2015-01-05 16:12 #0 av: AnnaMoonshadow

Shonen eller shounen betyder egentligen kille men i mangan och animens värld syftar det på en speciell tecknarstil.

Det finns anime med alla olika sorters teman och som riktar sig till väldigt olika grupper i samhället, allt med olika namn och kategorier. Den största och tydligaste indelningen man kanske ska ha koll på när man pratar om anime är uppdelningen mellan shonen och shojo (shoujo). Shonen betyder kille och shojo betyder tjej på japanska och från början används dessa två ord för att känneteckna anime och manga riktad till unga pojkar eller unga tjejer, men har på senare tid även fått en vidare betydelse och mer kännetecknas av sina skillnader och element. 

Shonenserier är ofta actionfylda med manliga huvudkaraktärer och "pojkiga" teman så som äventyr, fantasy, snygga tjejer och humor och utspelar sig ofta i en alternativ värld.  Även stilmässigt skiljer sig shonen och shojo åt. Shonen har ofta coola och tuffa designer på karaktärerna så det passar till storyn och det förekommer ett relativt högt tempo i scenerna.  Själva serierutorna är ofta väldigt tydliga för att följden i serien ska bli lätt att hänga med i, särskilt när det är strider och action på gång.  

I shonenmanga och anime är det ofta humor och actionen som är i fokus och karaktärerna tar sin form därefter till skillnad från shojon där allt helst ska vara mycket mer fokus på det som är vakert och stilrent. 

Informationen i den här artikeln är sammansatt av information i artikeln Anime och Hitta rätt genre för manga och anime