Resa i Japan

Tokyo

2015-01-27 15:09 #0 av: AnnaMoonshadow

Tokyo är Japans huvudstad och kallas ibland för eastern capital för sitt läge. Staden hette tidigare Edo och blev huvudstad 1869 när kejsaren och hans hov flyttades dit. Staden var också landets centrum när det gälde politik och kultur.

Centrala Tokyo och special wards

tokyo är inte bara en stad utan en kombinerad stad och prefektur (ungefär som län) sedan 1943 och stadens styre och utseende är väldigt speciell på grund av det. för att området är så stort och invånarantalet så många (ca 13.4 miljoner år 2014) delas området upp i flera delar. Det centrala Tokyo, området närmast Tokyo Bay, är uppdelat på 23 special wards. dessa Speical wards kanske kan kallas stadsdelar även om de själv på engelska talar om sig om cities. De tre stadsdelarna Chiyoda, Chou och Minato kan ses som Tokyos hjärta då de är de mest befolkade och besökta delarna av staden. Dessa tre stadsdelar brukar även sägas ha mer än sju gånger så många människor i sig på dagen mot natten då många butiker, shoppingcenter och kontor ligger här. Det är vanligt för människor som jobbar och verkar i dessa inre områdena på dagtid bor utanför centrala Tokyo att pendla och kan då ha flera timmars resväg innan de kommer fram. 

Tama Area - västra Tokyo

Utanför centrala Tokyo mot väster är prefekturen uppdelat i 26 områden som kan liknas vid separata förstäder (som dock ändå ingår i området Tokyo). Bortanför dessa finns det också tre distrikt som ses som egna orter men som samtidigt ingår i Tokyo prefektur.   

Alla områden både i centrala Tokyo och i Västra Tokyo och på de öar som tillhör området styrs separat. De har ofta egna valda ledare och rådsmän. Men vissa infrastrukturer, så som avloppssystem, brandkår och vattenledningar har Tokyos övergripande ledning hand om. Kanske kan man jämföra detta lite med uppdelningen av uppgifter som vi här i Sverige har mellan kommun och landsting? Den sammanlagda folkmängden för regionen kring Tokyo är drygt 37 miljoner. Befolkningen har dock sett en tydlig stagnering av invånarantalet med Tokyos avstannande när det gäller barnafödandet och folkmängden. 

klimat och geografi 

Tokyo ligger i ett subtropiskt klimat med hög luftfuktighet vilket gör att staden har väldigt varma och fuktiga somrar och milda vintrar. Årligen utsätts de också av snabba regn och tyfoner speciellt under sommaren och jordbävningar så som resten av landet.  

Kultur, turism och ekonomi

Tokyo sägs vara ett av de dyraste städerna att bo i och boendena är ofta trånga. Det är också en av anledningarna till varför det finns bra många fler kontorskomplex än lägenheter och andra boenden. Några av världens rikaste företag sägs ha sina kontor i Tokyo och det påverkar att staden har en av de största omsättningen av pengar och människor. Något annat som påverkar stadens ekonomi är den ökande turismen. Stadens lockar som kulturcentrum där det gamla traditionerna möter det nya och moderna och kan uppvisa en bred variation av tempel och gamla traditioner sida vid sida med stadsdelar så som Akihabara som koncentrat sig på populärkultur och elektronik. Tokyo har blivit en vallfärd både för japanska- och för internationella turister. 

Bild 1: Lincun CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons 

Bild 2: Tokyoship  CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons 

Bild 3: Lukas CC BY 2.0 via Wikimedia Commons 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-02-01 10:41 #1 av: AnnaMoonshadow

Mer information om Tokyo? Kolla gärna texterna om bland annat Akihabara och Shinjuku

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.