Japan - Geografi, historia, kultur

Jul

2015-12-01 08:00 #0 av: AnnaMoonshadow

Trots att ingen av Japans största religioner är kristendom så har julafton och juldagen ändå kommit att bli speciella dagar i Japan. Julfirandet ser dock rätt annorlunda ut motför här i Sverige.

Julen har kommit att blivit stor efter influenser från väst, och då främst på kommersiellt vis. Av den anledningen kanske vi kan jämföra det med hur vi här i Sverige firar alla hjärtans dag, en dag som drivs mest av butikernas försök att sälja choklad och presenter. Det är ganska vanligt att man ger julklappar till människor under jul, men det är aldrig ett måste. Främst brukar man ge unga barn presenter eller så ger man något fint tills sin pojk- eller flickvän. Man ger väldigt sällan presenter till föräldrar, annan släkt eller vänner.

Utöver gåvor så har även juldekorationer, julgran och utomhusbelysning blivit allt vanligare i de japanska hemmen. Mycket influenser från USA och julfirandet där kan man se i det sätt man väljer att dekorera.

Julen är ingen officiell helgdag så det är vanligt att man jobbar även under julhelgen. Juldagen är dock den dag som de flesta firar på. Till skillnad från här i Sverige så är det inte en familjeinriktad högtid, det är vanligt att man firar tillsammans med sin käreste eller med ett gäng vänner om man inte har någon pojk- eller flickvän. Julen i Japan har blivit en högtid för par och åter igen kan man dra kopplingar till hur vi ser på alla hjärtans dag.

Något som har blivit en standard att äta under jul är KFC (Kentucky Fried Chicken). Anledningen till detta är för att KFC under 1970-talet hade väldigt framgångsrika reklamkampanjer riktad mot julfirande och det har blivit en julklassiker helt enkelt. Efter maten är det vanligt att man äter någon form av jultårta, en annan sak som säljs väldigt mycket under jul. Vanligast är en gräddtårta med jordgubbar, andra vanliga saker att äta är en Yule Log eller en Stollen.  

Bild 1 Miku Christmas: IGypsyWoman via Flickr.com CC BY-ND 2.0

Bild 2 Keyakizaka Illumination: Dick Thomas Johnson via Flickr.com CC BY 2.0

Bild 3 Christmas Cake: Hiro, Kokoro Photo via Flickr.com CC BY-NC-ND 2.0

Tidigare år har vi även kört med en julkalender-tråd på sajten om någon är intresserad av att se vad de innehållit så kan ni kolla här. 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-12-14 17:38 #1 av: Pillerfrö

Julafton är en mer romantisk dag än tom Valentindagen i Japan  :-)

Alla franska restauranger i Japan är FULLBOKADE långt innan juletiden.

Anmäl
2016-12-28 15:28 #2 av: MustangNettan

Det finns en hel avdelning på stora varuhus med tillbehör om man vill göra sin egen Chrismast cake! Vi kunde även köpa en plastgran och för ovanligheten skull var det snö ett år då vi bodde i Osaka! Julskyltningen är enorm och kul att titta på, den är mycket större än här i Sverige! Svårt att tro då de ju inte firar jul speciellt.

Anmäl
2017-11-25 16:36 #3 av: Pyttelite

Hur ser det ut i Japan idag - har julförberedelserna startat eller ligger man lågt med kyckling och jordgubbstårta än så länge? 

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-12-15 07:08 #4 av: Expat-Tokyo

Jordgubbstårta ätes i det närmaste året runt. Dock är jordgubbar mer ett bär för det svala halvåret. Och eftersom julen har så mckt RÖTT i sig, så har marknadskrafterna fört fram tolkningen att "rött-är-rätt" och "julen-är-romantisk" Hjärta

Marknadsföringen har inte (i samma utsträckning som i Sverige) lyckats få folk att köpa hysteriskt med presenter till jul, men det har man ju å andra sidan lyckats med vad gäller sommar, och White Day (en månad efter Valentindagen).

KFC körde en lyckad kampanj under 70-talet, den tid då julefirandet formades i Japan. Att äta på KFC innan jul är lite grand som att köpa godis innan bio i Sverige: mest en rolig anledning till extra kalorier - ungefär på samma sätt som som jesusbarnet och julbordet hör samman.  Djävlas

...och JA! Dagen efter Halloween var överstånden, så dök hela julscenen fram, överallt! Alla affärer. Alla träd (nåja, nästan). Alla skyltfönster. Tomteluvor överallt, osv. Hysteriskt, men på ett lite gulligare sätt Dreglar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.