Japan - Geografi, historia, kultur

Go

2015-02-15 14:17 #0 av: AnnaMoonshadow

Go (Baduk eller Weiqi är det också känt som) är ett gammalt brädspel med rötter i Kina för mer än 2500 år sedan. Runt 500-talet spreds det till andra delar av Asien däribland Japan och Korea.

Spelet kan till viss del liknas vid schack då det spelas av två personer på ett bräde och en lång rad strategier är inblandade. Spelarna turas om att placera ut vita och svarta spelpjäser på ett rutigt bräde. Antalet rutor varierar,  standarden  är 19x19 rutor men nybörjare spelar ofta på mindre (9x9 eller 13x13). Stenarna, som markörerna kallas, placeras i hörnen på rutorna och inte i rutorna som vi kanske är vana att se vid brädspel. Dessa hålls och placeras på ett särskilt sätt. 

Spelet går ut på att omringa ett större område på brädet med sina pjäser än vad motståndaren lyckats få, detta gör man genom ett strategiskt spelande. När en pjäs placerad på brädet kan den inte tas därifrån om inte motståndaren omringar just den pjäsen med sina egna.  Spelet har inget uppenbart slut, spelpjäserna tar inte slut och det finns ingen kung som i schack som dör. Det handlar istället om en överenskommelse mellan spelarna som inser att det inte går att göra mer på brädet eller om någon av dem lägger sig. 

Under 700-talet blev spelet väldigt populärt hos kejsaren och hovet i Japan och de största och bästa spelarna började uppmärksammas. Go-spelandet blev mer tävlingsinriktad och flera skolor växte fram som lärde upp nya spelare. 

Spelets popularitet håller idag i sig, speciellt runt Östasien men även i övriga världen, och spelas  professionellt. Det finns ett rankingsystem, som liknar det system som flera kampsporter har, som gör att spelare kan placeras in i olika grupper utifrån hur bra de spelar och hur många matcher de vunnit. Vid tävlingar finns det flera olika system för hur tävlingen går till och hur motståndare slås ut. Det finns även tävlingar som håller ett tidssystem som kan liknas vid schack-matcher med klocka. 

Det finns även några andra klassiska spel som spelas i Japan så som mahjong, karuta och  shogi. Klassiska japanska spel har blivit vanligt i flera olika anime- och manga-serier. Ett exempel där Go spelar stor roll är serien Hikaru no Go.

Bild:  zizou man (Flickr: Go game) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons

Artikeln är från början publicerad på Sydkorea.ifokus

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-02-16 04:37 #1 av: Cahira

Åh go. Hjärta Hikaru no go fick mig att fastna (tack vare mitt ex som VILLE få mig att fastna så han skulle ha nån att spela med.) och jag älskar det verkligen! Jag har det som app på telefonen och jag brukade gå till en go klubb men jag var såklart sämst då jag var nyast och blyg som jag är så var det lite jobbigt även om dom var snälla och det var ca 5 personer. 

Dom säger förlora dina första 100 spel så fort du kan. Ligger lite i det, man lär sig mycket av sina misstag och ju fler misstag man gör desto bättre blir man. Det är absolut en helt bättre känsla att hålla i stenarna än att klicka på datorn eller på mobilen dock, det ska erkännas. Jag var för feg för att våga spela mot folk online så jag avancerade inte riktigt så som jag ville, hade lågt självförtroende. Men undrar om jag ska ta upp det igen för rackarns så underbart spel. 

Denna sajt är bra minns jag, även om jag inte får min java att funka just nu. https://www.gokgs.com/tutorial/

Denna var en till sajt mitt ex gillade skarpt. http://www.goproblems.com/ 

Minnen. Hjärta

Sajtvärd för Vallhundar, Pälsvård & Klickerträning
Medarbetare hos Hundar & Lantdjur. 

Anmäl
2015-02-16 10:05 #2 av: AnnaMoonshadow

31 toppenbra förslag! och roligt att höra att du gillar det så mycket Glad

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.