Japan - Geografi, historia, kultur

Japans skapelseberättelse

2015-02-04 16:05 #0 av: DiamondIce

Nästan alla länder och kulturer har sin egen skapelseberättelse, och Japan är inget undantag. Deras myter om universums ursprung handlar om sju generationer urgudar, där den sjunde generationen var de som startade skapelseprocessen. Den här myten och gudarna som nämns i den är en del av shintoismen, som är japans inhemska religion.

Begynnelsen 

I tidernas begynnelse så fanns det bara tre osynliga gudar, Herren över himlens centrum, Högsta skaparkraften och Gudomliga skaparkraften. De hade potentialen till liv och skapelse, men det skulle dröja sju generationer innan tiden var mogen för universums skapelse.  

"Izanagi och Izanami – Världen skapas" av Kobayashi Eitaku

Skaparna

Den sjunde generationen av gudar var syskonparet Izanagi (Han som framkallar) och Izanami (Hon som framkallar). De representerar skapelsens två utjämnande principer, det manliga och det kvinnliga. 

De två gudomarna stod på den himmelska regnbågsbron och rörde om i kaoset nedanför dem med ett spjut, vilket skapade en ö.  De steg ner på ön och bestämde sig för att gifta sig. Men under bröllopsceremonin så begick Izanami ett misstag genom att tala före Izanagi, trots att det var han som skulle avge sitt äktenskapslöfte först. Därmed hade giftermålet inte genomförts korrekt, och resultatet av deras förening blev Hiruko, ett blodigelbarn som skickades ut till havs.

Paret fick en andra chans och den här gången genomfördes ceremonin korrekt. Izanami födde nästa generation gudar och gudinnor som kom att härska över världen, samt alla japanska öar.

Dödsriket

Skapargudinnan var dock dömd att dö då hennes yngsta barn var Kagutsuchi, eldguden. Hans lågor åt upp henne, och hon hamnade i Yomi, det japanska dödsriket.

Izanagi sörjde henne, och begav sig snart till dödsriket för att hitta henne. När han kom dit hade hennes kropp redan börjat ruttna, och i tron att det var försent flydde han från dödsriket jagad av dess krigare. Han sinkade krigarna genom att kasta stenar som förvandlades till mat på dem, och placerade sen en stor sten framför ingången till dödsriket så att de inte kunde hinna ikapp honom igen. Vad han inte visste var att Izanami hade följt efter honom men inte hunnit ut, och stenen kom att blockera hennes flyktväg för alltid.

Källa: Myter & Legender -Philip Wilkinson

Anmäl
2015-02-04 16:37 #1 av: Aleya

Fin berättelse. :)

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2015-02-05 09:58 #2 av: tlover

Shinto är väl inte alls japans äldsta religion, det är väl religionen av den där folkgruppen som kom före japanerna och som nu är extremt diskriminerade och bara får bo i nordligaste japan (om jag minns och förstått det rätt).

edit: dom hette ainu

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-02-05 13:48 #3 av: DiamondIce

#2 Verkligen? Jag har läst och hört från så många olika håll att Shinto är äldst att jag antog att det var sant! Jag får kolla upp det! :)

Anmäl
2015-02-05 14:50 #4 av: tlover

#3 Vad jag förstår så förnekar de flesta japaner att ainu var där först (lite på samma sätt som att många svenskar förnekar att samerna var först i största delen av Sverige).

Däremot verkar det vara lite beroende på vem man frågar så får man olika svar om vem som var först.

och vad jag förstår så är det få som tror på ainu religionen längre (pga tvång och förföljelse).

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-02-05 18:45 #5 av: AnnaMoonshadow

Jag tror att anledningen till varför man inte räknar ainus religion som den första i Japan är just för att de inte var de som grundade japan. Som du är inne på är ainu  och har varit förföljda och förträngda och de blev medtvingade när japan som land bildades. Eftersom många japaner sett dem som en grupp utanför har deras religion inte heller räknats in. Shintoismen var helt enkelt den religion som tidigast blev accepterad. 

Här i sverige har vi lite samma situation. Sverige anses ha en kristen historia, man bortser från minoriteten som samerna utgör trots att de egentligen befolkat området längre. 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-02-06 14:38 #6 av: DiamondIce

Nu har jag läst på lite mer, och vad jag förstår det som så är/var ainu animister, vilket som inte räknas som en religion (även om jag inte riktigt förstår varför). Därav att deras tro inte är Japans äldsta religion Glad 

Anmäl
2015-02-06 16:57 #7 av: tarantass

Visst hade ainu en religion. Jag vet inte om något folk har varit utan, bland dem vi känner till såpass i detalj att vi kan säga något om det.

"Animism" är en samlingsbeteckning på diverse religioner eller livsåskådningar som ofta återfinns hos "ursprungsbefolkningar" och där den gemensamma nämnaren brukar anges som att man föreställer sig allt som besjälat. (Latinets anima betyder 'själ'.)

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Anmäl
2015-02-06 17:49 #8 av: DiamondIce

#7 Du råkar inte veta vad den hette då? Glad

Oavsett vad så har jag ändrat i texten för säkerhets skull

Anmäl
2015-02-06 18:23 #9 av: tarantass

#8: om jag har sett något vedertaget namn så är det i alla fall inget jag kommer ihåg just nu. "Stamfolk" har ofta heller inget namn på sin religion. Sådana namn behövs ju inte inom folket, de behövs bara om man börjar diskutera flera religioner och behöver skilja dem åt på mer avancerade sätt än att bara säga "våra gudar" och "era gudar" och så vidare.

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Anmäl
2015-02-06 18:27 #10 av: tarantass

Här kan man läsa litet om ainureligion. Hoppas det stämmer hyggligt, men sämre sajter finns.

http://www.everyculture.com/East-Southeast-Asia/Ainu-Religion-and-Expressive-Culture.html

---

http://www.ainu-museum.or.jp/en/study/eng10.html

---

http://www.tnm.jp/modules/r_free_page/index.php?id=441&lang=en

Räkna inte med att lyckas diskutera något med någon som inte har upplevt det själv.

Eller med någon som tror att allt gott måste vinnas på någon annans bekostnad.

Anmäl
2015-02-06 18:49 #11 av: tlover

på etnografiska museet har dom el har dom haft en utställning om ainu, jag tror det stod om deras religion där, om nån stockholmare är intresserad.

Missa inte julklappsrimtävlingen på te ifokus!
Snart börjar nedräkningen till jul, köp teadventskalendern nu

Anmäl
2015-02-06 20:17 #12 av: DiamondIce

Jag hänvisar till so-rummet och ne.se som båda säger att shinto är japans äldsta religion respektive dess religion från äldsta tid. Jag vet mycket väl att ainu var i Japan först, men det är inte deras religion som räknas som den äldsta. Orsaken till det är antagligen precis som #5 sa. Men nu är det ju faktiskt inte det som artikeln handlar om Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.