Japan - Geografi, historia, kultur

Setsubun

2015-02-03 15:21 #0 av: AnnaMoonshadow

Setsubun är en japansk traditionell högtid som markerar övergången mellan vinter och vår. Dagen infaller på den 3 februari varje år.

Idag firar Japan setsubun, dagen innan våren träder i kraft enligt den gamla kalendern. Setsubun kan ses som en sorts nyårsafton där man firar in den nya årstiden och har flera olika ritualer för att rena från året som gott och förbereda ett nytt bra år. En av de vanligaste ritualerna för detta är mamemaki. Ritualen utförs av toshiotoko (en man från hushållet som är född i samma djur enligt den kinesiska zodiaken som överenstämmer med året man firar) eller av familjens manliga överhuvud om inten toshiotoko finns. Denna man kastar sedan rostade sojabönor ut genom dörren eller på en familjemedlem som bär en oni-mask (demon-mask) medan människorna runt om uppmanar odskan att stanna ute och lyckan att stiga in i huset. Detta ska alltså bringa lycka under året och hålla ondska och sjukdom på avstånd. 

Denna tradition går inte bara att utföra i hemmet, många tar sig också till ett buddiskt eller shinto-tempel eller en vårfestival för att se andra utföra samma ritual. Vid de stora templen har man även bjudit in kända gäster för att vara med i ritualen. Vid templen är det också vanligt att några av bönorna är inlindade i silverfärgat och guldfärgad folie och även föremål så som små kuvert med pengar, godis och andra priser. 

En annan vanlig tradition som hänger samman med mamemaki är att äta rostade sojabönor, en böna för varje år man levt, och ibland en extra för lycka för det år som kommer. Det har också växt fram en tradition som innebär att man äter en form av maki sushi kallad ehomaki under tystnad samtidigt som man sitter åt ett väderstärcks om är förknippad med det kommande zodiakdjuret som ett lyckans vädersträck. Denna tradition har sina rötter i Osaka men har blivit ett nationellt vedertagen tradition. Till all denna traditionell mat dricker man gärna sake smaksatt med ingefära. 

bild:  sakura_chihaya+ (Flickr) [CC BY-SA 2.0], via Wikimedia Commons 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-02-03 15:35 #1 av: AnnaMoonshadow

En liten video 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.