Konventer, mässor & cosplay

Konvent

2014-06-04 11:19 #0 av: AnnaMoonshadow

Vad är ett konvent och vad bör man veta innan man åker på ett?

Ordet konvent har flera betydelser där alla har någon koppling till en sammankomst. När man i japanintresserade kretsar pratar om konvent är det troligen främst man pratar om ett konvent för japansk populärkultur.Det finns flera olika sådan japankonvent i Sverige och har funnits nästan lika länge som japansk populärkultur varit en subkultur i landet.

Så gott som alla svenska konvent arrangeras av ideella föreningar, alltså av personer som går ihop och gratis arbetar tillsammans. Dessa människor brukar lägga mycket energi och kärlek för att få ett så roligt evenemang som möjligt. Vid köp av inträde brukar man även behöva registrera sig som medlem i föreningen. Detta kräver inte att man själv är aktiv medlem som arbetar med konventet utan kan istället ses som ett medlemskap som symboliserar intresset för föreningen samt även kan göra att föreningen kan få pengar från staten för dig. Vi kommer till det här lite senare. 

Ett konvent med japantema brukar generellt innebära tv-spel, anime, japansk film, manga, cosplay och karaoke även om nu innehållet varierar beroende på föreningens möjligheter och budget. De större konventen har alltså generellt mer bredd på sitt innehåll än vad de små har möjlighet till. De stora konventen brukar även locka butiker som specialiserar sig på japan som kan finnas under konventet med sina saker till försäljning. Vanligen brukar konvent ligga över en helg från fredag till söndag men detta varierar så klart från konvent till konvent.

Biljett och band

De flesta konvent kan man förköpa biljetter till även om vissa konvent även tillhandahåller biljettköp i dörren. Detta kan man lätt hitta information om på konventets hemsida. Smidigast och säkrast är i alla fall att köpa innan konventet då biljetterna kan ta slut. När man betalat för sitt inträde får man en biljett eller ett bokningsnummer skickat till sig, oftast via mail. Detta brukar vara viktigt att skriva ut eller ha som elektronisk kopia på mobilen så man har det med sig. När det sen är konventsdags beger man sig till konventsområdet och ställer sig i den kö som säkerligen bildats (en del av upplevelsen är köandet!). När man slutligen kommer fram till dörren visar man upp sin biljett som där prickas av och därefter får man ett konventsband. Detta är ett tygband, ofta med konventets logga och datum på, som fäst kring handleden med en liten metallbit och en tång. Det är viktigt att man inte tar av sig bandet under konventet eftersom detta hädanefter kommer vara det som visar att du har tillträde till området. Sitter bandet för löst eller håller på att gå sönder ska du genast bege dig till någon av personalen, kanske vid entrén eller i någon form av infodisk så att du får hjälp att fästa det igen.

Nu kommer vi också tillbaka till det jag sa innan, om hur du som registrerad medlem i föreningen också kan göra det möjligt för föreningen att söka pengar för dig. Dessa föreningsbidrag kan komma från olika håll, det kan t.ex. handla om kommunen där konventet och föreningen ligger som ger bidrag för att det arrangeras evenemang där. Vanligast i konventsammanhang är nog ändå Sverok. Sverok är sveriges största ungdomsförbund och eftersom många konvent arrangeras av ungdommar är det vanligt att föreningen är placerad som en förening under ungdomsförbundet och då kan söka bidrag av olika former från dem. Detta innebär också att de behöver kunna bevisa antalet besökare och att du då måste vara registrerad medlem. Visst är det ändå ett smart system? (du kan läsa mer om bidrag från Sverok här).

Sovsalar

På konventsidan där man köper sina biljetter brukar det även finnas erbjudande att köpa sovsalsbiljett. En sovsal är ofta ett klassrum eller gymnastiksal som konventet har till förfogande som sovplats för besökarna och väldigt många väljer dessa alternativ då de är mycket billigare än att sova på hotell (mycket trevligare brukar det också vara!). Sovsalarna brukar ligga relativt nära konventsomådet och även där finns det personal som kontrollerar din rätt att sova i sovsalen. Dessa personer är också där för att se till att det är tyst och lugnt i sovsalen så att besökarna som vill sova kan göra det.

Det är lämpligt att ta med sig sovsäck och liggunderlag om man ska sova i sovsal. Golven kan vara kalla och hårda och ett konvent är inte lika roligt om man är trött på grund av sömnbrist. Olika konvent har olika lösningar för vart packningen ska förvaras under den första dagen innan sovsalen öppnar (den öppnas för det mesta på kvällen). Ibland finns det ett förvaringsrum, andra gånger finns det möjlighet att lägga ifrån sig den i sovsalen innan dessa öppnats. Denna information brukar finnas på hemsidan och om inte annat kan man fråga efter det i infodisken när man kommit till konventet.

Mat

Mat är ett behov vi människor inte kan komma ifrån och under ett konvent är det viktigt att se till att äta ordentligt även om man egentligen inte har tid. En helg där man lever på godis, luft och lycka kommer i slutändan inte bli en bra helg. De flesta konvent tillhandahåller någon form av mat, om det så är pannkakor eller sushi. Annars brukar det gå att få tag på mat i närliggande butiker eller restauranger! Glöm inte att äta! Hunger leder lätt till dåligt humör, trötthet och illamående vilket aldrig är trevligt. Är det dessutom sommartid kan det bli ännu värre. Så ät och drick regelbundet, se det som ett till tillfälle att skapa minnen tillsammans med nya och gamla vänner. Mat är något socialt det också.

Nya vänner

Oavsett vad konventet tillhandahåller i form av aktiviteter ska man inte vara rädd för att prata med främlingar under sitt besök. Det kan vara tryggt att åka tillsammans med människor man känner men samtidigt har jag av egen erfarenhet upptäckt att konvent är utmärkta ställen för att lära känna nya människor. Alla besökare delar på något plan intressen vilket gör att man alltid kan hitta ett gemensamt samtalsämne. Dessutom är alla besökare lika glada och upprymda som du vilket gör att de mer än gärna pratar med dig och blir dessutom väldigt glad för din uppmärksamhet. Konventsmänniskor är några av de roligaste, trevligaste och speciella människor man kan träffa och konventshelgerna brukar kunna ge vänner från hela sverige för resten av livet! 

(bilder: privata)

Se fram emot nästa artikel som kommer handla om aktiviter på konventen. 

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-06-05 07:11 #1 av: [RedHood]

Jättebra tråd för mig som inte vet nästintill något om konvent!
Jag har inte tittat på särskilt mycket anime och de många jag läser är inte särskilt populära men om jag ändå kanske åker dit och cosplayar, kan jag hitta folk av andra intressen också? Jag har alltid trott att konventen bara var för många och anime intresserade för att cosplaya!

Anmäl
2014-06-05 08:14 #2 av: AnnaMoonshadow

#1 nej, visserligen är anime och manga stora teman inom konventsvärden men det finns jättemycke andra intressen representerade. De finns de som bara åker dit för att spela tv-spel, andra för att sjunga karaoke och diskuter jpop och kpop. Andra cosplayar, och då även karaktärer de själva inte läst/sett utan bara stött på coh tyckt vara coola. Dessutom kan det ju vara värt att minnas att även om någon är intresserad av anime t.ex. kan de ju ha andra intressen också, som de delar med dig? Det finns alltid något man har gemensamt :)

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-06-05 08:41 #3 av: [RedHood]

#2 Så bra! Då drar det verkligen mer till att jag kommer åka till någon konvent i framtiden! Skrattar

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.