2014-10-23 16:56 #0 av: AnnaMoonshadow

Akibagahara ( 秋葉が原) eller Akihabara som det är mer känt som är en av Tokyos mest berömda områden och får ofta epitetet Electric Town. Nu ska vi kika lite närmare på vad denna stadsdel egentligen har att erbjuda.

Akihabara, eller Akiba som det i folkmun ibland kallas, ligger i distriktet Chiyoda i Tokyo. Efter andra världskriget fick stadsdelen tidigt ett rykte om sig att vara Tokyos elektroniska centrum då det på området uppstod en försläjning av elektroniska hushållsvaror och en känd svart marknad för elektroniska varor. Idag har stora delar av den elektronik som säljs här övergått till att handla om datorer och tv-spel och intresset för dessa föremål har lett till att Akiba idag ses som ett mecka för nördar och otakus. 

I och med denna koncentration på allt som kan kopplas till geek-kultur har även butiker i området specialiserat sig på spel, anime, manga och en hel del andra specialintressen. För turister med sådana intressen är Akiba därför så gott som ett måste att besöka, ni blir inte det minsta besvikna kan jag lova. 

Ska man besöka Akibahara rekomenderar jag personligen att man har med sig en karta. Den här är alldeles utmärkt att använda. En gratis version i papper finns också att få tag på inne på Akihabara Tourist Information Center på andra våningen i UDX-byggnaden (där kan man för övrigt få hjälp med en massa annat också). De nämnda butikerna här nedan läggs också in på JiFs egen Google maps. 

När man vandrar in i Akibahara första gången är det svårt att slita blicken från de stora skyltarna och höga byggnaderna täckta av allt nördigt man kan tänka sig. Detta kan leda till att man blir rätt överväldigad och inte riktigt vet vart man ska ta vägen. Därför tänkte jag här nämna några specifika butiker och ställen att besöka beroende på vad man är som mest intresserad av.

@ Home Café 
@ Home Café (At Home Café) är ett maidcafé som är väldigt välkänt även utanför Japans gränser. Av turister brukar detta ofta nämnas som ett av de bästa maidcaféerna att besöka, speciellt när flickorna här har ett rykte om sig att någorlunda kunna prata engelska (vilket aldrig är garanterat vid ett besök på ett maidcafé). 

Vad gör man då här? På de flesta maid-caféer gäller ungefär samma sak. Du betalar en inträdesavgift och för en måltid och får med detta en begränsad tid som du får befinna dig på plats. Du äter och dricker och blir uppassad av en maid. Tänk dig allt med supergullig röst och rörelser, att bli servera en måltid är ett helt spektakel bara i sig själv. Maten består ofta av pasta eller curry och självfallet av maid-caféernas nummer ett: omurice som din maid skriver något gulligt på med ketchup. 

Utöver serverandet av mat är maiden där för att underhålla dig. Du spela spel med din maid och har du tur genomför de något form av uppträdande eller så är något annat specialevent igång. Är man beredd att betala kan man även på de flesta ställen ta bilder eller köpa bilder med sin maid och ibland köpa annan merchandise.  

Viktigt att tänka på är att egen fotografering inne på caféet oftast är förbjuden, lika så all fysisk kontakt med maiderna. 

Superpotato  
Superpotato är en välkänd affär I alla tv-spelskretsar. Med en stor färggladskyllt och klassiska spel-referenser i form av pacman och mario, samt en stor gul och glad potatis, vet man att man kommit rätt. På flera våningar i den här byggnaden säljer man begagnade och nya spel och tillbehör. Här kan man hitta klassiska retrospel men också nyare spel till play station och nintendo. Med så mycket på ett ställe får man räkna med att man kan spendera mycket tid här inne, speciellt om man gillar allt som har med spel att göra.

Sofmap, Yodobashi Camera och AKKY international 
Butiker så som Sofmap och Yodobashi Camera finns på flera ställen I Akihabara. Dessa specialiserar sig på allt som har med teknik att göra och säljer allt från videokameror till tv-aparater och datorer. Akky International är en kedja som specialiserar sig på skattereduserad försäljning till utländska turister. De koncentrera sig främst på elektronik men säljer också souvernirer, väskor, klockor och annat som man skulle vilja ha med sig hem. Här är en av de få kedjorna man kan nästan vara säker på att man hittar någon som kan prata engelska.

Don Quiote 
Don Quiote (Donki) är en butikskedja som har en affär i bland annat Akihabara. Här kan man köpa allt möjligt, från födelsedagsdekorationer till tvål, cosplay och elektronik. Det är en kedja som specialiserar sig på billiga produkter av alla dess slag och det brukar vara som att gå in i en djungel att gå in på en sådan butik. När man kommer ut därifrån har man fått med sig saker man aldrig trodde att man behövde. Butiken har långa öppettider och känns lätt igen på sin blåa pingvin som kedjan har som maskot.

Tokyo Anime Center /UDX building 
Akihabara UDX Building öppnade 2006 som en av två byggnader i Akihabar Cross Field nära Akihabara Station. UDX är en byggnad tillägnad japans tekniska utveckling, främst då IT. På en av våningarna i denna byggnad hittar man Tokyo Anime Center, en lokal avsedd för att främja japansk animation och där många olika evenemang inriktad på anime hålls. I bygganden hittar man också Akihabara Tourist Information Center som är en livlina om man inte vet riktigt vart man ska ta vägen i Akiba.

Radio Kaikan  
Det här är alla animefantasters mecka. Åtta våningar med butiker koncentrerade på allt vad anime innebär. Här hittar man manga och anime men också figurer, gachamaskiner och merchandise.

Akihabara Gamers
Akihabara Gamers är en affär som koncentrerar sig på försäljning av saker från specifika karaktärer i manga, spel och anime. Här hittar man alltså produkter från manga och anime, tidningar, doujinshi, CD-skivor, spel, samlarkort m.m.

Gundam Café 
Gundam är en serie som är riktigt populär i Japan och det har lett till att man öppnade ett Gundam Café i Akiba nära Akihabara Station. Cafeet är inrett med massa gundam-relaterade saker och tilltalar alla fans som vill ha något att äta, någonstans att slappna av eller om man är ute efter speciella Gundam-saker.

AKB48 theater
AKB48, det stora tjejbandet som har världsrekort i flest medlemmar, har sin huvudbas här i Akihabara och i samma byggnad som Don Quiote ligger hittar man deras teater. Här håller bandet uppträdande med jämna mellanrum och vissa dagar kan man se en stor folkmassa utanför byggnaden som väntar på att få komma in och se idolerna. Om ett besök är planerat var då uppmärksam på att det kan vara svårt att få tag på biljetter.

Bild:  螺钉 (Own work) [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons