2015-01-05 11:39 #0 av: AnnaMoonshadow

Sushi är nog en av de vanligaste maträtterna man stöter på när man pratar om just Japan. Alla vet vad det är och många har testat. Men sushi finns i oändligt många former som kanske inte alla känner till.

Sushi (すし, 寿司, 鮨) har en bas bestående av kokt ris som är smaksatt med en sorts vinäger och som sedan kombineras med andra ingredienser så som Nori (en sorts sjögräs), olika sorters fisk och skaldjur, grönsaker, ägg och ibland till och med frukt. Tillsammans utgör det små och ofta väldigt estetiska mumsbitar.  Till sushin serverar man också för det mesta japansk soja och en klick wasabi, det är viktigt att minnas att ska man doppa sin sushi-bit i sojan ska man försöka doppa den med toppen först, det är inte meningen att riset ska ner i sojan. 

Ofta är sushin förknippad med att fisk och skaldjuren ska vara råa vid tillagningen. Men det finns även versioner där "köttet" är tillagat. 

Några vanliga versioner av sushi är:

Nigirizushi (握り寿司) - en boll av ris med en skiva fisk, skaldjur, grönsak eller dyligt ovanpå. 

Makizushi  (巻き寿司) - Är rullad sushi som sedan skurits i bitar. Ofta är utsidan gjord på nori (sjögräs) och då blir det en form av norimaki (海苔巻き).  Fyllningen består  av ris och sedan stavar av olika fyllningar, vanligt är t.ex. gurka, avokado, fisk, skaldjur eller ägg. Det är vanligt att göra maki som är vegetariansk. 

Temaki (手巻- en tratt- eller konformad sushi med nori som utgör själva konen och som sedan är fylld av riset och fyllningen. Temaki kan liknas vid en vanlig maki men som istället är gjord för att ätas med händerna och inte med ätpinnarna. 

Oshizushi/hakozushi (押し寿司箱寿司- Pressad sushi. Denna sushi har sitt ursprung i Kansai och ses som en specialitet i Osaka. Sushibiten är fyrkantig och formas med hjälp av en form. Bottnen på formen fylls med det som ska bli fyllningen, därefter läggs riset ovanpå innan locket pressas på så riset blir kompakt. Formen tas sedan bort och sushin skärs i bitar innan de är klara att serveras. 

Eftersom sushi har exporterats till väst har nya sushi-sorter tagits fram. Sushi så som California roll och Rainbow roll (för att nämna ett par) är sushi som kan vara lätta att stöta på här i väst men som är svåra att få tag på om man åker till Japan. 

För en ordlista över de vanligaste innehållen i sushi så kika här.

Bild: Japan Sushi och Peterjhpark, wikimedia.org