Annons:
Etikettmat-dryck-sak-shochu
Läst 5075 ggr
AnnaMoonshadow
2015-01-12 10:34

Mochi

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 3
Förhandsgranskning av bild 2 av 3
Förhandsgranskning av bild 3 av 3

Mochi (餅) är en sorts wagashi, japansk traditionell konfektyr, gjord på ris.

Mochi kan kallas för japansk riskakor då de är gjorda av ett speciellt kortkornigt ris som mosas till en seg pasta och sedan formad så som man vill. Traditionellt gör man mochi på ett nära nog ceremoniellt sätt kallad för mochitsuki där riset först får ligga i blöt över natten och sedan kokas. Det kokta riset krossas sedan i ett träkärl kallad usu och det man krossar med är ett redskap kallad kine, som ser lite ut som en stor trähammare med långt skaft. Det behövs två personer till den här delen av arbetet, en som slå och en som vänder och blöter riset under tiden, detta gör också att de måste hålla en bra rytm så de inte gör illa varandra. När mochimassan är klar formas de sedan till önskad form.

Denna traditionella tillagning är de som har högst status men det finns även andra metoder för att göra mochi. Man kan själv göra det hemma genom att använda rismjöl och vatten hemma på spisen eller i mikron. Mochins popularitet har också  gjort att en hel industri kring det växt fram och det finns också maskiner som också tillverkar mochipastan i stor skala.

Traditionen bjuder också att man äter mochi på nyår och då finns det några speciella sätt att äta dem på:

Kagami mochi är egentligen två mochikakor som serveras på varandra, en lite mindre ovanpå en lite större. Den här mochin äts oftast i en ritual kallad kagami biraki. En ceremoni som är särskilt viktigt hos diverse kampsportsdojos.

Zoni är en soppa som oftast äts på nyårsdagen. I den hittar man mochi och grönsaker så som taro, morötter och kamaboko.

Kinako är mochi som rostats och sedan doppats i vatten och täckt av socker och kinako (sojamjöl). Denna form av mochi äts också på nyårsdagen då den ska föra tur med sig.

Det är alltså vanligt att man äter mochi på nyår i någon form men de små sötsakerna finns att få tag på året om i diverse andra olika former. Detta för att mochin är utmärkt att forma, färga, smaksätta och fylla på olika sätt för att göra olika sorters sötsaker. Till exempel Daifuku, Manju och Dango. Det finns även andra rätter där mochin är tillagad, vanligast är nog soppor. En nymodighet när det gäller mochi är mochi ice cream. Mochin fylls då med glass av varierad smak. Mochi ice cream är den version av mochi som fått störts gensvar i väst och finns att få tag på även här i Sverige.

Bild 1: Kropsoq [cc-by-sa-2.5]  via Wikimedia Commons 

Bild 2:  Vcarceler  [cc-by-sa-3.0] via Wikimedia Commons

Bild 3: Ocdp [cc-zero] via Wikimedia Commons

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Annons:
AnnaMoonshadow
2015-01-12 10:34
#1

En video på en mochitsuki-ceremoni

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

VildaVittra
2015-01-12 13:15
#2

Träkräl? 😎

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

AnnaMoonshadow
2015-01-12 13:17
#3

Haha tack för att du uppmärksammade det! man blir lite blind när man sitter och läser sin egen text ett antal gånger. ska ändra på en gång ;)

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Pillerfrö
2016-07-13 17:24
#4

Mochi fins i många olika varianter, varav den som pryder artikeln inte alls är en sötsak. Den grillas och stoppas i soppa. Ungefär som "klimp". Särskilt vid Nyårsfirande, men också tex i varm AN-soppa då det är kallt ute.

Upp till toppen
Annons: