2014-06-24 15:41 #0 av: AnnaMoonshadow

På konvent finns det oerhört mycket aktiviteter och det är inte alltid lätt att veta vad allt innebär. Här går vi igenom vissa av dem i alla fall!

AMV-tävling

AMV står för Anime Music Video och är en benämning på en video bestående av en låt och olika klipp från en anime som på något sätt skapar en ny story eller video. AMVs görs främst av fans av serien som ett kreativt sätt att uttrycka sina känslor för serien och på konvent kan man tävla med dessa videos. Hur tävlingarna går till varierar med allt från en jury som bedömer till att besökarna får sms-rösta på sina favoriter. Informationen om tävlingen brukar finnas på konventets hemsida innan konventet.

Cosplay och cosplaytävlignar

Cosplay är ständigt närvarande på convent. Cosplay är ett ihopsatt ord av de engelska orden costume och play och innebär att man klär ut sig till karaktärer ur anime, spel och film. På konvent finns det ofta människor som cosplayar mer eller mindre seriöst och många lägger ner mycket tid och energi på detta. Stöter man på en bra cosplay är det inga problem alls att gå fram och beundra den. Cosplayare generellt uppskattar att få uppskattning då de själva lagt ner mycket av sig själva i sin cosplay.

På en del konvent finns det även cosplaytävlingar. Dessa handlar om en bedömning i hantverk och riktar sig särskilt till de cosplayare som syr och skapar sina cosplay själv. Åter igen går dessa till på lite olika sätt, ibland finns det en jury som utser vinnaren och ibland är detta upp till besökarna.

Anime/filmvisning

Hur dessa lokaler ser ut beror lite på hur stort konventet är och vilka lokaler de har tillgång till. Men det är ändå rätt enkelt att ordna filmvisning om man har en dator, en projektor och en duk eller vit vägg. På japankonvent är det vanligt att filmvisningen består av anime, japansk film och annat som är intressant för konventets besökare. Det är alltid mysigt att se på film och det är extra trevligt att göra det med nya och gamla vänner som delar ens intressen. Ett filmschema brukar finnas att få tag på via konventets hemsida eller i info-disken, så man kan ha koll på när det visas något man skulle vara intresserad av att se.

Workshops och gäster

 Det är lite som det låter, en del konvent har fasta tider när man kan möta inbjudan gäster och gå på workshops kring allt från cosplay till manga och anime. Det är främst de större konventen som har möjlighet att bjuda in väldigt kända gäster då det kan kosta en del att ta hit dem. 

Försäljning – besökarnas bord

På många konvent finns det någon form av försäljning med saker från japan av olika slag. Det är också vanligt att ha ett bord på för besökare där man kan sälja sina prylar och köpa begagnat av andra. Dessa bord brukar ha någon av arrangörerna tillgängliga som säljer sakerna åt dig. Glöm bara inte att gå tillbaka dit innan konventet stänger för att hämta ut dina pengar och dina osålda prylar. 

Lolitauppvisning

Eller annan form av modevisning är också vanligt när det gäller evenemang med asienfokus. Det finns så många olika substilar i öst att det kan vara väldigt roligt att visa upp sin egen stil och få inspiration från andra. 

Speed meeting

lite som speed dateing men med fokus på att träffa nya människor och skaffa sig nya vänner istället för kärleksintressen. Väldigt bra, speciellt om man går ensam eller har några timmar utan sitt sällskap. Konvent är oerhört bra ställen att träffa nya vänner på och på en speed meeting är man säker på att möta andra med samma mål i sikte. Att man dessutom kan prata allt nördigt med en främling under några minuter gör sitt till!

Lekar

Det brukar finna en hel del spel och lekar att sysselsätta sig med på konvent, många som kan göras helt utan tillbehör. Några av de vanligaste är kanske fotleken och varulv, ett par klassiska sovsalslekar (ja, förr i världen sov man ju inte i sovsalarna utan spenderade istället tid med att leka med nya vänner). Jag tänker inte dra alla regler här men jag kan i alla fall beskriva lekarna lite. Säkerligen är du mer än välkommen att få lära dig på plats då dessa lekar är lätta att hänga med på och roliga ju fler som spelar. 

Fotleken är en form av lek i cirkel där det handlar om att inte ramla. Tanken är att man i tur och ordning flyttar en av fötterna för att nudda sin grannes fot. Den nuddade foten är sedan den fot som nästa person måste flytta på. Det låter enkelt men efter hand har man en situation som liknar Twister fast utan matta och så fort man faller eller tar i golvet med handen så är man ute ur leken. den som står sist kvar är självfallet segrare. 

Varulv, eller Maffia som den också kallas beroende på vem som spelar, är ett lättsamt rollspel där det finns en berättare och sedan ett gäng spelare. De flesta av spelarna är vanliga människor, någon/några är varulvar/maffia/vampyr och någon får titeln sheriff eller polis. Man vet bara om vad man själv är och alltså ingen annan. Det hela går ut på att man tack vare berättaren (som bestämmer folks roller) tar sig genom flera dagar där mord sker på natten (varulvens förtjänst) och där polisen på dagen ska ta reda på vem som är varulven. Detta detektivarbete brukar resultera i en hel del urskuldande, bortförklaringar och komplicerade teorier om vem som ska straffas för morden. Det är riktigt roligt och ytterligare ett bra sätt att få nya vänner. 

TV-spel och turneringar

Tv-spel är ett populärt område på de flesta konvent och många är där för att tävla i sina favoritspel. Därför anordnas det spelturneringar i allt från Mario Kart till LOL och där vinnaren får äran och ibland även en liten pokal eller gåva. Turneringarna måste man för det mesta föranmäla sig till och det är sedan viktigt att hålla reda på vilken tid man ska tävla. Tar man för lång tid på sig att dyka upp blir man struken och den planerade motspelare vinner automatiskt. Det är också viktigt att ha reda på vilka relger som gäller för turneringarna vilket kan tillhandahållas vid tillfället man anmäler sig för tävlingen. 

Man kan också spela tv-spel utan att vara med i en officiell tävling och det är helt okej att fråga någon främling om man ska ta en match i något spel, specillet om denne någon ser ut att vara ensam för tillfället. Konvent är socialt! 

Slutligen...

Det här är bara några av de aktiviteter man kan stöta på när man är ute på äventyr i konvent-Sverige. Det kan alltid vara bra att ta en titt på hemsidorna för att skaffa sig information om vad som gäller för just dem och vad som kommer anordnas. Ett annat bra tips är att ha koll på, gärna att ha med sig ett eget, schema över konventets aktiviteter där man markerar de saker som låter extra roligt. Man ska dessutom inte vara rädd för att testa något nytt, det är nästan roligare