2015-01-07 13:06 #0 av: AnnaMoonshadow

Donburi (丼) betyder bokstavligen skål på japanska. Men donburi innebär även en sorts måltid som bygger på en skål med ris.

Det finns många olika sorters donburi-rätter men generellt serveras de i en stor skål med ris i botten. Riset toppas sedan med andra tillbehör så som kött, grönsaker, tempura och fisk. Tillbehören är ofta tillagad och för det mesta också en tillhörande sås som de lagats i. Såsen är varierar beroende på vilken säsong på året det är, vilken region av landet man är i och vilka tillbehör som äts till riset.

Det finns flera stora resturangkedjor i japan som säljer olika former av donburi, bland annat Yoshinoya och Sukiya. Oftast kännetecknas de av snabbheten med vilken måltiderna serveras och de låga priset på maten. 

Här är några sorters donburi man kan få tag på:

Gyudon (牛丼) – Gyudon, eller beefbowl, är nog den av donburirätterna som är vanligast. Det här är en typisk japansk rätt som ses lite som snabbmat och hittas på många små och luggslitna restauranger. Gyudon har rykte om sig att vara en väldigt billig och mättande måltid (något som jag personligen kan hålla med om). Rätten består av ris (såklart) som toppas med en blandning av tunt skuret biffkött och lök som kokats i söt dashi, soja och mirin. Rätten kan också innehålla shiratakisvamp och ett rått ägg.

Tendon (天丼) – Tempura donburi. Riset toppas här med friterade skaldjur och grönsaker t.ex. ebi tempura.

Katsudon (カツ丼) – här toppas riset av tonkatsu, en panerad och friterat fläskkotlett. Katsudon har även skapat en tradition för många japanska studenter att äta måltiden kvällen innan de ska göra ett viktigt prov i skolan. Ordet katsu kan även betyda ”att vinna” om det skrivs på annat vis  (勝つ) och att äta katsudon sägs då föra tur med sig till provet.   

Det här är verkligen inte alla sorter, som sagt var kan donburi variera mycket och egentligen är det bara fantasin som sätter gränserna.

Bilder:

Bild 1. Ocdp (Eget arbete) [CC0], via Wikimedia Commons

Bild 2. 100yen (Eget arbete) [GFDL eller CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Bild 3. jetalone from Guam (Flickr) [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons