2015-01-07 10:44 #0 av: AnnaMoonshadow

Nori (海苔) är det japanska sjögräset som är vanligt förekommande i japansk matlagning och har man hört något om det japanska köket har man säkerligen stött på detta.

Sjögräset skördas och torkas på ett sätt som får det att efterlikna hur man gör papper. Detta resulterar i tunna ark av nori som sedan används på en hel del olika sätt.

Det finns spår av att nori används i japan sedan länge, bland annat finns det dateringar på källor som nämner nori så långt tillbaka som 700-talet. Sjögräset var i början i form av en pasta eller kräm och det var inte först under edo-perioden de torkade arken tog dess plats.

Nori används idag i rätter så som sushi, onigiri och som smakförstärkare i soppor (exempelvis miso) och grytor. Nori har även på senare tid blivit populärt att använda i dekoration av mat, inte minst när det gäller att göra fantasifulla kreationer i japanska bento (lunchlådor). Detta för att det är ett lätt material att klippa och forma och kan ofta utgöra mörka eller svarta detaljer.

Vill man här i Sverige använda nori finns det att köpa på de flesta matbutikerna. Kollar man på hyllan för nudlar och asiatisk mat finns det ofta flera sorter att välja mellan.

Bilden är från wikipedia.org