejdå :D ville bara visa :)

Anmäl
2011-07-26 11:29 #24 av: Mandi_

Men bara en fråga..

Japaner som färgar håret blont och använder speciella krämer för att huden ska bli vitare, är inte de också ''wannabe''?

eller klassas de inte som det bara för att de är Japaner liksom?

Anmäl
2012-04-09 13:53 #25 av: grayscale

#24 Det är lite intressant tycker jag. På samma sätt som att vissa vita försöker vara så japanska/asiatiska som möjligt så försöker vissa asiater vara så vita som möjligt. Jag menar, en del asiater med single eyelids opererar sig för att få double eyelids och däred se lite mer västerländska ut. Jag fattar inte grejen, kan man inte bara vara nöjd med vem man är och hur man ser ut?!

Anmäl
2012-04-12 01:31 #26 av: [yyoshistyle]

Jag har aldrig hört talas uttrycket "wapanese" innan jag började läsa den här tråden, och den rörde upp en hel del tankar i mig. Jag läste igenom allas kommentarer, läste på olika sidor och drog sedan slutsatsen att jag är en klockren wapanese. Eller?
Jag kände igen mig väldigt mycket i beskrivningarna utav en "wapanese", men jag försökte ändå att se vissa skillnader. Jag fascineras utav Japan och kulturen där, och ja. Jag försöker lära mig japanska, men genom riktiga kurser. Jag blir inspirerad utav flera japanska klädstilar och jag älskar anime och manga. Men gör det mig till en "wapanese"?

När mitt intresse för Japan började så var jag mycket mer extrem än idag. Jag ville HEMSKT gärna se asiatisk ut, och jag var verkligen ett fan av japaner. Men sedan övergick beroendet utav att se asiatisk ut till ett brinnande intresse för japan och dess kultur. Jag är FULLT medveten om att jag inte är ett dugg asiatisk, och jag är stolt över mitt svenska ursprung. Jag tycker t.o.m. att det är en fördel att inte vara asiatisk om man, som jag, vill ha sin framtid i Asien och Japan. Asien är ändå världens folkrikaste världsdel (eller hur är det? >.<), och säkert många asiater vill väl sticka ut från mängden, och är t.o.m. villiga att operera sig för att se mer västerländska ut.

Den ene vill se ut som den andra, och den andra vill se ut si och så. Att vara sig själv är ju det viktigaste, och är en själv en riktig decora-brud så ska man ju vara det! Är anime ens största hobby så är ju det fantastiskt! Men att vara ett fan utav Japan och faktiskt gilla alla dessa saker kan vara helt och hållet två olika saker. Man måste se skillnader, och framför allt se skillnaden på vem man är och vem man vill vara.

Ursäkta om det blev lite väl mycket text, men jag fick i vilket fram vad jag tycker. Glad

Anmäl
2012-04-19 21:00 #27 av: Ruzicka

Jag pluggade japanska (pga språkintresse, och inte japanintresse, men det gör ju ingen skillnad egentligen ^^) och bodde även i Japan ett bra tag. När jag kommer hem träffar jag en person för första gången. Hon frågar vad jag håller på med och jag säger att jag nyss kom hem från Japan etc etc.

"ÅH", säger hon, "jag pratar också Japanska!"

"Nähe? Vad kul!", säger jag. "Vad heter du?", varpå hon svarar att hon heter samma sak som jag.

"He?! Kowai!" säger jag då, (=läskigt!, på japanska).

"Ja, eller hur! JÄTTEKAWAII!" svarar hon då.

Vad jag tänker på när jag hör wapanes, är folk som tror att det enda ordet det japanska språket består av är "kawaii", samt de som tror att det enda Japan består av är Cosplay och sushibarer. Hur man klär sig är helt oväsentligt tycker jag, detsamma gäller musiken man lyssnar på och hobbysarna man har, men om man tycker att man kan prata japanska när man kan säga ett ord, och när man tycker att man är så otroligt japansk bara för att man klär ut sig, då tycker jag att man är på snudden till wapanes.

Det är väl så jag känner om wapaneser, helt enkelt. Att man förminskar Japan till vad västerlandet har gjort det till, och ändå tror sig vara jätte"japansk". Jag såg inte en enda cosplayer under den tiden jag bodde i Japan. Sedan jag kom hem för ett år sedan har jag säkert sett hundra stycken ute på stan eller i parker.

Anmäl
2012-04-28 23:22 #28 av: FunkyShrimp

#27 bra inlägg!
Jag måste säga att jag är rätt trött med på "wapaneser" som det tydligen heter. Folk som du säger, springer runt o kan några ord och påstår att de kan japanska. Bara för att man VILL kunna kultur, språk, musik etc så betyder det inte att man kan det. Inget illa menat till de som brinner för det, men själva "hysterin" borde ha försvunnit efter högst några månader för folk.

Jag började lära mig japanska pga samma orsak som du, för att jag ville lära mig språket och inget annat. Jag har aldrig varit ett fan av anime/manga/musiken etc. Har knappt kollat/hört på nåt utav det.
Men ändå kan jag bägge alfabeten, omkring 50 kanji och kan säga en del fraser, och jag kan uttala rätt(!). Ska åka dit snart med för att lära mig språket för att kunna tala det. Men åker absolut inte dit pga hello kitty liksom... :P haha

Och juste, jag kan rätt mycket av kulturen som den verkligen är, inte så som så många fantiserar om att den är. Jag ser det som en fail att folk åker dit när de inte har nån koll alls på kulturen, inom tex relationer. Det är HELT annorlunda från Sverige! Tro mig.

Hur länge var du i japan btw?

Anmäl
2012-04-28 23:59 #29 av: Ruzicka

#28 Jag bodde där i 4 månader, i Gifu-shi, Gifu-ken (som anses vara en stad på landet.. själv tyckte jag att den var enorm. XD). Jag pluggade på ett japanskt universitet under den tiden, så jag var "inne" i samhället, i alla fall så mycket som en gaijin kan vara.. Jag var alltså inte turist. Det tror jag gör stor skillnad.

Ja, kulturen är mycket annorlunda, både på gott och på ont. Jag tänkte ofta att jag är lycklig att jag inte är uppväxt i Japan, jag tror att det kan vara mycket jobbigare än i Sverige. Det romantiseras så mycket här, känner i alla fall jag. Japan är "drömlandet" och allt är underbart och gulligt. Men vad man lätt glömmer är att det är så fruktansvärt hög press på människorna av samhället. Att kvinnor har mycket lägre status än män. Att när man går in i en affär hittar man pokemon-figurer på samma hylla som nakna 8-åriga flickor i alla möjliga groteska sexuella ställningar. Att den sortens sexualitet är helt accepterad, medan att hålla handen på sin pojkvän på stan inte är okej, och inte ens de mest rebelliska tonåringarna skulle få för sig att krama sin partner offentligt. Man måste vara införstådd med att allt med Japan inte är underbart, och det inser inte "wapaneser" som jag definierar dem.

Vad roligt att höra att någon annan är intresserad av de asiatiska språken! Jag tycker de är så fascinerande, och så annorlunda från hur vårt germanska språk, och även de latinska språken, är uppbyggda. ^^ Har jag tid skall jag nog ge mig på koreanska härnäst. Nyanserna och modaliteten som de använder i de asiatiska språken är helt fantastiska. *nördar sig*

.. det var väl sjutton också att jag aldrig lyckas hålla mig till ämnet.. XD

Anmäl
2012-04-29 00:15 #30 av: FunkyShrimp

#29 Jaha okej! Jag tänkte att eftersom att du sa att bodde i japan ett bra tag så bodde där kanske 3-4 år eller nåt :P
Men man hinner med mycket på 4 månader också, så säger inte att du inte vet dina grejer liksom. Jag tänkte va där 1-1,5 år iaf.
kommer hinna lära mycket om stället på den tiden.

Ja men som du säger, på gott och ont. allt är inte dåligt, men allt är verkligen inte bra heller! Det är extremt skillnad på olika grader folk har där, om du är kvinna/man, chef/anställd, japan/utlänning etc.
Det var nån på den här sidan som hade varit i japan i 1-1½ år och som inte fattade varför tanterna i kön kollade argt på henne, hon skrattade och tyckte det var roligt och gulligt typ... är det inte bland det första man lär sig/vet att japaner (äldre, föräldrar etc) INTE gillar utlänningar!
Undrar bara vad fan man gjort därborta under så lång tid om man inte ens kan kulturen, eller en bit av den! Kom igen...!
Är man verkligen intresserad av att lära sig den verkliga kulturen då? Eller tvingar man sig själv o stanna i "fantasivärlden som den borde vara" som man sett på film o serier?!

Jag är väldigt VÄLDIGT glad att jag inte är uppväxt i japan!
Det ÄR mycket jobbigare än att vara uppväxt i Sverige.
Och som du säger, det är så sjukt konstigt att de inte ska hålla varandra i händerna på stan, men det får säljas sånt pornografiskt i butikerna, det är så helt vrickat enligt mig.


Ja jag tycker det är skitkul och intressant med språk! Skulle gärna vilja lära mig alla :)
Jag har också tänkt på koreanska, men det får bli senare. Koreaner ska ha lättare och lära sig japanska iaf för det är en del lika i uttalen och säkerligen uppbyggnaden av meningarna.
Jag vill dock lära mig mandarin också (efter japanskanP?). det kommer bli pisssvårt o kunna prata det "flytande", det är väl det svåraaste språket att lära sig. tar låång tid!

Anmäl
2012-04-30 05:20 #31 av: [PeterWem]

Bor för tillfället i Japan och även jag är glad att jag inte är uppvuxen här, även om det finns mycket som är positivt med landet.

Anmäl
2012-05-02 20:53 #32 av: Aily

#27

Om du missade cosplay missade du verkligen något. Jag säger bara Harajuku. :)

JätteKawaii måste jag lägga mig till med. Helt hysteriskt roligt ju. :D

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.