Japan - Geografi, historia, kultur

Golden Week

2017-04-24 11:08 #0 av: Expat-Tokyo

Golden Week är en sammanhängande ledighet i slutet av april och i början av maj då fyra nationella högtider sammanfaller. Detta är den tid på året då alla resor till och från Japan blir EXTREMT dyra samtidigt som alla centralt belägna hotell blir fullbokade på grund av den omfattande inhemska turismen - Japan har fantastiskt mycket att erbjuda!

Tack vare att större delen av veckan ägnas åt högtiderna har den här perioden kommit att bli lika viktig i Japan som det japanska nyåret (Shogatsu) och Obon. Det är bra att veta att under Golden Week kan butiker och restauranger ändra sina öppettider. Vissa stänger tom och tar semester på riktigt! Då många reser inom Japan, så måste man tex boka Shinkansen och andra långtåg i god tid innan. Populära turistmål får dessutom betydligt fler besökare under denna vecka. 

Här kommer det en kort beskrivning av de olika högtidsdagarna: 

Showa no hi  (Showadagen)

Denna högtid inträffar den 29e april och på dagen firar man den bortgångne kejsar Hirohito som avled 1989. Den 29e april var hans födelsedag. Högtiden är tänkt at stämma till eftertanke över den utveckling skedde i landet under Showa-eran. Dvs från 1926 till 1989. Man firar också den anda som rådde i samhället under den tiden. Man talar också om "Showa-personlighet" för dem som vuxit upp under Showa-eran.

Kenpo Kinenbi (Grundlagsdagen)

Den 3 maj 1947 instiftades den nya grundlagen i Japan, något som man uppmärksammar den 3 maj varje år. Detta ska inte blandas ihop med landets nationaldag (som faktiskt har två olika datum i Japan).

Midori no hi (Grönskans dag)

Denna dag firades från början den 29e april men ersattes av Showadagen och flyttades till den 4 maj istället. Dagen är tillägnad våren och grönskan. Idag fungerar den mest som en utfyllnadsdag i Golden Week och firas inte på något särskilt sätt.

Kodomo no hi (barnens dag)

Barnens dag är kanske höjdpunkten på Golden Week och firas den 5e maj. Dagen är ägnad att fira barnens egenheter och deras glädje. Från början har dagen främst varit ägnad åt pojkarna då Tengo no Sekku (the Boy’s Festival) firats den femte dagen på den femte månaden (flickornas dag, Hinamatsuri firas den 3 mars) men har i nutid blivit ett allmänt firande av alla barn.

På barnens dag sätter man bland annat upp karpformade flaggor som kallas koinobori. Dessa karpar symboliserar mod och styrka eftersom karpar kan simma uppför vattenfall. De är också naturligt kopplade till den gamla legenden om en karp som simmade upp för ett vattenfall för att slutligen förvandlas till en drake.

Anmäl
2017-04-24 11:10 #1 av: Expat-Tokyo

....och en film från Youtube som visar några av de miljontals karpar som simmar över skyarna i Japan under denna tiden på året!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.