2015-02-19 09:38 #0 av: AnnaMoonshadow

Här kommer lite kortfattad fakta om Japan.

Japan är ett örike i östra Asien som har en väldigt rik och speciell historia. 

I landet bor över 126 miljoner människor och landet har en area på 377944 kvadratkilometer. 

Landets högsta berg är Mt. Fuji, som dessutom är en viktig symbol i Japan. 

Japans huvudstad heter Tokyo. 

I landet bor det 98,5% japaner, de största andra folkgrupperna är koreaner och kineser. 

Det nationella språket är japanska men andra språk som talas i vissa delar av landet är aynu itak (ainu-folkets språk) och Ryukyuan. Japanska delas också den upp i dialekter. 

Det japanska språket har tre skriftspråk; hiragana, katakana och kanji. 

Japan har en inhemsk minoritet som bor i det norra området. Folkgruppen kallas ainu. 

Den japanska flaggan går under namnen Nisshoki eller Hinomaru och är en röd rundel i mitten av ett vitt fält. Flaggan ska symbolisera solen, en symbol som varit viktigt för Japan som ibland kallas "soluppgångens land". 

Landet har en lång och rik historia, vill du läsa om det kan du hitta information här:

Japansk Historia - 1. Det ”klassiska” Japan

Japansk historia – 2. det medeltida Japan

Japansk Historia - 3. Edo-perioden

Japan är enligt lagen en monarki och har en kejsare, men landet styrs idag inte av honom utan av japans premiärminister som väljs till posten vart fjärde år. Ganska likt hur vi har det här i Sverige. 

I japan råder full religionsfrihet men stora delar av befolkningen sägs följa buddhism eller shintoism, ofta en blandning av dessa båda. Anledningen till detta är att både buddhism och shinto varit viktig i den speciella kultur som växt fram i Japan, mycket av religionsutövningen görs alltså genom traditioner och inte direkt grundar sig på en tro. Detta bekräftas också med siffror att mellan 70-80% av befolkningen inte anser sig vara troende. 

Det kulturella livet i Japan är väldigt speciellt. Detta beror delvis på att landet ligger på en samling öar och genom tiderna har de flera gånger varit avskärmade från resten av världen. Detta gör att de utvecklats på egen hand utan inverkan från andra länder. När andra länder varit med så är det främst Kina det handlar om.  

Detta har lett till utvecklandet av egna teater och uppvisningar så som kabuki och noh, kulturella skolor som de kring teceremonier och kampsporter. För att inte nämna de olika konstformerna som origami och kalligrafi. Mer moderna kulturella utvecklingar har lett till saker som manga, anime, jdrama, tv-spel och jpop. 

Landet har också en del traditionella spel så som go, mahjong, karuta och  shogi.

Japan har även traditionella kläder så som kimono, och yukata som används än i dag vid särskilda högtider och festivaler. 

Efter andra världskriget har Japan blommat upp och blivit en av världens största ekonomier. Detta har också lett till att den tekniska utvecklingen i landet tagit fart och på många håll blivit världsledande. Detta har lett till både tekniska och vetenskapliga framsteg och byggandet av landets infrastruktur. Landets ställning har också lett till den ökade turismen som nu också är en del av den japansk ekonomin. 

Den snabba framväxten av detta tekniska och moderna har också lett till att det japanska samhället nu är känt för att vara en blandning av gammal tradition och modernitet, där man kan hitta gamla tempel och byggnader sida vid sida med skyskrapor och höghastighetståg. 

Bild 1: By Connormah [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Bild 2: Finns inga äganderättigheter till denna bild då den utgörs av geometriska figurer.

Ska du resa till Japan? kika gärna på dessa artiklar: 

Att resa till Japan -  Planering och bokning

Att resa till Japan - Förberedelser