Anime & manga

Totoro Kuriosa

2014-10-15 08:55 #0 av: AnnaMoonshadow

Jag är och har varit i många år, ett väldigt stort fan av Studio Ghibli och deras filmer. När man som fan sitter och googlar på sina favoriter stöter man ofta på väldigt mycket kuriosa och information som man i vanliga fall inte vet om. Studio Ghibli och deras filmer är inte något undantag. Därför kommer här en text om allt du vill och inte behöver veta kring Tonari no Totoro . (spoilervarning!)

Mottagandet och populariteten

Tonari no Totoro (Min granne Totoro) är en av de största och populäraste filmerna Studio Ghibli har gjort. Men från en början var det ingen storsäljare. Dess jumma mottagande förklarades med att huvudpersonen inte hade några hjälteegenskaper  och att historien var rätt lugn och livet som skildrades var rätt vardagligt. Det var inte fören man började sälja Totoro-gosedjur m.m. som filmens popularitet växte.

Sjukdomen

I Min granne Totoro ligger de två flickornas mamma på sjukhus. Ett scenario som filmens skapare Hayao Miyazaki inspirerats av från sina egna erfarenheter. Hans mamma låg en lång tid på sjukhus när han var ung då hon var sjuk i tuberkulos. Samma sjukdom som Mei och Satsukis mamma tros ha.

Namnen

Några av namnen representerade i filmen har också speciella meningar. Mei betyder på japanska sprout (grodd eller skott). Ordet Meimei betyder på kineskiska lillasyster. Mei är också det japanska uttalet av May (maj). Satsuki, den äldre systerns namn, betyder även det maj. Att båda flickorna har namn med liknande betydelse tros vara för att de från början var tänkt att filmen bara skulle ha en flicka i huvudrollen, en roll som sedan delades till de två systrarna istället.

Totoro

Totoro är en skogsande vars namn kommer från ordet Tororu (ordet för troll som Mei råkar uttala fel). Det är inte bara den stora grå varelsen som heter Totoro utan även de små är så kallade totoros. De skiljs åt genom att delas upp i Oh-Totoro (stor totoro), Chuu-Totoro (mellantotoro) och Chibi-Totoro (liten totoro).

Totoro finns även representerad i amerikansk underhållning, bland annat finns Totoro reffererad till i ett South Park-avsnitt och är dessutom med i Toy Story 3.

Nekobus

Sen har vi den mystiska kattbussen. Det här är en varelse som Hayao Miyazaki själv hittat på men den tros vara inspirerad av Bakeneko. Katter som när de är tillräckligt gamla har möjlighet att ändra form. Kattbussen kan då alltså vara en Bakeneko som valt att förvandla sig till en buss. Till utseendet trors kattbussen vara inspirerad av cheshirekatten från Alice i Underlandet.

Filmens påverkan

Det finns en tågstation i Japan som heter Totoro. Denna station ligger lämpligt i Miyazaki. Totoro har även gett namn åt en asterioid (10160 Totoro heter den) och en klomask (kallad Eoperipatus Totoro) då den efterliknar kattbussen från filmen

Den mörka teorin

Min granne Totoro har även en mörk teori som följer filmen på nätet. Enligt denna teorin är Totoro en dödsgud eller i alla fall ett budskap om annalkande död. Tanken är då att Totoro bara kan ses av personer som är nära döden eller redan döda. När Mei försvinner och man hittar hennes sko i vattnet skulle hon enligt teorin redan ha drunknat. Satsuki ska sedan försöka leta efter Mei och följer henne slutligen i döden. Kopplat till denna teori hör man också om ett känt mord som brukar kallas The Sayama Incident där två systrar dör. Min granne Totoro ska tydligen utspela sig i Sayama vid ungefär samma tid på året som morden skedde. Studio Ghibli har själva fastslagit att denna teori inte har någon sanning i sig men den är trots allt rätt kusligt att läsa om på internet. Är ni fortfarande intresserad av denna mörka teori kan den mer djupare förklaras t.ex. här  och här och här . Dock så gör ni det på egen risk!  

Bild: wikimedia.org

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-11-15 21:00 #1 av: DiamondIce

Allt blev verkligen mycket mörkare om man föreställer sig att de är döda :o

Anmäl
2014-11-16 00:40 #2 av: Lizelda

Man ska inte göra en underbar glad barnfilm sådär mörk, usch alltså! Men trevligt med lite info om Totoro :)

"Be proud of your scars, they're proof of a fight you never lost."

HundarBortskänkes, Ridsport, AkvariefiskFurry Paws

Bloggar om min assistanshund på Tassa Bredvid

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.