Japan - Geografi, historia, kultur

Ainu

2015-02-26 12:23 #0 av: AnnaMoonshadow

Ainu är ett folkslag som lever i de norra delarna av Japan och vidare in i Ryssland. Då Ainus historia bitvis varit väldigt svår med förtryck och förföljelser samt med blandning mellan etniciteter är det svårt att säga exakt hur många ainu det finns i världen men en officiell siffra är 25000 st, inofficiellt anser man dock att det går upp emot 200000 personer.

Ainu kan i lång utsträckning liknas vid våra samer, deras folk lever på jakt och samlande av det naturen erbjuder och de har en naturreligion liksom samer och indianer klassas ha. De tror att allt i naturen har en ande, en gud.  De har också under lång tid levt i tvång och skräck som följd av de stridigheter som förts med den etiska japanska befolkningnen (kallad wajin). 

Runt 1200-talet började de stridigheter som utmärkt ainu-folket under lång tid. De hamnade då i stridigheter med Kina. Under samma århundraden började ainu få kontakt med wajin som var utspridda över andra delar av det som idag är Japan.  Under muromachi perioden hamnade de två folkgrupperna i tydlig konflikt med varandra som så småning om ledde till att krig bröt ut. Ainu som tidigare tillåtit wajin att bestämma över dem gjorde nu försök till revolt och slog sig fri. 

Under Tokugawa-perioden (1600-talet fram till mitten av 1800) började ainu att handla och byta varor med japanerna som hade kontroll över södra delen av Hokkaido, ön där stora mängder av ainu-folket lever. Med tiden blev ainu allt mer beroende av den här byteshandeln samtidigt gav det också ainufolket problem, bland annat genom spridningen av sjukdommar som kom från japanerna. Även om byteshandeln var till gagn ledde den också till vissa stridigheter just för det beroende som fanns parterna emellan. Båda dessa negativa effekter ledde till att ainufolket förlorade en del av sin befolkning. Mot sutet av Tokugawa-perioden utbröt slutligen strider som skulle leda till att ainu blev förslavade under japanskt styre.

Under slutet av 1800-talet och början av 1900 ansåg man i Japan att ainu var ett utdöende folk då siffrorna för folkgruppens population sjunker ytterligare som följd av den låga ställning som folkslaget hade.

1899 lade de japanska ledarna fram en handling över hur ainufolket skulle assimileras. Assimilering innebär en process där en minoritet överger sin kultur för att passa in och ingå i en annan.  För Japan och ainufolket innebar det att japanska regeringen ansåg sig ha rätt till ainus områden på Hokkaido och att de områden sedermera skulle styras av japanerna. Ainu blev då automatiskt japanska medborgare och skulle börja räknas in i den japanska kulturen.

Japanska wajin uppmanades att flytta till Hokkaido där ett stort arbete med att modernisera området påbörjades. Under nära nog 40 år blev ainufolket påtvingade vägar, järnvägar, fabriker och gruvor för att inte nämna den tvungna skolgången där folket blev tvungna att lära sig japanska. De blev även påtvingade nya japanska namn och fick inte utföra sina religiösa riter, tatueringar och ceremonier.

Ainufolket själva uppmanade varandra att dölja sitt ursprung samt gifta in sig i japanska familjer för att undvika diskriminering, något som gör att det idag är svårt att uppskatta vem som är ainu och inte. Det var inte fören 2008 som Japan erkände ainu som en inhemskt folkgrupp, en minoritet, med eget språk, kultur och religion. Regeringen bad samtidigt folket om ursäkt för den diskriminering och förföljelse som de historiskt utsatts för.

Idag anses mindre än 100 personer kunna tala ainuspråket och det klassas som utrotningshotat. Ainu har inget skriftsystem och ska något skrivas görs detta troligtvis i katakana eller latinska bokstäver. De flesta nu erkända ainu bor fortfarande på Hokkaido och då främst i området Hidaka.

Bild:  Public domain  via Wikimedia Commons

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-02-26 12:32 #1 av: tlover

Ja, äntligen. Den här artikeln har jag väntat på..

Historien är för övrigt läskigt lik Samernas

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-02-26 13:31 #2 av: AnnaMoonshadow

Det har tagit lite tid då jag själv varit tvungen att läsa på en hel del för att skriva den!  Hoppas det är värt väntan? 

Jo, jag håller helt med dig. Tänkte det flera gånger när jag satt och läste om dem

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-02-26 13:33 #3 av: tlover

#2 det var värt det, det var mer sammanhängande än vad jag tidigare läst.

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2015-03-18 14:04 #4 av: sweetgum

bra skrivet! Blomma

Anmäl
2015-03-19 09:42 #5 av: AnnaMoonshadow

Tackar tackar :) 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.