Foodies, saké, shochu, mat mm

Onigiri

2014-03-24 04:44 #0 av: Calcifer

Onigiri är en sådan där maträtt som de flesta som varit i Japan ätit, och jag som bott här i sex månader har äntligen tagit mig för att prova! Detta blir en rätt informell artikel!

Jag kan börja med att säga att jag är rätt feg när det gäller att prova nya maträtter om jag inte är säker på vad som är i dem. Jag har Aspergers Syndrom och äter jag något som känns "fel" trots att det tekniskt sett inte är äckligt så kan jag inte fortsätta äta det. Löjligt, jag vet, men sånt är livet! Det har gjort livet i Japan både spännande och jobbigt när det gäller mat framförallt. T:ex att jag inte kan läsa om yoghurten har klumpar i sig eller inte - klumpar i yoghurt är = nej, nej, nej och nej

För den som inte vet så är onigiri ((お握り, おにぎり) eller omusubi alltså japanska risbollar. Precis som namnet låter, så är det en boll av ris, ofta formade till trekanter, men runda finns också. Traditionellt ska de vara fyllda med inlagda plommon eller diverse fisk-päckel (jag gillar inte fisk, märks det?). Nuförtiden finns det dock en vansinnig mängd olika smaker av onigiri. Alla namn skrivna med kanjis, förstås, så man blir alldeles svettig när man försöker lista ut vad som gömmer sig i.

Ofta är onigiri också inslagen i nori, dvs japanskt sjögräs. Nori är vad man slår in sushi i också, har ni någonsin ätit sushi har ni förmodligen ätit nori. Det smakar inte så bra, det heller.

Idag befann jag mig på 7/11, trött som en idiot men ovillig att sova eftersom det är mitt på dagen vid det här laget (en anime höll mig vaken, det är vårlov, give me a break) och solen skiner och det är löjligt varmt ute. Så jag bestämde mig för att köpa två olika onigiris. Sen tänkte jag prova dem nu, och imorgon göra samma sak.

Här kommer i alla fall mina recensioner.

Onigiri 1:

Den första onigirin hade smaken mentai-ost (明太チ-ス). För det första när jag stod i affären hade jag ingen aning om vad mentai var, men jag tyckte att den såg god ut och jag tänkte att ost kan ju inte vara fel. För det andra så googlade jag när jag kom hem. Mentai är alltså rom från fisken torsk. Inte nog med att det kommer från en fisk, det är fiskens ägg. Mums för kaviar. Eller inte. Ett massivt inte. Jag tog tre tuggor och kämpade tappert innan jag insåg att det inte gick mer. Jag hatar verkligen fisk, ber om ursäkt för det. Slängde nästan hela onigirin och tog några djupa klunkar av energidrycken Samuride

Dags för nästa!

Onigiri 2:

Smak: とり五目. Eller torigomoku. Eller alltså tori = kyckling och gomoku (vad lite googling säger mig) borde betyda att det är någon slags mix. Dvs kycklingmix. Tori kan jag, så jag tänkte att kyckling. Ja, men kyckling kan ju vara okej. Kyckling och ris liksom, äter man ju till och med i Sverige. Denna onigiri var inslagen i nori, som första inte var. Men ja alltså, kyckling. Det borde ju vara gott! Det var det inte. Ber hemskt mycket om ursäkt, men jag slängde även nästan hela denna och sköljde bort smaken med ännu mer energidryck. Däremot så vore detta ingen riktig recension om jag inte i alla fall berättade lite om de olika smakerna och priserna.

Onigiri 1 (明太チ-ス):

Kostade 140 yen, vilket är drygt runt 8-9 kronor. Inte alls något farligt pris. Smakade ganska precis som man kan tänka sig. Som fisk, ost och ris. Tycker man om rom, eller kaviar, tror jag säkert man skulle gilla denna. Mitt problem med den var inte riset eller osten, det var fisken. Men jag gillar ju ingen fisk (nja, lax kan gå an ibland) så kan inte direkt vara särskilt opartisk i detta läget. 
Betyg: 0/5, för att jag hatar fisk. Någon som gillar fisk skulle förmodligen ge den 3/5. Oavsett om man gillar fisk eller inte är kombinationen kallt ris och kall ost inte sådär jättebra.

Onigiri 2 (とり五目):

Kostade 115 yen, så typ 7 kronor. Ännu billigare. Kommer som sagt inslagen i nori, om man gillar det. Vad jag lyckats lista ut så innehöll den kyckling, morötter, lök och möjligtvis några andra grönsaker. Och ris då, såklart. Jag gillade den inte, men kan inte sätta fingret på varför. Den var ju fiskfri men ändå föll det mig inte alls i smaken. Jag tyckte det var kallt, klibbigt och läskigt. Däremot kan jag definitivt tänka mig att om man gillar onigiri så är det en höjdare. Den hade ingen stark smak, som första hade (fisk, uuuäh), utan skulle nog klassas som väldigt neutral.
Betyg: 1/5, för jag fick ändå i mig nästan halva. Gillar man onigiri tippar jag på att den kanske skulle få 4/5, just för att den hade så pass mild smak. Sen om man gillar nori får den förmodligen högre poäng. Jag gillar inte nori heller (pust, vad har jag i Japan att göra?) är jag rädd.

Jag hade ju som sagt tänkt att köpa fler och prova dem också, men jag tror jag ger mig här. Det var otroligt otäckt, så för min del är onigiri karriären förmodligen slut. Lovar däremot att det kommer andra artiklar och för all del, bli inte avskräckta från onigiri. De flesta jag pratat med här älskar det, så jag är nog rätt unik!

"Help me Obi Juan whoever the fuck you are. You're my only ho."
- Carrie Fisher, Rest In Peace


Anmäl
2014-03-25 17:50 #5 av: tlover

Jag har inte ätit riktig onigiri bara hemmalagad här i Sverige men eftersom jag är vegetarian så äter jag inte heller fisk och jag smaksatte på två olika sätt, ett sätt var mosade sojabönor med sojasås (japansk såklart) och en var gröna ärter och wasabi och dom blev förvånadsvärt goda.

(Jag tror jag hittade recepten nånstans på nätet, el i alla fall inspirerades av dom, jag följer nästan aldrig recept ändå)

Det enda problemet var att vi fick vääääldigt mycket ris och lite fyllning.

Men då tycker jag ju om nori också men man kan nog göra det utan.

Anmäl
2014-04-23 11:47 #6 av: AnnaMoonshadow

Jag åt onigiri till frukost varje dag när vi var i Tokyo! hade ju ingen frukost på boendet då vi bodde på hostle utan utnyttjade i 7eleven i närheten till fullo! Dock köpte jag mig enklare varianter då det var ännu billigare ;)

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.