2015-08-11 09:45 #0 av: SaraU

En av Japans mest populära street food rätter!

Takoyaki är en en känd japansk rätt där man blandar mjöl med dashi stock (buljong gjord på vatten, torkade sardiner eller kombu kelp, som är en slags sjögräs eller shiitake svamp) och tillagar denna smet i något som kallas takoyaki pan, den ser ut som en cakepop maker fast utan lock. Detta är en typisk ”street food” rätt med många variationer bl.a. kokad bläckfisk (vilket är mest vanligt), räkor, korv m.m. Som toppas med inlagd ingefära och salladslök, när dem sedan är klara glaceras dem med en takoyaki sås och majonäs, aonori och sist men inte minst bonitoflakes.

Rätten kommer urspungligen från Osaka, en del av Japan, där en man vid mamn Tomekichi Endo år 1935 kom på detta recept. Takoyaki är inspirerat från en annan rätt, akashiyaki som är liten rund dumling gjord på äggsmet och bläckfisk. Från början var takoyaki mest populär i Kansai men spred sig sen vidare och är nu en mycket populär ”street food”, det finns även resturanger som har takoyaki som specialitet särskilt i Kansai. Nu finns även takoyaki i vanliga livsmedelsbutiker och i snabbköp och i kiosker. 

Yaki härstammar från ordet yaku som är ett speciellt sätt att tillaga mat på i Japan, att steka eller att grilla. Det finns andra rätter med detta ordet så som yakitori (grillspätt) och okonomiyaki (en slags pannkaka).