Annons:
Etikettmat-dryck-sak-shochu
Läst 5531 ggr
AnnaMoonshadow
2015-03-31 10:35

Gyoza

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3

Gyoza är dumplings fyllda med köttfärs och grönsaker och har sitt ursprung i kina men är idag väldigt vanligt att hitta i Japan.

Gyoza kallas jiaozi i Kina och på engleska kallas de ibland för potstickers. Den vanligaste formen av gyoza kallas yaki gyoza. Dessa degknyten steks först i olja så att undersidan får en brun och fin färg, innan vatten slås på och de ångkokas under lock. Det finns även Sui gyoza vilken är kokta dumplings som oftast serveras i en tunn buljong, dessa är dock inte alls lika vanliga. Vanliga fyllningar är fläskfärs, vitkål, salladslök, ingefära, kinesisk gräslök, Soja, vitlök m.m. 

Det är inte jättesvårt att göra gyoza själv, även om det kan vara lite pilligt och tidskrävande. Här nere slänger jag med ett rätt enkelt recept på hur det kan göras med ingredienser som man kan hitta i vilken mataffär som helst. Vill man underlätta kan man köpa dumplingsblad/deg i asiatiska butiker (ligger oftast i frysdisken) så kan man hoppa över att göra degen i receptet. Vill man även varriera fyllningen så fungerar det utmärkt, var dock försiktigt med att fyllningen inte kan vara allt för blöt då degen då kan gå sönder och ångvattnet fylla upp hela dumplingen. 

Dumplingsdeg (till 36 dumplings)

  • 4,5 dl vetemjöl

  • 3,5 dl hett vatten

Fyllning 

  • ca 400g fläskfärs (går även att dryga ut med finhackad vitkål)

  • 1 påse salladslök

  • en fingerlång bit ingefära

  • 3-4 vitlöksklyftor

  • ca 1 msk japansk Soja

  • ca 2 tsk sesamolja 

  • peppar

Dipp

  • Japansk Soja

  • Risvinäger

Gör såhär: 

  1. Börja med att mäta upp mjölet i en bunke. Tillsätt redan vattnet lite i taget under omrörning. Precis när mjölet klumpar ihop sig slutar du tillsätta vattnet. 

  2. knåda degen på mjölat bord ca 5min så den blir smidig och lite seg men inte kladdig så den fastnar på fingrarna. Är du ännu inte nöjd med koncistensen så kan du tillsätta mer mjöl för att den ska bli torrare och lite mer vatten för att göra den mer elastisk. Tänk på att du ska kunna kavla ut den sedan utan att den fastnar i bordet eller kaveln. 

  3. När du är nöjd formar du den till en rund boll och lägger tillbaka den i bunken. Lägger du en lätt fuktad (inte för mycket vatten nu) över klumpen i bunken och låt den vila i minst 30 min. Under tiden kan du göra iordning fyllningen.

  4. Finhacka salladslöken och eventuellt vitkålen och lägg detta i en ny skål eller bunke. Ha i färsen. Finhacka vitlöken och tillsätt den. 

  5. Skala ingefäran och riv den på ett rivjärn ner med det andra i bunken. Blanda om allt. 

  6. Nu är det dags att smaksätta med sesamolja, peppar och Soja. Se till så att blandningen inte blir för blöt, den ska fortfarande vara en sammanhållen färs. Eftersom gyoza serveras med Soja att doppa i på bordet så kommer du tillsätta mer sälta vid serveringen. 

  7. Nu hoppas vi att degen vilat tillräckligt. Knåda degen åter i lite mjöl. Det är nu dags att dela upp den. Rulla ut degen jämt och dela på mitten. Dela sedan varje halva en gång till så du har fyra bitar. En sådan fjärdedel ska nu räcka till åtta gyoza-plattor. Rulla ut den till en korv och dela den åtta gånger så du får fina små bitar. 

  8. Ta den första biten och rulla ihop den till en rund boll, glöm inte att arbeta i mjöl om degen känns det minsta kladdig. kavla ut den lilla bollen till en rundel kanske 10 cm i diameter. Gör plattorna så tunna som möjligt. Gör detta sedan med alla åtta bitarna innan du fyller dem för att inte behöva hoppa så mycket mellan fyllningen och degen med händerna. 

  9. Ta en av degplattorna och lägg över handen. Ta sedan en matsked och skopa upp bit av blandningen och lägg i mitten av plattan. Tänk på att du ska ha en bit över av degplattan så du kan försluta den.  är du nöjd med mängden fyllning så tar du att viker den ena sidan över till den andra och nyp ihop längst upp (så det blir lite som en korg. Använd lite lite vatten som klister om du inte får sidorna att fästa mot varandra.

  10.  Nu kommer det trixiga: gör ett veck utåt på den ena sidan och nyp fast den mot den andra (som fortfarande är ovikt. Det bildar nu ett litet veck framåt och "baksidan" är rak. Gör så ytterligare en eller två gånger åt samma håll så att halva dumplingen nu är stängd. Gör sedan samma sak åt andra hållet. 

  11. Nu ska du ha en sida som är veckad utåt mot hörnen och "baksidan" är fortfarande rak. Den blir nästan halvmåneformad av detta och kan även liknas vid piroger i formen. Lägg den färdiga dumplingen på en tallrik och fortsätt med pysslandet tills du har tagit dig igenom hela degen.  Det som egentligen är viktigast här är att försöka att inte få hål på degen och att hela kanten är fäst. Hål gör nämligen att vatten kommer in i dumplingen vid tillagning och gör innehållet rinnigare. 

  12. Det är dags att lägga ner dina gyoza i en stekpanna med olja i botten. låt kanten vara uppåt. Stek på rätt hög effekt tills undersidan fått en jämn brun färg. Har du en liten panna kan du behöva steka i omgångar. 

  13. När du är nöjd med färgen fyller du på med vatten så att ca halva dumplingen är täckt och lägg på ett lock. Har du inget lock till pannan kan de flyttas över till en kastrull eller täckas med t.ex. aluminiumfolie istället, så länge vattnet stannar inne i behållaren. Var försiktig med att de inte ligger på varandra eller för nära, de kan nämligen klibba ihop och vara svåra att få isär utan att de går sönder. 

  14. ångkoka dem i ca 10-15 minuter. under tiden kan du blanda Soja och risvinäger i en skål till en dipp du gillar. Degen blir glansig, nästan lite genomskinlig och liknar pasta när de börjar bli klar. För att vara på den säkra sidan kan du fiska upp en och kontrollera den genom att skära den mitt i tu och se efter så att fyllningen är genomlagad. Ta bort locket och koka bort vattnet på hög värme. 

  15. lägg upp degknytena på ett fint fat, gärna med undersidan uppåt. Försök att få med så lite vatten som möjligt. Servera gyozan med ris och grönsaker och sojadippen.  

Bild 1:  Douglas Paul Perkins [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons

Bild 2:  しんかわな  [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Bild 3: Quadell  [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Annons:
AnnaMoonshadow
2015-03-31 10:42
#1

En liten video för att lättare se hur de kan vikas. Hoppa till ca 1,45 för att komma direkt på den biten.

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

TokyoWings
2015-03-31 17:55
#2

Japan och kina har lite olika åsikter om gyoza. Japaner använder det som en liten sidorätt, medan i kina ätes det så som vi har potatis eller pasta! Även Koreaner äter ofta gyoza som sidorätter^^ De tre länderna har aningen olika recept på de vanligaste! 

…Jag vill ha gyoza :( så gott…

RisingSun - Bloggandes om Tokyo, Japan
Medarbetare på Japan

Gurky
2015-04-06 19:00
#3

Du glömde rayu i dippsåsen vilket är väldigt viktig ingrediens.

AnnaMoonshadow
2015-04-14 10:07
#4

#3 enligt det recept jag gick efter hade de inte rayu i dippen, därför är det inte med. Däremot är det inga problem att ändra om i ingredienserna både för fyllningen och för dippsåsen. Jag har läst om fyllningar på kyckling eller nötfärs med lite olika tillbehör i och det finns även dipp-recept med chili och andra kryddor i. Det är upp till en själv och fantasin sätter gränserna 🙂

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

sweetgum
2015-05-09 15:55
#5

Älskar gyoza! tack för receptet :)

Medarbetare på Sydkorea iFokus

Upp till toppen
Annons: