Foodies, saké, shochu, mat mm

Mochi

2015-01-12 10:34 #0 av: AnnaMoonshadow

Mochi (餅) är en sorts wagashi, japansk traditionell konfektyr, gjord på ris.

Mochi kan kallas för japansk riskakor då de är gjorda av ett speciellt kortkornigt ris som mosas till en seg pasta och sedan formad så som man vill. Traditionellt gör man mochi på ett nära nog ceremoniellt sätt kallad för mochitsuki där riset först får ligga i blöt över natten och sedan kokas. Det kokta riset krossas sedan i ett träkärl kallad usu och det man krossar med är ett redskap kallad kine, som ser lite ut som en stor trähammare med långt skaft. Det behövs två personer till den här delen av arbetet, en som slå och en som vänder och blöter riset under tiden, detta gör också att de måste hålla en bra rytm så de inte gör illa varandra. När mochimassan är klar formas de sedan till önskad form.

Denna traditionella tillagning är de som har högst status men det finns även andra metoder för att göra mochi. Man kan själv göra det hemma genom att använda rismjöl och vatten hemma på spisen eller i mikron. Mochins popularitet har också  gjort att en hel industri kring det växt fram och det finns också maskiner som också tillverkar mochipastan i stor skala.

Traditionen bjuder också att man äter mochi på nyår och då finns det några speciella sätt att äta dem på:

Kagami mochi är egentligen två mochikakor som serveras på varandra, en lite mindre ovanpå en lite större. Den här mochin äts oftast i en ritual kallad kagami biraki. En ceremoni som är särskilt viktigt hos diverse kampsportsdojos.

Zoni är en soppa som oftast äts på nyårsdagen. I den hittar man mochi och grönsaker så som taro, morötter och kamaboko.

Kinako är mochi som rostats och sedan doppats i vatten och täckt av socker och kinako (sojamjöl). Denna form av mochi äts också på nyårsdagen då den ska föra tur med sig.

Det är alltså vanligt att man äter mochi på nyår i någon form men de små sötsakerna finns att få tag på året om i diverse andra olika former. Detta för att mochin är utmärkt att forma, färga, smaksätta och fylla på olika sätt för att göra olika sorters sötsaker. Till exempel daifuku, manju och dango. Det finns även andra rätter där mochin är tillagad, vanligast är nog soppor. En nymodighet när det gäller mochi är mochi ice cream. Mochin fylls då med glass av varierad smak. Mochi ice cream är den version av mochi som fått störts gensvar i väst och finns att få tag på även här i Sverige.

Bild 1: Kropsoq [cc-by-sa-2.5]  via Wikimedia Commons 

Bild 2:  Vcarceler  [cc-by-sa-3.0] via Wikimedia Commons

Bild 3: Ocdp [cc-zero] via Wikimedia Commons

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-01-12 10:34 #1 av: AnnaMoonshadow

En video på en mochitsuki-ceremoni

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2015-01-12 13:15 #2 av: VildaVittra

Träkräl? Cool

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-01-12 13:17 #3 av: AnnaMoonshadow

Haha tack för att du uppmärksammade det! man blir lite blind när man sitter och läser sin egen text ett antal gånger. ska ändra på en gång ;) 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2016-07-13 17:24 #4 av: Pillerfrö

Mochi fins i många olika varianter, varav den som pryder artikeln inte alls är en sötsak. Den grillas och stoppas i soppa. Ungefär som "klimp". Särskilt vid Nyårsfirande, men också tex i varm AN-soppa då det är kallt ute.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.