2014-05-07 08:58 #0 av: AnnaMoonshadow

Förra helgen satt jag och sträckkollade anime, något jag inte gjort på väldigt länge. En av serierna jag bland annat såg heter Chihayafuru.

Källa: myanimelist.net

Chihayafuru är en anime som bygger på en manga med samma namn som är skapad av Yuki Suetsugu. Serien har 25 avsnitt i sin första säsong och förföljs dessutom av en andra säsong som heter Chihayafuru 2.

Animen handlar om Chihaya Ayase, en flicka som inte har några stora drömmar utan istället investerat mycket åt att hjälpa sin storasyster att uppnå sin dröm att bli modell. Men hon möter en pojke vid namn Arata som trots sin unga ålder brinner för att spela Karuta. Karuta är ett kortspel som i den här versionen består av de 100 waka-dikterna som samlades ihop av Fujiwara no Teika och som går under samlingsnamnet Hyakunin Isshu. Spelet går ut på att man ska ta rätt kort från spelplanen innan motståndaren när en tredje person läser upp början på dikten kortet representerar.

Arata spelar mot Chihaya och med deras växande vänskap växer också Chihayas intresse för Karuta. Hon får slutligen målet att hon vill bli Queen, den högsta titeln för kvinnliga karuta-spelare. Samtidigt börjar också deras klasskamrat Taichi Mashima att spela karuta med dem och de bildar ett karuta-lag. Men lyckan för trion varar inte länge, Arata blir tvungen att flytta och detta resulterar i att gruppen bryts upp. Men Chihaya fortsätter spela och utvecklas och snart är hon i High School där hon åter får kontakt med Taichi och som hon bildar en karuta-klubb tillsammans med. Men hur går det med drömmen om att bli queen? Och kommer de träffa Arata igen? 

Serien är i första rum en sportanime, men samtidigt finns det utrymme för alla de där andra sakerna så som kärlek, vänskap och drömmar. Denna blandning gör att jag verkligen fastnade för animen i den grad att jag efter att ha sätt klart tänker gå över och läsa mangan också. Stilen är vacker och lutar mot shoujo, liksom seriens teman gör. Det är något speciellt med sportanimer som detta som fastnar hos mig, jag tror det är för att jag gillar sättet karaktärerna sätter upp mål och hur de verkligen brinner för det de håller på med. Några serier jag tycker har samma känsla är Saki och Skip Beat! Två andra animer jag rekommenderar om man fastnar för Chihayafuru.