2015-01-13 21:41 #0 av: AnnaMoonshadow

De japanska tecknade serierna som nått en publik världen över.

Vad är manga? 

Manga är japanska tecknade serier, något som är väldigt stort i Japan bland både unga och gamla. De tecknade serierna är inte som här i Sverige bara avsedda för barn utan det finns serier för alla åldrar och alla intressen. Det finns en oändlig variation på teman och genrer inom som täcker allt från kärlek, action och äventyr till mat, pornografi och samhällssatir. 

En annan sak som kan skilja mangan från serier vi är vana med här i väst är att de inte tar formen som korta stripar eller korta historier som samma karaktärer finns i, utan istället vävs fram som en skönlitterär bok. Man följer historian från början till slut, oavsett om det är i ett kort format (en one-shot) eller om det är en manga som sträcker sig över flera volymer. När historien tar slut så tar också serien det. 

Mangan har sitt ursprung i Japan och originalspråket på serierna är ofta japanska, men med seriernas stora frammarsch har många kända mangor översatts, främst till engelska. Det stora intresset och relativt lätta sättet att få tag på originalkopiorna i japan har också lett till en stor och omdiskuterad härva av piratkopiering och fan-översättningar på internet. En grupp säger att det är helt fel då det juridiskt är förbjudet att dela stulet och kopierat material, andra anser att det är harmlöst, eller kanske till och med gagnande, då serierna annars aldrig hade nått en internationell marknad. 

Oavsett vart man står så är det en stor marknad. Enligt wikipedia räknades japans manga år 2007 vara en industri som omsätter 40,6 miljarder yen (ca 2,8 miljarder svenska kronor i skrivandets skull) årligen och en stor del av litteraturen som säljs är mangapockets och mangatidningar. 

Mangans historia

De nutida formatet på manga-serier sägs ha formats under andra halvan av 1900-talet. Vissa anser att denna start började med USAs okupation av Japan efter andra världskriget, då japan influerades mycket av det amerikanska samhället, då även deras serier och film. Andra anser att mangan tar sitt ursprung i kulturen och konsten kring Meiji-perioden (1868-1912). 

Oavsett när man tror mangan tog sin början är man överrens om att serierna växte explossionsartat under efterkrigstiden.

En av de första verk som idag också tillhör manga-kanon är Osamu Tezukas serie Astro Boy. Astro Boy började ges ut 1952 och är en manga som väldigt tidigt blev ett stort fenomen i Japan och har varit förgrunden till hur manga som ritarstil också utvecklats sig. Ritarstilen som kopplas till manga är karaktärer med stora ögon, fantasifulla frisyter med rätt "taggigt" hår och i övrigt rätt detaljerade kroppar. Under 60- och 70-talet ökade försäljningen av manga och utbudet kom att öka. Manga började delas upp på olika intressegrupper så som barn och vuxna, kvinnor och män. De olika grupperna fick också lite olika tecknarstilar, något vi nämner i artikeln om manga- och anime-genrer (länkad ovan). 

Manga påverkar andra medier

Idag ges många mangatidningar och mangapockets ut dagligen och fenomenet har också spridit sig. Manga har gett ett stort gensvar på tv och film och tecknade filmer och serier, som ofta bygger på manga, kallas för anime. Berättarstilen som finns i de japanska serierna har även påverkat den japanska filmindustrin och lett till populariteten kring jdrama, japanska spelserier. Mangan finns även återgiven inom många japanska spel och till och med i affärslivet då många butikskedjor och företag har egna mangafigurer som sina mascots. 

Mangan har också spridit sig utomlands. Utöver att serierna licenseras och ges ut på andra språk, fortfarande med det typiska läsandet från höger till vänster kvar, har de påverkat västerländska serieskapare. Det finns till exempel manga som ritas av personer här i Sverige. Även amerikanska barnprogram, så som Avatar: The Last Airbender har inspirerats av den japanska tecknarstilen. I Sydkorea ger man ut egen manga under benämningen manhwa och i Kina och Taiwan använder man ordet Manhua. 

Bild: Doc Sleeve  CC-BY-SA-3.0 via Wikimedia Commons