Foodies, saké, shochu, mat mm

Japansk Curry

2014-03-06 15:05 #0 av: AnnaMoonshadow

Curry är från början en indisk kryddblanding som vandrat över hela världen. I japan äter man sin egen version av currygrytor och här tänkte jag enkelt beskriva hur man kan göra en egen.

Ingredienserna i curry är för det mesta väldigt enkla att få tag på. Det som man måste anstränga sig för är att köpa curryblock om man som mig inte kan göra curry från början. Dessa curryblock brukar finnas i vissa östasiatiska butiker och det finns många olika märken.  Jag brukar dessutom se till att handla upp ett stort lager av curry när jag är i Stockholm då det inte finns att köpa någonstans i min hemstad. De går säkerligen att beställa på nätet också.

Curryblocket fungerar ungefär som en stor buljongtärning, man löser upp den i vatten och så blir det själva grytbasen. Några av mina personliga favoriter är Golden Curry och Vermont Curry. De finns dessutom i olika styrkor och här hemma äter vi nog mest medium-stark curry. Då till receptet:

  • 300-400 g kyckling eller kött
  • 1-2 gula lökar
  • 2-3 fast potatisar
  • 1-2 morötter
  • ev. frysta ärtor
  • Ett halvt paket curry
  • vatten enligt anvisningarna på paketet

Skär köttet i lagom stora bitar. Därefter potatisen ungefär lika stort som köttet. Skär morötterna något mindre än de två andra. Skala och dela löken i mellanstora bitar.

Stek köttet i olja så det får lite yta. Ha i löken och låt steka tills köttet är nästan genomstekt. Ha därefter ned potatisen och morötterna och häll över vattnet. Hur mycket vatten du ska ha står ofta på paketet, dock ska man komma ihåg att dela mängden med två om man bara använder ett halvt paket. Ofta brukar det handla om ca 6 dl. 

Lägg på lock och låt koka tills potatisen och morötterna är mjuka. Under tiden kan du skölja och börja koka ris om du inte gjort det innan. När morötterna är mjuka drar du av grytan från plattan och bryter curryblocket i bitar och har i vattnet. Rör långsamt ut curryn i grytan, försök se till så att hela curryblocket bryts upp och att curryn inte hamnar på botten och fastnar. När det är väl blandat för du tillbaka grytan till plattan och värmer på det hela lite igen. Här kan man om man vill tillsätta frysta ärtor i grytan. När curryn är varm är det dags att äta. Smaklig måltid.

Vea <3 
[Sajtvärd på Japan.iFokus och Nintendo.ifokus och medarbetare på Sydkorea.ifokus]

"Money can't buy happiness, but they can buy marshmallows, which are kinda the same thing" <3 

Anmäl
2014-03-22 17:55 #1 av: Grace2009

Jag tar mig friheten och länkar till ett curry recept om någon vill prova att göra egen från grunden =) Jag gör den här då och då, men inte så ofta som jag skulle vilja då jag är den enda i familjen som gillar det.

http://justhungry.com/japanese-beef-curry

Anmäl
2014-03-24 21:10 #2 av: Apootie

Ser gott ut. Jag brukar inte gilla många sorters curry men ska nog testa göra detta recept någon dag Glad

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.