Foodies, saké, shochu, mat mm

Wagashi

2014-03-25 07:04 #0 av: AnnaMoonshadow

Wagashi är traditionell japansk konfektyr som bland annat äts vid te-ceremonier och speciella högtider.

Wagashi är alltså det japanska namnet på traditionell japansk konfektyr, alltså sötsaker. Wagashi kan göras av många olika saker men främst förekommer mochi (ricecakes) anko (bönpasta) och frukt av olika slag.

Mochi

Mochi är alltså ricecakes eller riskakor som de kanske skulle heta på svenska (detta ska inte förväxlas med sådana där riskakor som säljs i runda paket i affärerna). Mochi består av mochigome (klibbigt ris) som stöts till en pasta som sedan formas på det sätt man önskar. Mochi äts och förekommer i japansk matkultur året om men är särskilt viktig under nyår. Konsistensen på mochi är rätt seg då polysackariderna gör rispastan elastisk. Elasticiteten och formbarheten gör mochi till en väldigt populär ingrediens i wagashi, då det både handlar om en estetisk och smakfull upplevelse. 

Anko

Anko eller röd bönpasta som det kallas på svenska, är söta röda bönor (azukibönor) som kokats och mosats samman och sedan blivit sötad med honung eller socker. Anko förekommer i många japanska sötsaker och efterrätter då det länge varit en populär traditionell pasta att använda. Det finns alltså kakor och glass bland annat med anko-smak. Pastans traditionella användning som sötningsmedel och smaksättare gör den också populär i många traditionella sötsaker.

Det finns många olika sorters wagashi och alla innehåller inte Mochi eller anko även om dessa två ingredienserna kanske är vanligast. Jag tänkte nu ta upp några av de mest populära wagashi som finns men först är det viktigt att du som läsare är medveten om den estetiska effekten som förväntas av wagashi. Wagashi handlar helt enkelt delvis om att presentera ett vackert konfektyr och utseendet är alltså oftast minst lika viktigt som smaken och innehållet. 

Vanliga wagashi

Några av de vanligast wagashi man kan tänkas stöta på är t.ex. Dango. Dango nämns rätt ofta inom japansk film, anime och manga. Det är små bollar, dumplings, gjorda av rismjöl. Ofta serveras de på spett med tre eller fyra bollar på varje. Dango kan vara smaksatta på olika sätt, oftast ändras det efter säsong men vanlig smaker är anko, grönt te och ägg. En del dango serveras också med en sirap eller annan smaksättning som ringlats över eller som de doppats i.

Daifuku är en rund mochi fylld med anko. De förekommer i många färger men ljusgrönt, rosa och vitt är vanligt. Då har man helt enkelt färgat mochi-blandningen. Daifuku kan även ha ett innehåll av anko som blandats med annan frukt.

Manju är snarlik daifuku till innehållet, de är båda gjorda av mochi fyllda med anko. Det som göra att manju skiljer sig är att man kokar kakorna. Manju har sitt ursprung i Kina och har ibland väldigt fantasifullt utseende, bland annat går det att hitta manju som ser ut som kaniner, persikor, blommor och svampar.

Tayaki är en fiskformad kaka som nästan kan likanas vid våfflor i sättet de tillagas och ingredienserna till smeten. De tillreds i formar lite som våra våffeljärn men med en fyllning mellan två halvor.  Kakans innehåll består oftast av anko men det förekommer även tayaki med choklad, ost, vanilj eller sötpotats som fyllning.

Dorayaki är den sista wagashi jag tänkte ta upp. Denna lilla goding kanske är mest känd för att Doraemon älskar dorayaki? Dorayaki består av två runda bröd, nära nog pannkakor med en fyllning emellan av anko.

Slutligen

Det här var alltså några av de många traditionella sötsaker som finns i Japan. Wagashi förekommer även inkorporerat i moderna efterrätter och sötsaker som man kan stöta på. Bland annat förekommer geleaktiga wagashi som på vissa ställen serveras tillsammans med glass på somrarna samt mochi-glass. Är man dock nyfiken på att testa traditionelll wagashi under besök i Japan ska man bege sig till en äkta wagashi-shop. På sådana ställen tillverkas oftas sötsakerna på plats och man kan få smaka på det traditionella Japan. Även om man inte skulle gillar smakerna är det en upplevelse och ett hantverk som kan uppskattas. 

Har man inte möjlighet att resa till Japan för att testa finns det versioner av wagashi som man kan laga hemma. Recepten går att hitta på nätet, här nedan är ett exempel.

Bildkälla: wikipedia.org

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-03-26 06:47 #2 av: Calcifer

Ska kolla videorna sen, men gillar artikeln!

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2014-03-26 11:29 #3 av: AnnaMoonshadow

Fler wagashi-videos finns i vår spellista för mat på yutube

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-04-07 12:11 #4 av: [RedHood]

Har någon något enkelt mochi recept? Alla jag hittar måste man ha en steamer eller andra saker som vi inte har hemma.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.