2015-12-11 11:02 #0 av: AnnaMoonshadow

Osechi, eller egentligen Osechi-ryori är den samling rätter som serveras under shogatsu (nyår), specifikt under nyårsdagen.

Lokalt kan de rätter som serveras skilja sig åt, gemensamt är dock att de vanligast serveras i jbako, som ser ut som bentolådor med olika fack för olika maträtter i. Gemensamt är också att rätterna oftast kan förberedas dagen före, då man inte ska behöva laga mat under nyårsdagen, de brukar inte heller behöva uppvärming eller nerkylning för att förvaras. Ofta handlar kombinationen av de olika rätterna om en smakbalans som ska vara både salt och sur. Några vanliga saker de innehåller är fiskkakor (kamaboko), sjögräs, sötpotatis, kastanjer och svarta sojabönor (kuromame).  De olika maträtterna brukar alla stå för olika saker så som god hälsa, tur och framgång. Lådorna packas även försiktigt och genomtänkt med behagliga färgkombinationer av de olika beståndsdelarna för att göra maten så vacker som möjligt. 

Idag köper man ofta osechi färdiga i butiken och då finns det i väldigt många prisklasser som kan röra sig från ca 100kr för mat åt en person för flera dagar till att handla om tusenlappar om man vill ha osechi från några av de finaste restaurangerna. Dessa brukar ta upp ordar för lådorna redan i slutet av oktober och de mest populära brukar säljas slut redan efter några dagar. Utöver inför nyår brukar man inte kunna köpa osechi på restauranger eller i matbutiker, då det ses som en väldigt typisk sak för just nyåret. 

Bild: nAokO Via Flickr.com, CC BY-SA 2.0