Annons:
Etikettmat-dryck-sak-shochu
Läst 3823 ggr
AnnaMoonshadow
11/24/15, 11:50 AM

Sushi ordlista

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vi har tidigare haft en artikel om de olika former som sushi kan ta men den förklarade inte så mycket om sushins innehåll och vad de heter så det tar vi här istället.

Det finns flera former av Sushi så som risbollar med innehållet ovanpå (nigiri), sjögrsärullar (maki) och en sjögrästratt (temaki). Men beroende på vad man har för innehåll så ändras ju ändå namnen sushin emellan, här kommer några av de vanligaste. 

Anago (穴子) 

Saltvattenål som ofta småkokas innan det används i Sushi. Ska inte blandas ihop med Unagi. 

Ebi (海老) 

Ebi betyder räka och ebi nigiri är en nigiri med en stor räka på. 

Hotate (ホタテ) 

Kammusla.

Ika (烏賊)

Tioarmad bläckfisk. Det vita köttet från bläckfisken används främst till nigiri. 

Ikura (イクラ) och Masago (真砂子)

Det finns många sorters rom i Japan som används till Sushi men just dessa två är väldigt vanliga. Anledningen till varför man använder olika ord är för att romen kommer från olika fiskar och ser olika ut. Ikura har till exempel större ägg än vad masago har. 

Kani (カニ) 

Krabba. 

Maguro (まぐろ)

Tonfisk.

Sake  (鮭)

Sake betyder inte bara alkoholdrycken utan också  lax så ibland kallar man t.ex. de enkla laxnigirin för Sake nigiri. 

Tamago (卵) eller Tamagoyaki (卵焼き)

Tamagoyaki är en söt omelettrulle som serveras till många olika rätter i Japan och det finns flera omelettsushi där tamagoyaki är huvudingrediensen. Då läggs oftast en bit av omeletten på riset som en nigiri (tamago nigiri) eller som en del av en rulle (tamago maki). 

Tako (たこ)

Åttaarmad bläckfisk. 

Tempura (天ぷら)

Tempura är friterade saldjur eller grönsaker. När det gäller Tempura maki så består oftast tempuran av friterad räka. 

Tofu (豆腐)

Tofu finns som både maki och nigiri. 

Unagi (うなぎ)

Sötvattensål som ofta grillas innan de används som nigiri. 

Bild: Kana Hata, via Flickr.com. CC BY-NC-ND 2.0 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Annons:
Kameratrollet
12/8/15, 4:07 PM
#1

Och är man inne på ett finare ställe kanske man inte finner lax, eftersom laxen är norsk och inte tillhör det traditionella japanska köket. Den kom till Japan på 80-talet. Ska man beställa Sushi på japanska eller tala om Sushi får man komma ihåg att benämna den osushi. Får alltid skäll av tjejen när jag glömmer det.

När man doppar sushin i soya, vänd den upp och ned och få inte soya på riset.

Sommarek
12/9/15, 8:27 AM
#2

Tänk också på att Sushi optimalt äts med händerna, inte med pinnar (det gör det också mycket lättare att doppa).  ;)

Liten kuriosa: En av de mest kända sushi-kockarna i Japan berättade för min fru, när hon var på kurs hos honom, att något av det finaste han sett var en kvinna som tagit en liten bit ingefära, doppat den i sojan och sedan använt den för att skriva kalligrafi på sushi-riset. Det tyckte han var höjden av klass.   :)

Sajtvärd på Wicca ifokus och Halland iFokus

Upp till toppen
Annons: