Foodies, saké, shochu, mat mm

Matcha

2014-04-02 11:26 #0 av: tlover

Matcha är det pulveriserade teet som används i den japanska teceremonin cha no yu, där den vispas ner i hett vatten och äts med söta kakor. Matcha är också spännande och gott, något riktigt japanskt.

Uppmätt matcha

Matcha är en ganska speciell tesort som är malda teblad av teplantor som har skuggats de sista veckorna innan plockning för att få sötare smak. Det teet heter Tencha innan malning det är väldigt likt Gyokuro (Gyokuro skuggas också före skörd och är ett väldigt känt te från Japan). Sen efter dom har plockats så ångas dom, torkas och mals sen (ofta med en stenkvarn).
Det färdiga pulvret vispas i varmt vatten och man dricker det utan silning. Så det är alltså hela tebladen man får i sig.
I den japanska teceremonin används teet på två sätt i Koicha (det tjocka teet) och Usucha ( Det tunna teet), Den första serveras mer rituellt och den andra mer avslappnat. Vill man bara servera en vän ett enkelt te kan man servera endast Usucha.

Matcha har blivit mer och mer poppis i matlagning och bakning däremot nu kan man få i sig matcha på en innekrog i New York lika gärna som i ett tehus i Japan. Matchaglass är relativt vanligt men jag har också sett tex recept på bröd som bakas med Matcha.

Många Japanska godisar eller bakverk är också smaksatta med matcha.

Matcha och dango, dom gröna är färgade med matcha

Smaken

Matcha smakar väldigt mycket, men det smakar inte för starkt antagligen tack vare skuggningen. Lite hur det smakar beror lite på vilket Matcha man köper, jag har tex testat ett Matcha som hette ”Matcha midori”, midori betyder grönt på japanska och det teet smakade faktiskt grönt! (men fortfarande gott). Annars smakar Matcha som annat japanskt te, algigt, gräsigt men mycket torrare. I början kan man vilja äta nått sött till och så serveras det också i teceremonin med (extremt) söta kakor till, men jag tycker om att dricka det som det är också.

Tilllagning

Matcha som håller på att vispas


I teceremonin serveras Matcha i Raku skålar eller andra teskålar kallad Chawan, teet måttas med ett mått kallats Chashaku och vispas med en bambuvisp som heter Chasen. Men det går att göra det i en vanlig skål (bred botten är däremot bra) och en liten visp och använda ett vanligt mått, men jag måste säga att det är så mycket roligare att använda riktiga grejer för Matcha.
Teet siktas innan annars kan man få klumpar i teet och det kan jag säga inte är gott (jag har testat att vara lat). I början måttar man upp mindre te jämfört med senare eftersom det tar ett tag att vänja sig. Kanske ca ½ tsk på 1-2 dl (mindre är nog bättre men häller man utan att måtta kan det vara svårt att veta). Man måttarupp teet i teskålen, häller på vattnet (ca 75 grader kan vara upp till 80 men jag föredrar lite svalare det är lite av en smaksak) och vispar i nån minut tills man fått ett vitt skum på ytan. Det vita skummet kan kräva övning men det har också med tex hur varmt vattnet är. Är man riktigt nybörjare kan man hälla på lite vatten först och röra om för att vara säker på att inte få klumpar men det behövs inte riktigt om man siktat teet.
Teet ska också drickas med rak rygg, då blir det dubbelt så gott.

Matcha och hälsa


Eftersom man får i sig hela tebladet då man dricker Matcha så får man också i sig alla näringsämnen i bladet, inte bara dom vattenlösliga, så Matcha är en näringsbomb.

Men man ska tänka på att dom där alla näringsämnena innebär också allt koffein i bladen. Matcha är alltså mer koffeinrikt än kaffe.


Det finns också studier som visat att temästare som håller teceremonier har mycket lägre risk att få cancer, och en del är nog pga Matcha men man ska tänka på att Cha no yu är en livsstil och själva ceremonin är ju nästan som en meditation så det lugnare livet har nog sin del i ”cancerbekämpandet” också.

Färdig matcha

 

Matchans historia

Matchans historia kommer faktiskt inte från Japan utan från Kina, i Kina maldes nämligen allt te i början eftersom det förvarade som tekakor. Löste är en ganska ny företeelse (ca från 1300 talet och framåt) och Japan importerade te från Kina på 1100 talet ungefär så dom använde då det Kinesiska sättet att tillaga te, att mala det och vispa det i en skål med så mycket vitt skum som möjligt.

Teet var däremot nått för bara dom rikaste i början men tack vare Sen No Rikyu blev Teceremonin större och då började teet också bli billigare i Japan.

Jag tycker om Matcha, det är mitt favoritte helt klart och min man dricker det varje dag (han säger att det är hans kaffe). Men jag är värkligen en nybörjare inom Cha no yu för det finns så jättemycket att veta, men även som nybörjare kan man njuta av Matcha.


Källa: Boken "Te" och "Te från sencha till lapsang" och egen erfarenhet
Foton: alla foton är tagna av mig själv

Vill ni lära er mer om te, kika gärna in på Te.ifokus

Anmäl
2014-04-02 17:17 #1 av: AnnaMoonshadow

Väldigt bra artikel!

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-04-02 17:17 #2 av: tlover

#1 tack

Anmäl
2014-04-03 15:07 #3 av: sao_ming

roligt att läsa! Vet du vart man kan få tag i bra matcha pulver?

Anmäl
2014-04-03 15:53 #4 av: tlover

#3 Nätet. jag köper från house of tea, Matcha Midori.

Min man dricker matcha varje dag och i början tyckte han inte om matcha Midori så jättemycket utan då köpte vi organic matcha från gröna teimporten istället då den inte har lika mycket smak (vilket kan vara skönt i början) nu däremot köper vi matcha Midori för det har bättre kvalitet (man kan helt enkelt ta mindre pulver istället).

House of tea har ännu finare matcha men dom har jag inte testat än.

Anmäl
2014-04-03 17:22 #5 av: sao_ming

#4 ok tack! Jag köpte Japansk Gyokuro Asahi te från etea.se tycker det smakar väldigt gräsigt, har du smakat det? Isåfall, smakar matcha liknande?

Har hört om dom goda hälsoeffekterna av matcha-te så har velat prova det länge men inte vågat beställa en hel påse ifall jag inte gillar det. Har redan svårt för Gyokuro Asahi teet och jag kan inte dricka det utan att tillsätta massa honung i :S

Anmäl
2014-04-03 17:28 #6 av: tlover

#5 Gyokuro är mitt favoritte näst efter matcha (även om jag inte smakat just Gyokuro Ashi) och matcha smakar inte lika gräsigt, däremot smakar det mycket mer intensivt eller vad man kan kalla det.

Ofta går det att köpa en mindre mängd (ofta 40 el 50 gram) med matcha så det blir inte så jättemycket alltid. Skulle du inte tycka om det kanske du skulle kunna använda det i mat och bak annars? tex så är matchaglass jättegott (en enkel variant är att man köper vaniljglass, låter den bli mjuk och rör sen ner matcha och fryser igen) och då är det ju sött också eller tex dom dango som är på bilden smakade inte alls matcha även om det var matcha i. 

Anmäl
2014-04-03 17:39 #7 av: sao_ming

#6 jaha! Visste inte att det gick o blanda själv i glass! men det ska jag testa! Får mjukstarta lite =)

hur mycket matcha ska man ha i glass för att det inte ska smaka alltför mycket? men ändå vara nyttigt

Anmäl
2014-04-03 18:52 #8 av: AnnaMoonshadow

En kompis till mig bjöd på macha-glass som hon gjorde på det viset, det var jättegott!

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-04-04 04:19 #9 av: Calcifer

Matcha finns i allt här. Seriöst allt. Man ser det vart man än går. I vissa affärer har de en enorm hylla med bara matcha grejer. 

"I think the problem with people like this is that
they're so stupid they have no idea how stupid they are."


Anmäl
2014-04-04 08:51 #10 av: AnnaMoonshadow

#9 det är en speciell smak. Jag gillade det i glass men testade också kakor m.m. när jag var där och det var varierande popularitet hos mig ;)

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-04-04 10:32 #11 av: [RedHood]

Väldigt bra skrivet!
Jag är inte precis en te-älskare och om jag ska dricka te så är det med mjölk och socker. Men jag blir väldigt nyfiken på japanskt te! Hur skulle du rekommendera för mig, ska jag bara dricka det som det är med kanske en söt kaka som du har skrivit i texten? Glad

Anmäl
2014-04-04 10:40 #12 av: tlover

#11 Jag skulle ta en ganska svag blandning (kanske ½ tsk/2 dl) och äta det till en söt kaka eller liknande (riskakor passar också till te och även tex torkad frukt, mörk choklad passar också men då ska man tåla koffein bra om man inte vill springa flera varv runt huset).

Det ska finnas matcha som har socker iblandat i sig men jag tror det bästa är om man har nått sött eller annat som bryter av som man äter bredvid.

Man ska inte glömma att sikta teet annars får man klumpar och det kan jag lova är inte gott Galen

Annars är gen mai cha (teet med puffat ris) och hojicha (rostat grönt te) bra nybörjarteer om du vill testa japanska teer men inte börja med matcha.

och som jag skrev över så kan man göra glass eller liknande av matchan om man märker att det inte föll en i smaken.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.