Foodies, saké, shochu, mat mm

Sushi och sashimi

2014-10-20 16:46 #0 av: AnnaMoonshadow

När vi nu har språktema på JiF tänkte jag passa på att skriva ihop en liten följetong om de olika maträtterna man ofta stöter på i samband med Japan. Ord på maträtterna är trots allt väldigt viktiga om man ska överleva i Japan (och har alltså inget att göra med att jag är rätt hungrig i skrivandets stund)...

Sushi (すし, 寿司, 鮨)

Sushi är nog en av de vanligaste maträtterna man stöter på när man pratar om just Japan. Alla vet vad det är och många har testat. Men sushi finns i oändligt många former som kanske inte alla känner till. 

Sushi har en bas bestående av kokt ris som är smaksatt med en sorts vinäger och som sedan kombineras med andra ingredienser så som Nori (en sorts sjögräs), olika sorters fisk och skaldjur, grönsaker, ägg och ibland till och med frukt. Tillsammans utgör det små och ofta väldigt estetiska mumsbitar.  

Ofta är sushin förknippad med att fisk och skaldjuren ska vara råa vid tillagningen. Men det finns även versioner där "köttet" är tillagat. 

Några vanliga versioner av sushi är:

Nigirizushi (握り寿司) - en boll av ris med en skiva fisk, skaldjur, grönsak eller dyligt ovanpå. 

Makizushi  (巻き寿司) - Är rullad sushi som sedan skurits i bitar. Ofta är utsidan gjord på nori (sjögräs) och då blir det en form av norimaki (海苔巻き).  Fyllningen består  av ris och sedan stavar av olika fyllningar, vanligt är t.ex. gurka, avokado, fisk, skaldjur eller ägg. Det är vanligt att göra maki som är vegetariansk. 

Temaki (手巻- en tratt- eller konformad sushi med nori som utgör själva konen och som sedan är fylld av riset och fyllningen. Temaki kan liknas vid en vanlig maki men som istället är gjord för att ätas med händerna och inte med ätpinnarna. 

Oshizushi/hakozushi (押し寿司, 箱寿司- Pressad sushi. Denna sushi har sitt ursprung i Kansai och ses som en specialitet i Osaka. Sushibiten är fyrkantig och formas med hjälp av en form. Bottnen på formen fylls med det som ska bli fyllningen, därefter läggs riset ovanpå innan locket pressas på så riset blir kompakt. Formen tas sedan bort och sushin skärs i bitar innan de är klara att serveras. 

Eftersom sushi har exporterats till väst har nya sushi-sorter tagits fram. Sushi så som California roll och Rainbow roll (för att nämna ett par) är sushi som kan vara lätta att stöta på här i väst men som är svåra att få tag på om man åker till Japan. 

Sashimi (刺身)

Sashimi består  främst av tumma skivor av rå fisk som ofta läggs upp på ett smakfullt och vackert vis, ofta tillsammans med dekorationer av skurna grönsaker. Sashimi är ofta den första rätten att serveras vid en formell japansk måltid eftersom denna traditionella rätt anses vara en av de finaste japanska maträtterna och att man ska äta den först så att inga andra smaker förstör upplevelsen.  Men sashimi kan också serveras som huvudrätt, då äter man oftast sashimin med ris och misosoppa på sidan av.

Sashimi kan bestå av många olika sorters fisk och skaldjur, några vanliga är lax, tonfisk, makrill, bläckfisk, räkor och musslor. Oftast är dessa serverade råa men det finns några undantag så som att bläckfisken kan tillagas innan för att göra den lättare att äta. Det förekommer även sashimi bestående av kött så som biff och kyckling (blue foot chicken, som inte har salmonella-bakterier i sig). Detta är dock inte lika vanligt som fisk och skaldjur. Även dessa köttbitar kan vara lätt lagade på utsidan men råa inuti.

-------------------------------

Bilder: wikimedia.org

Se även: vår youtube-lista om japansk mat
http://www.youtube.com/playlist?list=PL2D94DFD51E46447D

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-11-02 00:22 #2 av: Tilde

Nu blev jag sugen på sushi, såhär klockan tjugo över tolv på natten xD

♥ Tilde

Anmäl
2014-11-03 01:34 #3 av: DiamondIce

#2 Jag med Dreglar Nattmat någon? Skrattar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.