Foodies, saké, shochu, mat mm

ICHI-E

2017-06-01 19:41 #0 av: Expat-Tokyo

一会、ICHI-E är en restaurang i Hiroo, i centrala Tokyo som rymmer ca 8 personer per kväll. Kocken och ägaren är Watanabe-san som har en stjärna i Michelinguiden. Där serveras årstidsspecifika rätter enligt klassisk kaiseki-ryori och egen twist. Han gör EN meny varje månad. Allt! Från hur han arbetar i köket till maten, keramiken, inredningen andas zen. Sparsmakat, äkta och omöjligt fuska sig till.

Maten ser enkel och humbel ut, men balansen i maten är alltid perfekt och smakerna harmonierar alltid med varandra i den översta av himlarna. Servicen är självklart (vi är ju i Japan!) fantastisk, fläckfri och ödmjuk.

Alla rätters alla ingredienser är särskilt förberedda. Tomaten här tar två dagar att göra i ordning. Den är dessutom skalad. Watanabe san sover inte många timmar per natt. De få timmar han sover, drömmer han om mat. Han tar sig ledigt en dag i veckan, då beger han sig antingen till restaurangen för att "träna" eller besöker odlare, jägare, fiskare, svampplockare, sakémakare mfl för att hitta bättre och bättre råvaror.

Drickmenyn innehåller ett 15-tal sakéer med tonvikten på saké från den utsökta producenten Tedorigawa. Det finns också flera olika sorters öl, shouchu, umeshu samt att man håller en exceptionell samling viner, mest vitt från Bourgogne och Champagne.

Enligt vår ödmjuka uppfattning är denna restaurang i sig själv värd en resa till Tokyo. Det är också Guide Michelins kriterium för vad som krävs för tre stjärnor. Men, som barbariskt okänslig svensk måste jag också erkänna att min bättre hälft formligen fick släpa mig till denna restaurang flera gånger innan poletten ramlade ned i mig.

Efter att ha ätit mig genom i princip alla Tokyos bästa restauranger under tio års tid, så kan jag bara understryka att detta är kronjuvelen. Gott, förfinat, raffinerat, nyttigt (det kan man inte säga om fransk mat) och en miljö som skänker ro och lugn ända in i själens djupaste skrymslen. Fick jag bara äta på en endaste restaurang en endaste gång till i mitt liv, så valde jag lätt denna!

Anmäl
2017-06-07 08:53 #1 av: Plimme

Dit borde man bege sig!

Anmäl
2017-11-27 16:08 #2 av: Al3xandra

Oj va allt såg gott ut!
Hur lång tid måste man boka i förvägSkrattar?  


Anmäl
2017-12-15 07:17 #3 av: Expat-Tokyo

Vi var där igår, faktiskt...

Vi brukar boka 2 mån i förväg. Men har noterat att de ibland får avbokningar samma dag eller dagen innan. Så, med lite tur kan man boka direkt. De har dock enbart telefonbokning (eller på-plats-bokning) och talar inte engelska.

Under några få veckor varje kall december, så serverar de [ KÅÅ-BAHKÅ ], 香箱, en särskild sorts krabba. Den är bara god just nu. Och då menar jag ultra-super-godast-fantastiskast-bäst-värd-en-resa GOD! Oh my god! Iaf i kocken Watanabes tappning. Han spenderar åtskilliga timmar varje dag med att förbereda krabborna och hinner under denna tiden på året bara sova en timma per natt...

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.