2015-06-09 09:51 #0 av: AnnaMoonshadow

Nagoya är Japans fjärde folktätaste stad och har över 2,2 miljoner invånare (2015).

By 663highland CC-BY-SA-3.0, via Wikimedia Commons

Nagoya ligger vid kusten i Chubu-regionen och ses som huvudstaden för Aichi Prefecture. Staden har en av landets viktiga hamnar och det tillsammans med det centrala läget och anslutningar i form av floder och vägar har gjort att staden blivit en ekonomiskt viktig plats. Bland annat ligger där Chubu Centrair International Airport och Nagoya Station, Japans största tågstation till ytan räknat. I staden hr ockås många stora företag sina kontor, bland annat har Toyota och Mitsubishi Motors flera kontor i staden.

Av: Yumewomiru, CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

Nagoya har ett fuktigt subtropiskt klimat vilket resulterar i varma somrar (mellan 20 och 30 grader Celsius under juli och augusti t.ex.) och svala vintrar. Regn och nederbörd är mer förekommande under sommaren men är vanligt under hela året.

Att se i Nagoya

Ska man resa till Nagoya finns det flera saker som kan vara intressanta att besöka som turist. Här kommer några:

Nagashima Resort
Nagashima Resort ligger strax utanför staden och här kan du besöka Nagashima Spaland, ett nöjesfält känt för sin berg- och dalbana, Nagashima Spa Yuami no Shima, ett spakomplex med fokus på hot springs, Mitsui Outlet Park Jazz Dream Nagashima, ett stort outlet-komplex med säger sig ha 240 affärer med allt man kan behöva. För mer information kan man kolla den här hemsidan.

Nagoya Castle

bild av Base64 CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Nagoya Castle byggdes  början av edo perioden som sätet till Owari (en av Tokuawasläktets grenar). Området blev nästan totaltförstört under andra världskriget men just nu pågår arbetet med att återbygga området med hjälp av samma teknik som tidigare. 2013 öppnade en del av området för allmänheten och resten av byggnationen räknas bli klar2016 och 2018. Nagoya Castle är öppet mellan 9.00 och 16.30 inträdet är 500 Yen (ca 35 kr). Information om platsen hittas här.

SCMAGLEV & Railway Park 
Gillar man tåg ska man bege sig till SCMAGLEV och Railway Park, ett tågmuseum som öppnade under 2011. Parken står till förfogande tack vare JR (Central Japan Railway Company) som också har sitt huvudkontor i Nagoya. Museet har öppet mellan 10.00 och 17.30 alla dagar utom tisdagar och nationella högtider och inträdet är 1000 Yen (under 70 kr) för en vuxen besökare. Därtill kan man betala 500 Yen för att få testa på en tågsimulator och känna på hur det är att köra eller jobba på ett tåg. Andra saker att se och göra är bland annat Diorama rummet och ett rum med järnvägshistoria. Deras hemsidan berättar mer och den kan du hitta här och en broschyr med allt du behöver veta finns som pdf här.

Av: Bariston, CC BY-SA 4.0 via Wikimedia

Tokugawa Art Museum
En av de stora familjerna under Edo-perioden var Tokugawa. En del av denna familj, kallad Owari, bodde i Nagoya och på området för deras feodala bostad ligger nu Tokugawa Art Museum. Under ett besök där kan man se på många av Tokugawa-släktens klenoder så som vapen och rustningar, dikter, kartor, kläder, husgeråd och konst. Inträdet kostar 1200 Yen (ca 80kr) för en vuxen och för själva museet. Lägger man till 150 Yen får man även tillträde till den fina Tokugawa Garden, en vacker japansk trädgård (eller park) med fina gångvägar och med rastplatser och ett tehus. För mer information hänvisar jag till museets hemsida.

Toyota Kaikan Museum
Bredvid Toyotas huvudkontor i Nagoya hittar du Toyota Kaikan Museum. Ett museum tillägnat Toyotas bilar. Här visas de nyaste bilarna och den nyaste tekniken upp och för den som är intresserad är det säkerligen fantastiskt. Inträdet är fritt och det är öppet mellan 9.30 och 17.00 mån-lördag (inte vissa helgdagar). Mer info finns på hemsidan.

Det är några av de saker som Nagoya har att bjuda på, fler saker att kolla upp inför ett besök är:

Atsuta Shrine

Higashiyama Zoo & Botanical Gardens

JR Central Towers

Midland Square

Nagoya City Art Museum

Nagoya City Science Museum

Nagoya City Museum

Noritake Garden

Osu Kannon Temple

Port of Nagoya Public Aquarium

Sanshu Asuke Yashiki Village

Shirotori Garden

Tsuruma Park

 Och för mer information hur du kan ta dig runt i staden kan du kika här.

Artikelbild av  Base64 [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons