2015-01-06 11:24 #0 av: AnnaMoonshadow

Soba (そば eller 蕎麦) är egentligen det japanska ordet för bovete men syftar oftas på nudlar gjorda av bovetejöl och är en traditionell japansk måltid.

Soba kan serveras både kallt till en dipp (ofta under sommaren) eller i en varm buljong så som udon och ramen (ofta under vintern).

Kall soba

Kall soba är mycket uppskattat och sägs vara bästa sättet att få uppleva den rätta konsistensen av soba-nudlarna. Beroende på vart man är och vilken sorts soba man äter kommer den också gärna in med något adderat ovanpå nudlarna, så som nori eller daikon.

Om soban serveras kall är det vanligt att den kommer med en kall dippsås kallad soba tsuyu vid sidan av. Tsuyu-såsen är gjord på dashi, söt soja och mirin. Såsen kan också innehålla wasabi och salladslök.

När man äter kall soba doppar man nudlarna i såsen innan man stoppar dem i munnen, ungefär som man doppar sushi i soja innan den äts. Efter man ätit upp nudlarna är det vanligt att man får dricka vattnet som nudlarna lagats i, utblandat med den tsuyu man har kvar.

Varm soba

Den varma soban ses ofta som en vintermåltid och liknar i mycket ramen och udon. Nudlarna serveras då i en skål tillsammans med varm tsuyu-sås. Såsen är något tunnare än vad den är när den serveras till kall soba. I skålen kan man också få olika sorts tillbehör beroende på vilken sorts soba det handlar om. Det kan vara allt från tempura och olika sorters kött till grönsaker och inläggningar. Det finns också vissa väldigt speciella rätter så som currynanban där nudlarna serveras med en currysås och ofta kött från fågel eller fläsk.