Foodies, saké, shochu, mat mm

Sake

2015-01-13 13:13 #0 av: AnnaMoonshadow

Sake betyder alkoholdryck på japanska men oftast syftar det på det japanska risvinet nihonshu.

Sake kallas alltså för risvin, eftersom man jäser sake som vin och inte bränner som sprit. Men den här jäsprocessen kanske mer kan liknas vid bryggandet av öl då sockret inte finns naturligt i riset på samma sätt som i druvor när man gör vin.

Vid tillverkningen börjar man med att polera riset. Ju mer av riset som poleras bort desto bättre produkt eftersom det är i kärnan av riskornen som stärkelsen man behöver för jäsningen finns. Vanligtvis poleras riset så att bara 50 procent återstår men det finns även sake med 35 procentigt ris.  Detta kan jämföras med att matris har ungefär 90 procent av riset kvar när man äter det. 

Efter poleringen inleds själva processen som är både invecklad och kostsam. Systembolaget har skrivit en text om hur det går till, men kort och gott kan man säga att man använder en sorts mögelsporer i en del av riset för att få igång omvandlingen av stärkelsen till socker. Efter några dagar blandas detta ris med jäst, ris och vatten för att bilda den förkultur som kallas moto, den blandning som sedan tillsätts till resten av riset. Där bryts stärkelsen ner och omvandlas till socker som sedan jäser och bildar alkoholen. 

När vinet stått tillräckligt länge silar man av alkoholen från rismassan och för den vidare i tillverkningen. Nu pastöriseras, blandas och filtreras saken och sedan lagras den i, vanligast, sex månader innan den späs ut (alkoholhalten är upp emot 20 procent innan detta och mellan 14 och 16 procent när man spätt ut den). Efter utspädningen tappas saken på flaskor och är redo att säljas. 

Då sake har gjorts i Japan sedan 600-talet finns det många traditioner kring både tillverkningen och drickandet. Dessutom finns det många olika sorter, från torra till söta risvin. Olika märken och lagringsgrader är andra saker som ger en sån otrolig variation. 

Sake är ett matvin och passar perfekt till japansk matlagning, så som sushi, där maten inte är för mycket kryddat. Saken hjälper nämligen råvarornas egna smaker på traven och gifter sig med dem. Andra fisk- och skaldjursrätter där kryddningen är minimal funkar också aldeles utmärkt att äta till. 

Traditionellt dricker man sake i en keramikkopp kallad choko och vid ceremoniella tillfällen så som bröllop och teceremonier i en grund keramikskål som kallas sakazuki. Det går även att få den serverad i en masu, en fyrkantig trälåda som från början användes för att mäta upp ris. Men det blir allt vanliga även i Japan att dricka sake i vinglas eller i shotglas. Det är också allt vanligare att servera sake som drink med is och tillbehör. I japan serverar man gärna saken varm under vintermånaderna, då ska värmen vara mellan fingervarmt och badvattensvarmt. Men de som kan sådant här om vin och alkohol talar för att sake inte ska värmas, det förstör vinets aromer anser det.

Oavsett hur man väljer att dricka sin sake så är en sak säker, det är ett ständigt inslag i den japanska kulturen och i matlagningen. Här i Sverige kan man få tag på sake av flera märken på systembolaget, och än fler finns det att få dem att beställa hem.

Bild 1: 663highland [CC-BY-SA-3.0] via Wikimedia Commons

Bild 2: The Epopt [Public domain] via  Wikimedia Commons

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-01-13 13:30 #1 av: VildaVittra

Öl tillsätter man inte heller socker i när man brygger det, man kokar malt på det mältade kornet. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-01-13 15:02 #2 av: AnnaMoonshadow

nej det gör man inte, men man omvandlar maltens stärkelse till socker och därefter alkohol, precis som man göra med risvinet :) fick jag det att låta som om man skulle tillsätta det? i så fall kanske jag borde omformulera mig... 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.