Konventer, mässor & cosplay

Närcon 2014

2014-06-29 14:11 #0 av: AnnaMoonshadow

Sveriges nuvarande största konvent för japansk populärkultur slår upp sina portar den 24 juli kl 13.37 i Linköping

Närcon har en historia på över tio år och har växt till att bli det största konventet i i norden för japansk populärkultur. Förra sommaren drog de över 5200 besökare, en siffra de i sommar räknar med att slå. 

Närcon arrangeras i sommar den 24-27 juli i Linköping i lokalerna vid linköpings universitet. Med mål att tillhandahålla något intressant för alla och att kombinera det med ren njutning av sommaren erbjuder konventet en rad olika aktiveteter både arrangerat av föreningen i sig och av utomstående. Följande information i artikeln är hämtad från Närcons hemsida och facebooksida och är en del av det man kan hitta på under konventet. 

Artister och gäster

Närcon har bjudit in flera kända gäster och artister från både Sverige, Japan och andra länder. Bland annat kommer de kända cosplayarna KANAME☆WindofthestarsReikaEnji Night och Lightning Cosplay finnas på konventet.  Det kända youtube-paret Simon och Martina som driver EatYourKimchi och bor och verkar i Sydkorea kommer till konventet. Det förekommer även en del trevlig musik planerad, exempelvis kommer bitpop-bandet Duderpatrullen, trubaduren Loke Nyberg (endast för campinggästerna) och DJ Movestache för att sätta besökarna i nördig sommarstämmning. 

Spel 

Spel har alltid varit en viktig del av Närcon och Närcon 2014 blir inget undantag. 

Bordsspelsrummet är ett rum fyllt av brädspel och kortspel som man kan låna och spela med. Det kommer även förekomma riktiga tävlingar i utvalda borsspel så är man intresserad ska man hålla koll på schemat. 

Bandal Namco Games kommer finns representerade udner närcon 2014 och där kommer man bland annat få testa att speal Tales of Xillia 2, Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm Revolution och One Piece unlimited world red. 

Casual Gaming är som det låter ett avslappnat ställe att hänga och spela lite tv/datorspel på oavsett hur van eller ovan man är vid spel sedan tidigare. Till skillnad från E-sportsrummet är det här ett ställe att slappna av på och ha roligt istället för att plocka fram tävlingsinstinkterna. 

Esport däremot är det ställe man ska bege sig till om man vill turnera och tävla i tv-spel och datorspel. Är man intresserad av detta ska man hålla koll på esports separata schema för att inte missa de tävlingar man vill vara med i. 

Indie gathering, mötet du vill vara med på om du är intresserad av indiespel. Här är alla indiespelutvecklare välkomna att ställa ut sina spel och låta besökare testa och uppleva vad som finns att erbjuda. 

LAN-området är ett annat ställe som kan vara intressant om man gillar att LAN:a. En särskild LAN-biljett kommer krävas för att få tillgång till LAN-rummet, detta för att datorer och annan värdefull utrustning ska kunna bevkas och skyddas även när ägarna inte är på plats. Dessa biljetter går att köpa via Närcons biljettsystem Kippu. 

Magic The Gathering är ett kortspel som blivit väldigt stort. Vill man testa på eller redan är en van spelare kan det vara roligt att bege sig till de planerade MTG-rummen. 

Mat

Närcon har haft ett sommartema när det gäller mat tidigare år med den obligatoriska grillen och Josbaren. Detta återkommer även i år men nu har de också lagt ner ännu mer krut på att utveckla matställena på området. Tanken har varit att man som besökare ska kunna äta något nytt varje dag under konventet. 

Corson är ett nytt område som kommer finnas tillgänglig under Närcon 2014. Här kommer man kunna köpa asiatisk  mat och snacks liksom sockervadd och annat som hör festivaler till. 

Jos- och glassbaren är något som för mig skriker Närcon.  I ett tält kan du hitta josbaren som bjuder på alla möjliga drickbara kombinationer med läsk, bär, frukt m.m. och i glassbaren en hel drös med sommarkreaktioner av glass med nördtema. 

Maid café anses av vissa som toppen på japansk egenart. Detta kommer så klart representeras på Nörcon 2014 av inte en utan två Maid-cafeer: Project Dandy och Sakura Garden. Håll koll på öppettiderna för att inte missa att besöka dem. 

Cafeteriorna är stället att bege sig till om du vill ha något snabbt att äta så som godis, läsk och fika. De finns i flera av konventets lokaler och är utmärkta ställen att leta upp när det går lite för lång tid mellan måltiderna. 

Kiosken är liksom cafeteriorna mindre och ett snabbt val om man är på språng mellan konventets olika aktiviteter. Här kan man hitta godis och något att dricka. 

Resturangen har mat till ett litet högre pris än de andra matställena, detta resulterar då också i att du får lite mer för pengarna. Vem gillar inte varm och  riktigt tillagad mat?  

Grillen är återigen något som bara skriker Närcon. Den världsberömda Närcon-burgaren är något så urtypiskt sommar att det inte är klokt! Perfekt att äta utomhus med vännerna. 

Cupcake corner är ett av fler husspecialiteer som utlovats under konventet. Vem gillar inte glada, söta och goda Cupcakes? och om man dessutom får välja innehållet på egen hand... 

Lite aktiviteter... 

AMV-tävlingen utlovas att i år vara större än någonsin! 

Artist Ally, platsen för besökare att ställa ut sina egna alster till beskådan och försäljning. Här brukar det förekomma en hel del nya talanger. Artist Ally har ett separat schema med diverse händelser och aktiviteter. 

CMV-tävling = Cosplay Music Video! Vill man ägna en stund åt att se människor i cosplay som gör en egen musikvideo ska man inte missa detta. Årets tema är dörrar, något som kan vara väldigt intressant att se hur de tolkas. 

Cosplay finns självfallet representerat på konvetet i många olika former. Tävlingen, hallcosplay och en stor parad! Det går inte att undkomma på Närcon.

Utöver allt detta finns det ett manga och teckningsrum, modevisning, paneler, en fotostudio, föreläsningar och mycket annat som anordnas. Uttråkad är nog svårt att bli, det förutspår i alla fall jag. Vi syns på Närcon 2014! (och ha schemat nära till hands...)

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-06-30 21:09 #1 av: [RedHood]

Jag SKA åka nästa år! Så är det bara! Önskar att jag kunde åka dit i år men får samla ihop pengar och fixa en awesome cosplay till nästa år! Skrattar
Låter verkligen underbart! (Säger personen som inte ens tyckte om cosplay och liknande för ett år sedan)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.