Övrigt

Körsbär?

2009-08-20 09:50 #0 av: batski

Någon som vet om det går att äta körsbären från den japanska körsbärsträden?

Är dessa träd ursprungliga eller förädlade? Och i fall de är förädlade finns den ursprungliga sorten kvar i den japanska naturen?

Anmäl
2009-08-20 17:34 #1 av: [Tan-chan]

Hittade lite information om körsbärsträd i Japan:

Mandelkörsbär, Prunus glandulosa, kommer från Japan och Kina och är en 1,5 m hög buske med veka, upprättväxande grenar. Får ibland små frukter. Den är inte så härdig, utan bör planteras i ett soligt, skyddat läge enbart i zon 1-2.

Dvärgkörsbär, Prunus insica, är ett litet träd eller oftast en stor buske, som härstammar från Japan. De unga bladen är rödaktiga, blir senare under sommaren gröna och får sen en fin, gulorange höstfärg. Glesa flockar av svagt hängande vita blommor, knopparna är rosa och den blommar tidigt. Får äggrunda, små purpursvarta frukter. Tyvärr mycket känslig p.g.a. den tidiga blomningen, bör endast planteras i zon 1 och ev. 2 i mycket skyddat läge.

Det äkta, japanska körsbäret, Prunus nipponica, är ju en sevärdhet i Japan och under dess blomningstid anordnas det fester till dess ära. Blir till ett sirligt, stort träd i sitt hemland, här kanske något lägre. Hos oss går det att odla till ungefär zon 2. Finns att se i Göteborgs Botaniska, bl.a. vid Japandalens damm.

En variant av ovanstående, kurilerkörsbär, Prunus nipponica var. kurilensis, är en buske med vackra vita blommor. Namnsorterna 'Brilliant' och 'Ruby' har rosa resp. mörkrosa blommor. Zon 2.

Japanskt körsbär, Prunus serrulata, kommer trots namnet från Kina, men odlas flitigt i Japan, där det också finns förvildat.

Det är ett litet träd, upp till 5 m högt och lika brett, så det passar även i mindre trädgårdar.

Blommorna är vita, barken kastanjebrun och bladen kommer samtidigt med blommorna. Höstfärgen är ljusgul till orange. Zon 3.

Även här förekommer många varianter och namnsorter. P. serrulata var. spontanea kallas kinesiskt bergskörsbär och är ett litet träd med rundad krona och skyar av vita blommor i början på maj.

Sorten 'Amanogawa' är speciell p.g.a. sitt växtsätt, den växer smalt pelarformigt med styvt upprätta grenar och korta skott. Den blir ca. 6 m hög men bara 1 m bred. Man kan behöva beskära den ibland så att den håller formen. Rosa blommor och bronsfärgad bladsprickning ungefär samtidigt i början på maj.

'Kanzan' blir också ca. 6 m hög men här är formen utbredd, kronan blir lika bred som trädet är högt. Bladen är kopparröda vid bladsprickningen. De stora blommorna, som är dubbla och ljusröda, täcker hela kronan när trädet blommar! Helt underbar! Blommar sent, varför den är härdigare än många andra mot sen nattfrost.

'Kiku-shidare' kallas orientaliskt tårkörsbär och har bågformade, överhängande grenar. Den är ympad på en stam på ca. 2 m hög, hela höjden bli ca 5 m. Blommorna är dubbla och mörkrosa i hängande flockar.

Det finns, förutom dessa, även en hel del andra namnsorter och nya kommer hela tiden!

Vårkörsbär, Prunus x subhirtella, kommer från Japan. Hos oss blir trädet ca. 6 m högt och lika brett. Den har upprätta, fina grenar och en rund krona. Ljust rosa, ganska små blommor och klasar och den blommar tidigt, redan i april.
Zon 4.

 

Hoppas det var rätt information! (^_^)

Anmäl
2009-08-20 17:41 #2 av: batski

Tack så mycket för info! Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.