Japan - Geografi, historia, kultur

Purikura

2014-09-03 16:51 #0 av: TokyoWings

Jag ska berätta om något som jag verkligen tycker om när det gäller japansk popkultur! Purikura!

Har du någon gång varit i Japan så har du säkert hört om detta fenomen. Purikura är en ihopsättning av  orden プリント倶楽部 (purinto kurabu) a.k.a Print Club och är foton man tar i en fotoautomat. Inte de tråkiga automaterna vi har här, där man tar tråkiga, stela (och i mitt fall, ALLTID fula) foton för körkort eller liknande, utan färgglada, roliga foton. Den första Purikura-maskinen skapades av Atlus och Sega och kom till försäljning 1995 och de började bli riktigt populära runt 1997.


Purikura kostar oftast 400yen (ca 27kr) och man får några foton utskrivna. Beroende på maskin och antalet människor så kan man få ett litet ark var utskrivet eller så kan man dela på allt så att man får några foton var. Hur många man kan vara i en sådan maskin beror på hur många du är beredd på att trycka in i en maskin och i ett foto. Tror vi som mest lyckats fått in 10 personer. Det var... VARMT och tajt. Och ingens ansikte var helt, alla var avklippta eller i vägen för någon annan. Man brukar få väldigt roliga foton då. I några game centers så kan man låna en kostym om man vill. Jag har själv aldrig gjort detta men det verkar finnas kostymer som skoluniformer, maid-uniformer och div. cosplay kostymer.


När man fotar så kan man välja teman, bakgrunder, ljus, ögonstorlek (japp. ögonstorlek), färgtema etc. När man är klar med fotona, det brukar bli 6 foton, så går man till baksidan av maskinen där man kan se fotona och även leka med lite dem. Där finns en eller två touchscreens med en penna. Det finns så många saker man kan göra. Lägga till stickers, datum, ändra hårfärg (fast maskinerna gillar inte att acceptera mitt hår som hår eftersom att det blir så blont i ljuset...), man kan lägga till hattar, rosetter, dålig engelska, rita själv och massa annat. Vad man kan göra beror på maskinen och i vissa fall temat du valde i början. Vissa är mer fria och man kan göra hur mycket som helst och andra har mer bestämda saker. Eftersom så mycket ändras, typ som ögonstorlek och hudfärg så kan det sluta med att man antingen är skitsnygg (vilket är det de maskinerna vill uppnå, instant photoshop-effekt liksom) eller så ser man ut som en total alien. En lite rolig sak som händer i vissa maskiner är att har man en grön tröja så blir den en del av green-screenen och du har nu bakgrunden som tröja. Har hänt mig flera gånger eftersom jag har en förkärlek till grönt.


Efter att man spenderat tid med att göra sina foton så galna eller söta som man bara kan, (det går på tid, man har ungefär en minut på sig att fixa dem, så att nästa person inte behöver vänta. Men är det tomt i fotobåset så kan man hålla på längre) kan man välja antalet människor man är och utseendet på print outen. Är man många kan man välja att få ett ark med bara små, små foton, men är man 1-3 personer så kan man oftast få ett ark var, och kan då välja utseendet på arket. Sedan går man till sidan av båset där fotona blir utskrivna. Då kan man på vissa, välja att få dem skickade till sina mobiler om man har en japansk smartphone (vissa andra mobiler kan också ta emot dem, men tyvärr inga utländska) med mail. Det undre fotot i är från mobilfotona och det övre är från print outs.

Purikurabås kan du hitta precis VAR som helst i Japan, så länge det finns ett game center (vilket är väldigt lätt att hitta) så finns det definitivt Purikura. Ibland finns det även på olika turistställen, så som Tokyo Tower där man kan ta ett foto "med Tokyo Tower" och liknande. De är oftast lite mer begränsade, men det är fortfarande rätt roligt att ha som minne.

Bilder: Privata och Wikipedia Commons katergori Purikura

Anmäl
2014-09-03 17:00 #1 av: Calcifer

Åh, fylle-purikura var det bästa som fanns. xD

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2014-09-03 17:14 #2 av: TokyoWings

Haha ja xD De blev aldrig så knäppa och fula som då xD

Anmäl
2014-09-24 23:13 #3 av: Tilde

Jag älskar purikura! Kär Åh så jag saknar det! haha

♥ Tilde

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.