Japan - Geografi, historia, kultur

Japansk Historia - 1. Det ”klassiska” Japan

2014-08-27 15:44 #0 av: AnnaMoonshadow

Första delen av vår korta genomgång av japansk historia.

Tidig japansk historia – fram till ca 710

Det har under lång tid funnits människor på de Japanska öarna och den allra tidigaste delen av japansk historia har flera perioder som följer efter och går in i varandra. Jag tänkte inte lägga så mycket tid på att dela upp och redogöra för skillnaden mellan dessa tidsepoker men tänkte ändå lite snabbt nämna vad de har gemensamt. Vill ni ha mer utförlig kunskap kan ni själva läsa vidare kring dessa fyra perioder:  Jomon, Yayoi, Kofun och Asuka. 

Om vi då ska sätta igång? Epokerman sträcker sig mellan någonstans kring 50000 år f.v.t och fram till 710 v.t. Kring 14000 f.v.t börjar de första människorna att bosätta sig på de japanska öarna. Det var ett jägare/samlare-samhälle som uppstod  vilket innebär att dessa människor ännu inte kunna så mycket om odling utan levde på det naturen gav dem. Man har dock hittat spår av att förmågan att påverka landet genom odling började växa fram hos befolkningen kring ca 400 f.v.t då man hittat verktyg för odling och textilarbete samt tillverkning av föremål i brons.  Även järn började så småningom användas. Denna utveckling ledde till att människorna blev allt mer bosatta och städer och byar växte fram.

Nara-perioden – 710-794

under Nara-perioden förenades stora delar av de bebodda områdena i Japan under ett gemensamt styre och Heijō-kyō (dagens Nara) blev huvudstad. Med inspiration från Kina bildades en stark stat med en monark med den absoluta makten. Med denna form av styre växte även en adelsklass fram i det nya japanska samhället. Adelsklassens största uppgift var att samla in skatt som sedan användes för att bekosta styret av landet. Pengarna gick också till att utveckla landet genom att bygga vägar, tempel, ämbetsverk och andra viktiga strukturer. Intressant att nämna är att den monark som valde att flytta huvudstaden till Heijō-kyō var den fjärde av de åtta kvinnliga monarker som Japan haft. En position som i övrigt tillfallit män genom historien.

Heian-perioden - 794-1192

794 är början på Heian-perioden och en av de mest utmärkande sakerna från perioden är att huvudstaden återigen flyttas. Denna gång till det som idag är Kyoto, en plats som kommer ses som huvudstad ända fram till 1868. Under en längre tid har religiositeten i landet varit splittrat, särskilt mellan buddhismen och shintoismen men i Kyoto under Heian-perioden börjar slutligen dessa två religioner kunna samverka sida vid sida i människors liv och en väldigt speciellt förhållningssätt till religiositet växer fram i landet.

Utöver det fokus som finns hos religionen under Heian-perioden symboliserades den även av den poesi och litteratur som under perioden skapades. Bland annat skrevs Genji Monogatari (The Tale of Genji) en av de äldsta bevarade skönlitterära verken och Kokin Wakashū, en samling waka-dikter som också de finns än idag. 

Under Heian kom en klan att komma närmare den regerande familjen än någon annan. Detta främst genom giftermål och andra förbindelser mellan de båda släktena. Klanen heter Fujiwara och under senare delen av Heian-perioden såg befolkningen ingen skillnad mellan Fujiwara-klanen och den kejserliga familjen. Men en del andra adelsfamiljer såg inte med blida ögon på Fujiwaras maktposition över de andra adelsfamiljerna och i slutet av perioden uppstod inbördes strider vilket slutar med att Fujiwara förlorar.

Detta ledde också till att adelsfamiljerna, klanerna, gick från att ha rent politiska uppgifter till att bil allt mer militäriska, vilket också var början till ett feodalt samhälle i Japan. Ett feodalsamhälle som leddes av de fyra mest framstående klanerna: Minamoto, Taira, Fujiwara och Tachibana.

Källor: SO-rummet.se, Wikipedia.org
Bild: Wikipedia.org

För att läsa om del 2, klicka Här

och del 3 hittar du här

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-08-28 08:16 #1 av: Skymning

Tack! Tummen upp

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.