2015-01-05 16:11 #0 av: AnnaMoonshadow

Shojo (eller shoujo) betyder tjej på japanska och inom anime och manga handlar det om en stil som främst riktar sig till tjejer.

Det finns anime och manga med alla olika sorters teman och som riktar sig till väldigt olika grupper i samhället, allt med olika namn och kategorier. Den största och tydligaste indelningen man kanske ska ha koll på när man pratar om anime är uppdelningen mellan shonen och shojo (shoujo). Shonen betyder kille och shojo betyder tjej på japanska och från början används dessa två ord för att känneteckna anime och manga riktad till unga pojkar eller unga tjejer, men har på senare tid även fått en vidare betydelse och mer kännetecknas av sina skillnader och element. 

Shojon riktar sig särskilt mot det som är "tjejigt" och är ofta väldigt öppen och luftig i sitt sätt att ritas. Serierutorna i mangan har inga givna regler och stilen koncentreras ofta på att framhäva karaktärerna, personlighetsdrag, utseende och känslor. Shojomanga och anime sägs ofta representeras av stilen där ögonen t.ex. får stort utrymme för att bland annat uttrycka känslor hos karaktärerna. Det ligger också väldigt fokus på att karaktärerna ska vara vackert ritade och detaljerade. 

Dessa serier har ofta teman så som kärlek och vänskap och genrer så som school life, Slice of life och smut är vanliga. Från början riktar sig shojo främst till unga tjejer/ungdomar, men i en vidare bemärkelse används även ordet att innefatta serier för även äldre tjejer och kvinnor. Beroende på innehåll i serien kan man avgöra exakt vad som avser med ordet.

Informationen i den här artikeln är sammansatt av information i artikeln Anime och Hitta rätt genre för manga och anime