Japan - Geografi, historia, kultur

Kitsune

2015-09-11 11:00 #0 av: AnnaMoonshadow

Kitsune är ordet för räv på japanska men är också förknippat med de japanska sägner och legender som handlar om rävar.

Det finns en berättelse som handlar om ordet kitsune uppkom. Det börjar med en man som heter Ono. En dag mötte han en väldigt vacker kvinna ute på en hed och de blev kära i varandra. Ett år efter att de träffats var de gifta och var lyckliga tillsammans. Så småningom blev kvinnan gravid och födde ett barn. Samma natt som sonen föddes föddes det även Ono's hund en valp.  Valpen växte upp och skällde alltid på kvinnan som försökte att hålla sig undan från hunden, uppenbarligen skrämd och orolig över hundens beteende. 

En dag attackerade hunden henne och hon försökte springa ifrån den men det lyckades inte och kvinnan vände sig mot hunden och förvandlades till en räv för att försöka skrämma iväg hunden. När kvinnan sedan såg att hennes man sett hennes förvandling fick hon panik och hoppade över staketet och sprang iväg mot skogen. Ono ropade efter henne: "även om du är en räv så älskar jag dig! Mitt hjärta är ditt och jag vill att du stannar hos mig för alltid. Du kan komma tillbaka när som helst, du är alltid välkommen.". 

Den natten och varje natt därefter kom kvinnan tillbaka hem till honom och sonen, sov i hans armar och levde lyckligt med honom i alla sina dagar. Och från den dagen kallades räven för kitsune eftesom kitsu-ne betyder "come and sleep" och ki-tsune betyder "always". 

En gullig historia, eller hur? Den visar även på alla kitsunes främsta förmåga, att förvandla sig till människa (oftast kvinnor). I sägnerna så har kitsune roller som bedragare men också som beskyddare, vänner, hustrur och bundsförvanter och dess kraft och vishet sägs växa ju äldre den blir. När kraften och visheten växer får räven flera svansar, som högst kan räven ha nio stycken (och kan då kallas kyuubi). Eftersom dessa rävar har så stor kraft och vishet har de ibland blivit tillbedda och offrade till som en gudom (kami) även om de egentligen inte besitter den positionen.  

Den mytomspunna kitsunen finns också representerad i mycket japansk kultur som en följd av dess popularitet och viktiga ställning och den återkommer både i äldre litterära verk, musik och pjäser som i dagens moderna böcker, filmer, spel, manga och anime. Har ni några exempel? 

Bild: Shiretoko-Shari Tourist Association , via Wikimedia Commons

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-09-11 11:05 #1 av: tlover

Kitsune var också smeknamnet på en räv som brukade stryka runt vår gård Skrattar

(döpt efter de magiska kitsune, jag visste inte att det var namnet för räv också)

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-09-12 12:15 #2 av: [EllenAlicia]

interesant :D

 kanske vulpix/ninetails, delphox,  från pokemon hör till? vulpix har 6 svansar sen evolvar den till ninetails och får  (gissa hahah) 9 svansar såklart (x

och så finns de väl en kitusne i spelet okami som man slåss mot.

En anime jag såg (kamisama hajimemashita) hade oxå en kitsune. han heter tomoe, Han är en blandning av människa och räv så han har räv öron, svans och långa naglar och har typ kitsune eld

edit: i ao no exorcist finns det oxå en tjej , izumo kamiki som har två st vita rävar som hennes "familiar"

Anmäl
2015-09-14 08:52 #3 av: AnnaMoonshadow

japp, Vulpix och Nintails bygger givetvis på den här legenden :P 

Vi får ju inte glömma Naruto heller, som bär med sig själen av en kyuubi :) 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-09-19 15:25 #4 av: [Lilyz]1

Åh, rävar! Hjärta

Förutom de som redan nämnts kan jag även komma på Sōshi Miketsukami i serien Inu x Boku SS som kan förvandla sig till en niosvansad kitsune. Kär

Och Yuuichi Komura från serien Hiiro no Kakera som även han kan förvandla sig till en kitsune (i den serien finns också en liten mini kitsune som heter O-chan). :3 

Båda serierna är väldigt bra!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.